Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Letem jídelním světem: Slavný louisianský sendvič s rajčaty, majonézou a rostbífem je skvělou rychlou večeří pro každého
Zdroj: zdroj: : Pixabay, mp1746

Ačkoli vznik sendviče, jak ho známe dnes, se připisuje Johnu Montaguovi, 4. hraběti ze Sandwiche, kombinace chleba či pečiva plněných masem nebo sýrem, doplněné zeleninou a ochucené kořením se užívaly od pradávna.


Macesové placky v Jeruzalémě

Jedním z prvním známých milovníků sendvičů byl rabín a učenec Hillel starší, který žil v Jeruzalémě v 1. století před naším letopočtem. Ten si oblíbil nekvašený chleba maces (známý také jako „mazthah“), což jsou vlastně tenké placky z chlebového těsta. Údajně si jednou po velikonočních svátcích mezi dva masesy dal zbytky jehněčí pečínky a směs hořkých bylin pro lepší trávení. A první sendvič, který se sendvič ještě nejmenoval, byl na světě.
 

Na scénu přichází hrabě ze Sandwiche

Hraběti ze Sandwiche Johnu Montaguovi ovšem nesmíme upřít obrovský podíl na popularizaci vydatných svačin. Ten podle známé legendy v roce 1762 (history.com): „… strávil čtyřiadvacet hodin u hracího stolu, tak zaujatý hrou, že po celou dobu neměl čas se najíst.“

Nařídil kuchaři, aby mu připravil jídlo tak, aby mu nepřekáželo při hře. Kuchař mu předložil plátky hovězího masa mezi dvěma toasty. Toto jídlo nevyžadovalo žádné příbory a dalo se jíst jednou rukou, takže druhou mohl pokračovat ve hře.

Fotogalerie - John Montagu, hrabě ze Sandwiche

Ukázat 2 fotografie

Inspiroval se v Turecku

John Montagu, 4. hrabě ze Sandwiche, rozhodně nebyl jen gambler, který se nezvedl od hracího stolu. Ostatně historka s hraním karet a sendvičem se odehrála v roce 1792, krátce předtím, než hrabě ve svých třiasedmdesát letech zemřel. 

Britský státník a diplomat byl dlouhá léta ministrem námořnictví, podporoval objevitelské výpravy a cestovatel James Cook na jeho počest pojmenoval Sandwichovy ostrovy, dnes Havajské.  Montagu rád cestoval a je pravděpodobné, že během plavby po Středomoří a pobytu v Osmanské říši (dnešní Turecko) si oblíbil tamní flatbready – rolované placky s náplní.

Plněné placky si můžete připravit i podle našeho videoreceptu:

Z restaurace do domácností

Sendviče v Anglii se zpočátku podávaly výhradně v restauracích. Mnozí koloniální kuchaři v Americe přelomu 18. a 19.  století nenapodobovali britské kulinářské trendy, přesto se toto jednoduché a rychlé jídlo brzy ujalo. Rozdíl byl v tom, že v Anglii se většinou používalo hovězí maso, v Americe sendvičům dominovala slanina.

Sendvič se v té době stal vítaným občerstvením v pozdních hodinách na různých společenských akcích – plesy, večírky. Postupně si sendvič našel cestu do domácích kuchyní. Různé druhy chlebů a pečiva plněné tím, „co dům dal“, se brzy staly oblíbenými svačinami nebo obědy ve většině zemí světa.

V průběhu 19. století, kdy se teplý oběd přesouval na pozdější hodinu, večeři nahradila lehká jídla ze studených zbytků, pro něž se sendvič ukázal jako mimořádně vhodný. Stal se i součástí čajů a pikniků a oblíbeným jídlem v hostincích a výčepech.

Není sendvič jako sendvič

Poté, co sendvič získával oblibu napříč společenskými vrstvami, objevily se „unifikované“  druhy – od od masitých sendvičů sloppy joes až po vrstvené sendviče typu club sandwich. První známý recept na sendvič s arašídovým máslem a džemem se objevil v roce 1901 v bostonském časopise pro hospodyňky. (The Boston Cooking School Magazine of Culinary Science & Domestic Economics).

Ve 20. letech 20. století začaly potravinářské společnosti ve Spojených státech masově vyrábět arašídové máslo a zaměřily se na děti jako na potenciální nové spotřebitele. Díky tomu se sendviče s arašídovým máslem staly běžným obědem školáků.

Asi nejznámějším a nejoblíbenějším sendvičem je klasický BLT – Bacon (slanina), Lettuce (salát) a Tomatoes (rajčata). To club sandwich je chuťově bohatší – obsahuje majonézu, kuřecí maso, anglickou slaninu, vařená vejce a rajčata a salát.

Vydatný po' boy sendvič

Dalším sendvičem, který si ve Spojených státech získal oblibu na počátku 20. století, je po' boy. Slavný louisianský sendvič se skládá z francouzského chleba (bagety) a vydatné náplně, často v podobě smažených mořských plodů, v jednodušší verzi je s rostbífem. Ten si můžete připravit i doma, ale mějte na paměti, že kouzlo jeho chuti spočívá v čerstvých a kvalitních surovinách. Co budete potřebovat (na 4 porce)?

  • ½ kg rostbífu nakrájeného na jemné plátky
  • 4 čerstvé světlé francouzské bagety
  • 4 lžíce majonézy
  • 1 ledový salát (nebo 2 hlávky římského), nakrájený na jemné proužky
  • 4 středně velká rajčata, nakrájená na plátky
  • sůl a pepř

Plátky rostbífu lehce osolte a opepřete. Bagety podélně nařízněte tak, aby se vytvořila „kapsa“. Vnitřek bagety z obou stran bohatě potřete majonézou (je možné ji zkombinovat i s dijonskou hořčicí). Na spodní polovinu dejte cca 1 šálek jemně nakrájeného salátu, pak přidejte plátky rajčat, zakryjte co největším množstvím rostbífu a přimáčkněte k sobě.

Zdroje informací:

history.com: Who Invented the Sandwich?

foodtimeline.org: Who invented the sandwich? When? Where? And Why?

Sdílet článek

Recepty k tomuto článku

Přečtěte si