

Domácí papardelle (nebo tagliatelle)
Suroviny 4 porce
- 400 g polohrubé mouky
- 4 vejce
- 6 lžic olivového oleje (mohly by stačit i 4 lžíce)
- sůl
Postup přípravy receptu
Nejprve rozmícháme vejce, olej a sůl. Do této směsi postupně přidáváme mouku a pokaždé dobře promícháme. Podle potřeby můžeme přidat až lžíci vody. Těsto je hotové, když je pružné, ale i poměrně měkké, protože při válení do sebe pojme ještě trochu mouky z válu. Těsto zabalíme do fólie a necháme půl hodiny odpočinout.
Po půl hodině vyndáme těsto z fólie a válečkem do tenka vyválíme. Jednodušší je samozřejmě použití strojku na těstoviny, pokud ho máme (v tom případě ovšem nejspíš nepotřebujeme tento recept, protože už ho jistě známe...:-) ). Pro jednodušší krájení vyválené těsto několikrát přeložíme na sebe a podle potřeby krájíme tenčí nebo silnější nudle.
Vaříme v dobře osolené vodě asi 3 minuty - tedy kratší dobu, než jsme zvyklí vařit sušené těstoviny.
Poznámka od kuchařky
Čerpala jsem z webových stránek Český kulinář Petra Stupky.
Sdílejte recept s přáteli
Alternativy k tomuto receptu
Komentáře k receptu Domácí papardelle (nebo tagliatelle)
-
Elizo, dneska jsem dělala domácí tagliatelle podle Angely Hartnett, její recept na výrobu těstovin je shodný s tvým jak v poměru surovin, tak v použití hladké mouky (ostatně, v Anglii tuším ani jiná není běžně k dostání jako u nás), výborná záležitost. Nafotila jsem a přidávám
+
-
Mohla byste mi prosím poradit? Dnes jsem poprvé zkoušela domácí těstoviny. Těsto jsem udělala přesně dle receptu, ale šíleně se lepilo, nešlo ani vyválet. Tak jsem přidala mouku. Když se už moc nelepilo, tak se zase strašně trhalo
Projížděl jsem to strojkem snad desetkrát, než jsem udělala jakous takous placku, ani ne moc tenkou, to prostě nešlo. Po uvaření jsou to spíš špecle, než těstoviny. Mám to hrozně tlusté
Tak vůbec nevím, kde mohl být problém... ?
-
Nevím, odkud má paní tchýně, že se do nudlí dává hladká mouka. Je mi jednasedmdesát, nějaký ten pátek už vařím, před víc než šedesáti lety mě maminka naučila pravidlo "na vařené jídlo hrubá mouka"(jíška samozřejmě z hladké. Zkuste udělat kynuté knedlíky z hladké mouky a budete mít pěkný brousek.
-
včera jsem je zkoušela a byly vynikající. s kuřecím masikem, cuketou a sušenými rajčaty přímo božské. i přes poučení tchýně, že do těstovin se dává hladká mouka a ne polohrubá se to náramně poveedlo... přidávám do oblíbených a posílám bodíka
-
-
Tak já už nevím...jsem z toho nějaká zblbnutá
. Každopádně se to podle původního receptu povedlo, ale nenechávala jsem těstoviny uschnout, ale vařila jsem je vzápětí, respektive podle návodu. Povedlo se, chutnalo...
Nepochybuji, že by chutnalo i podle receptu tak, jak je nyní upravený.
Prostě zkusme vyrábět vlastní těstovinky, ať již máme jakýkoli ověřený recept - a bude všem chutnat lépe, než v případě sušených kupovaných. -
Já dělám těstoviny podle toho receptu z Apetitu taky a vyhovujou
-
magdalenka:Já nesuším a do dvou dnů spotřebuji, ale je třeba je rozložit na tác a lehce pomoučnit plus zakrýt igelitem (a do ledničky).
-
chocolate:ale ja ich suším, to preto. S olejom sa to cesto ako správa?
-
magdalenka:Neboj, Tobě věřím
.
-
chocolate:ja robím bez oleja celý život...so strojčekom i bez...
-
Magdi, já jsem podle toho těstoviny vařila, ale je fakt, že je to rok 2006, takže jsem možná lžíci vody přidala.Ale mám je uložené, tudíž to tehdy dopadlo dobře
.
-
Ahoj, ja sa vám do toho nechcem montovať, ale v časopisoch tie recepty nebývajú vždy spoľahlivé...
Teraz mám pred sebou knihu o talianskych cestovinách a tam autor udáva:na 200 g múky - 5 žĺtkov a 1 KL oleja...
tak si vyberte! -
chocolate: ono asi taky záleží na druhu mouky.
-
Holky, já já jsem to hledala (hned ráno, také jsem se dívala na Prima vařečku) a opravdu mám v Apetittu recept od Riccarda Lucque (píšu po paměti
) na domácí těstoviny a poměr je stejný jako má Eliz (100g hl.mouky, 1 vejce, 3 lžíce oliv.oleje).