Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Malý šplouch, velký šplouch i dlouhý krok: Vinné střiky v Maďarsku mají vtipné názvy a dají se jednoduše namíchat
Zdroj: PIxabay, kundennote_com

Vinný střik je přímo úžasným letní nápojem. Dokonale osvěží, nezamotá se vám po něm hlava jako po samotném víně, neobsahuje tolik kalorií a navíc snese i méně výběrové víno. Víte ale, jaké víno se do něj nejlépe hodí, s čím je nejvhodnější je smíchat a v jakém poměru je střik nejlepší?


I vinný střik si zaslouží dobré víno

Vinný střik je drink, který si spojujeme s horkými letními dny. Někteří vinaři sice nápojem lehce opovrhují a razí názor, že je škoda si kazit víno vodou. Další ho zase berou jako nouzovou variantu, když koupí nebo od někoho dostanou horší víno, které se samotné moc nedá pít, ale v kombinaci s vodou už jeho nepříliš dobrá chuť není tak znát. S vinným střikem je to ale tak trochu jako se svařákem, pokud si ho chcete opravdu vychutnat, „patoky“ do něj nepatří. Na druhou stranu připravit jej z drahého pozdního sběru by byla také škoda. Jaké víno tedy do střiku vybrat?

Víno aromatické a s kyselinkou

Vinné střiky se nejčastěji připravují z bílého vína. Výborné jsou ovšem i z růžových vín, naopak  červená se do střiků zas tolik nehodí. Nejlepší je zvolit svěží suché víno s vyšším obsahem kyselinky. Do střiků jsou lepší výraznější vína, jejichž chuť po smíchání s vodou nezanikne. Dobře v nich vynikne třeba odrůda Sauvignon. Příliš vhodná ale nejsou sladká vína. Místo ročníkových vín pak nejlépe volte stolní, jakostní nebo sudová vína

Na ředění je nejlepší soda

A s čím nejlépe víno smíchat? V případě vinných střiků se víno ředí obvykle sycenou vodou, která podpoří svěžest drinku. Pokud vám ale bublinky vadí, můžete ji klidně nahradit normální neperlivou vodou. K míchání nejsou samozřejmě vhodné ani limonády nebo ochucené vody, která by přebily chuť vína. To platí i pro minerální vodu, jejíž minerály dodávají specifickou chuť, která může rovněž negativně ovlivnit chuť celého nápoje.

Víno si můžete naředit vodou v jakémkoliv poměru, to záleží na vaši chuti, doporučuje se obvykle poměr 1:2 ve prospěch vody. Pokud si střik objednáváte v restauraci, kde ho přímo nenabízejí, je lepší si objednat samotnou vodu a k ní navíc víno. Budete mít jistotu, že vás neošidili. V horku je navíc vhodné střik doplnit ledem, případně jej můžete dozdobit i lístkem máty nebo i kousky ovoce. Hodí se do něj jahody, citrusy ale třeba i vodní meloun. Z obyčejného střiku tak vytvoříte luxusní koktejl.

Jaké střiky mají v Maďarsku?

U nás si vinný střik musíte ve většině restaurací extra objednat a na nápojovém lístku ho najdete jen zřídka. To v Maďarsku mají pro vinné střiky rovnou speciální názvy.  Místní vinné střiky, tzv. fröccs se míchají výhradně s vodou s bublinkami a jsou pojmenované v závislosti na tom, jaký poměr vína a sodovky zvolíte. A výběr je opravdu široký.

Kisfröccs (malý šplouch): 1 dl vína + 1 dl sodovky

Nagyfröccs (velký šplouch): 2 dl vína + 1 dl sodovky

Hosszúlépés (dlouhý krok): 1 dl vína + 2 dl sodovky

Házmester (hospodyně): 3 dl vína + 2 dl sodovky 

Viceházmester (podnájemník): 2 dl vína + 3 dl sodovky

Háziúr (pan domácí): 4 dl vína + 1 dl sodovky

Sportfröccs (sportovec): 1 dl vína + 4 dl sodovky

No uznejte, nebylo by špatné, kdyby takové podobné zábavné názvy měly vinné střiky i u nás? A kterou variantu byste si vybrali vy?

 

Sdílet článek

Recepty k tomuto článku

Přečtěte si

Mohlo by vás zajímat