Letem jídelním světem: Slavný louisianský sendvič s rajčaty, majonézou a rostbífem je skvělou rychlou večeří pro každého
10. 2. 2023 Historie a zajímavosti
Ačkoli vznik sendviče, jak ho známe dnes, se připisuje Johnu Montaguovi, 4. hraběti ze Sandwiche, kombinace chleba či pečiva plněných masem nebo sýrem, doplněné zeleninou a ochucené kořením se užívaly od pradávna.
Macesové placky v Jeruzalémě
Mohlo by vás zajímat
Na scénu přichází hrabě ze Sandwiche
Hraběti ze Sandwiche Johnu Montaguovi ovšem nesmíme upřít obrovský podíl na popularizaci vydatných svačin. Ten podle známé legendy v roce 1762 (history.com): „… strávil čtyřiadvacet hodin u hracího stolu, tak zaujatý hrou, že po celou dobu neměl čas se najíst.“
Nařídil kuchaři, aby mu připravil jídlo tak, aby mu nepřekáželo při hře. Kuchař mu předložil plátky hovězího masa mezi dvěma toasty. Toto jídlo nevyžadovalo žádné příbory a dalo se jíst jednou rukou, takže druhou mohl pokračovat ve hře.
Inspiroval se v Turecku
John Montagu, 4. hrabě ze Sandwiche, rozhodně nebyl jen gambler, který se nezvedl od hracího stolu. Ostatně historka s hraním karet a sendvičem se odehrála v roce 1792, krátce předtím, než hrabě ve svých třiasedmdesát letech zemřel.
Britský státník a diplomat byl dlouhá léta ministrem námořnictví, podporoval objevitelské výpravy a cestovatel James Cook na jeho počest pojmenoval Sandwichovy ostrovy, dnes Havajské. Montagu rád cestoval a je pravděpodobné, že během plavby po Středomoří a pobytu v Osmanské říši (dnešní Turecko) si oblíbil tamní flatbready – rolované placky s náplní.
Plněné placky si můžete připravit i podle našeho videoreceptu:
Z restaurace do domácností
Sendviče v Anglii se zpočátku podávaly výhradně v restauracích. Mnozí koloniální kuchaři v Americe přelomu 18. a 19. století nenapodobovali britské kulinářské trendy, přesto se toto jednoduché a rychlé jídlo brzy ujalo. Rozdíl byl v tom, že v Anglii se většinou používalo hovězí maso, v Americe sendvičům dominovala slanina.
Sendvič se v té době stal vítaným občerstvením v pozdních hodinách na různých společenských akcích – plesy, večírky. Postupně si sendvič našel cestu do domácích kuchyní. Různé druhy chlebů a pečiva plněné tím, „co dům dal“, se brzy staly oblíbenými svačinami nebo obědy ve většině zemí světa.
V průběhu 19. století, kdy se teplý oběd přesouval na pozdější hodinu, večeři nahradila lehká jídla ze studených zbytků, pro něž se sendvič ukázal jako mimořádně vhodný. Stal se i součástí čajů a pikniků a oblíbeným jídlem v hostincích a výčepech.
Není sendvič jako sendvič
Poté, co sendvič získával oblibu napříč společenskými vrstvami, objevily se „unifikované“ druhy – od od masitých sendvičů sloppy joes až po vrstvené sendviče typu club sandwich. První známý recept na sendvič s arašídovým máslem a džemem se objevil v roce 1901 v bostonském časopise pro hospodyňky. (The Boston Cooking School Magazine of Culinary Science & Domestic Economics).
Ve 20. letech 20. století začaly potravinářské společnosti ve Spojených státech masově vyrábět arašídové máslo a zaměřily se na děti jako na potenciální nové spotřebitele. Díky tomu se sendviče s arašídovým máslem staly běžným obědem školáků.
Asi nejznámějším a nejoblíbenějším sendvičem je klasický BLT – Bacon (slanina), Lettuce (salát) a Tomatoes (rajčata). To club sandwich je chuťově bohatší – obsahuje majonézu, kuřecí maso, anglickou slaninu, vařená vejce a rajčata a salát.
Vydatný po' boy sendvič
Dalším sendvičem, který si ve Spojených státech získal oblibu na počátku 20. století, je po' boy. Slavný louisianský sendvič se skládá z francouzského chleba (bagety) a vydatné náplně, často v podobě smažených mořských plodů, v jednodušší verzi je s rostbífem. Ten si můžete připravit i doma, ale mějte na paměti, že kouzlo jeho chuti spočívá v čerstvých a kvalitních surovinách. Co budete potřebovat (na 4 porce)?
- ½ kg rostbífu nakrájeného na jemné plátky
- 4 čerstvé světlé francouzské bagety
- 4 lžíce majonézy
- 1 ledový salát (nebo 2 hlávky římského), nakrájený na jemné proužky
- 4 středně velká rajčata, nakrájená na plátky
- sůl a pepř
Plátky rostbífu lehce osolte a opepřete. Bagety podélně nařízněte tak, aby se vytvořila „kapsa“. Vnitřek bagety z obou stran bohatě potřete majonézou (je možné ji zkombinovat i s dijonskou hořčicí). Na spodní polovinu dejte cca 1 šálek jemně nakrájeného salátu, pak přidejte plátky rajčat, zakryjte co největším množstvím rostbífu a přimáčkněte k sobě.
Zdroje informací:
history.com: Who Invented the Sandwich?
foodtimeline.org: Who invented the sandwich? When? Where? And Why?
Témata
Recepty k tomuto článku
Mohlo by vás zajímat
Související obsah
Sasko na talíři: Ochutnali jste někdy lipské skřivánky nebo drážďanský tvarohový koláč? Máme recept!
Německou spolkovou zemi Sasko si s… Číst více
Peče celá země se vrací: Porotce Josef Maršálek nám prozradil, co soukromě radil soutěžícím
Kdo je nejlepším amatérským pekařem v Česku? To… Číst více
Redakce v akci: Pekli jsme jahodové indiánky pod vedením Josefa Maršálka. Máme recept a víme, jak správně připravit krém
Už za pár dní začne další série oblíbeného pořadu… Číst více
Peče celá země: Jak na fantastickou bublaninu podle Josefa Maršálka? Chce to dost ovoce a správné těsto!
Fenomén všech kulinárních soutěží, pořad Peče… Číst více
Cukrář Josef Maršálek: Kostka ve skluzu už nefrčí, trendem jsou koláče a babiččiny buchty
Víte, proč Josef Maršálek, porotce pořadu Peče… Číst více
Peče celá země: Cukrář Josef Maršálek nám prozradil, jak na labutě z odpalovaného těsta
Pokud sledujete pořad Peče celá země, pak jste… Číst více
Peče celá země: Jak na obrácený jablečný koláč tarte tatin? Podle Josefa Maršálka jsou důležité tyhle tři kroky
Také jste dnes sledovali pořad Peče celá země a… Číst více
Peče celá země: Jak na ty nejlepší domácí čokoládové tyčinky? Těchto 5 kroků zaručí dokonalý výsledek
Pořad Peče celá země se pomalu blíží do finále. V… Číst více
Josef Maršálek: Že vyhrála Martina je úžasné. Holka z Přerova si vyhrnula rukávy a dokázala to!
Soutěž Peče celá země zná svoji vítězku. Zeptali… Číst více
Dá se nahradit nebo ubrat drahý cukr při pečení? Cukrář Josef Maršálek má řešení, které může využít každý
Bábovka na neděli, cukroví na Vánoce nebo zákusky… Číst více
Přečtěte si Zobrazit více
Kuchařka Chili ve StarDance ukázala, jak se tančí šťouchané brambory: Jsem nadšený, chválil ji porotce Tománek
Letem jídelním světem: Slavný louisianský sendvič s rajčaty, majonézou a rostbífem je skvělou rychlou večeří pro každého
Pečeme s Ivou: Znáte grilované placky z kynutého těsta? Nevšední přílohu můžete připravit hostům u stolu přímo před očima