Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Bez vody to nepůjde! Víte ale, co pijete?
Zdroj: LAICA

Jedno je jisté, bez vody bychom nebyli. Vždyť čísla mluví jasně - lidský organismus je tvořen vodou přibližně z 60% , u kojenců je to dokonce až 85 %. A nejde jen o každého jednoho z nás. Vodní obal země, tedy veškeré vodstvo Země, činí asi 1 385 989 610 km³.

Pro lidské tělo je voda opravdu životně nezbytná. Usnadňuje trávení, reguluje tělesnou teplotu a krevní tlak, zajišťuje funkci tkání a bez vody by nemohly proběhnout tisíce chemických reakcí, na nichž je lidské tělo životně závislé.

Proto odborníci tolik doporučují pít co nejvíc obyčejné vody. Je důležitá pro naše pH, ledviny a další orgány. Kohoutková voda totiž obsahuje množství minerálů, které jsou potřebné pro správné fungování organismu. A i když je vlastně strašně snadné pustit kohoutek, naplnit sklenici nebo vzít z lednice vychlazenou lahev a zhluboka se napít, napadlo vás někdy, co do sebe touhle životadárnou tekutinou dostáváte?

Zjednodušeně - ať už balená nebo kohoutková voda se k nám totiž neustále cyklicky vrací, její množství na planetě je stejné už miliony let. Nejde zdaleka jen o tu tekutinu, kterou pijeme, ale i o takzvanou virtuální vodu, která byla použita k výrobě věcí, jež používáme nebo k vypěstování či výrobě potravin.

Víc chlóru než v bazénu!

Co všechno tedy ve vodě může být a nás potenciálně ohrožovat? Prvním starašákem je chlor, který našim buňkám vážně škodí. Švýcarský odborník Matthias Mend upozorňuje na to, že množství chloru povoleného v pitné vodě v USA je vyšší než je povoleno ve švýcarských plaveckých bazénech!

 

Ještě strašidelněji zní další údaje. Podle Zprávy o stavu vodního hospodářství ČR za rok 2019 byly totiž ve vodě až na jednu výjimku nalezeny ve všech monitorovaných lokalitách, tedy na 99,7 procentech místech, zbytky léčiv! Zpráva konkretizuje, že šlo o léky na vysoký krevní tlak, cukrovku, dnu či na zmírnění bolesti, ale také antikoncepci a látky ze skupiny steroidů a estrogenů. V menších tocích bylo nalezeno najednou dokonce i neuvěřitelných více než čtyřicet takových látek!

Chutnají vám kovy a mikroplasty?

Předchozí fakta znějí strašlivě, přesto ale ne! Neděste se a neměňte vodu za jiné tekutiny! Opravdu zůstaňte u vody, ale u takové, která vám bude opravdu prospívat a ne škodit. Řešením, jak zachovat svěží chuť a kvalitu vody a jak tělo neobírat o potřebnou dávku minerálů obsažených v kohoutkové vodě, jsou filtrační konvice.

Filtrační konvice Laica umí z pokažené vody opět udělat zdravou tekutinu. Zbavují vodu nadměrného obsahu chloru, vodního kamene, pevných částic, třena i mikroplastů a právě i zmíněných zbytků léků, ale i pesticidů. Ale tím obrovská výhoda filtračních konvic nekončí. Z vody díky nim mizí i těžké kovy jako je kadmium, olovo či měď a další škodlivé látky.

Rozdíl mezi přefiltrovanou a obyčejnou vodou poznáte na první pohled. Ta, které proteče do konvice přes filtr, má výrazně lepší chuť i vůni. Konvici ocení i váš rodinný rozpočet, protože oproti nákupu vody balené ušetříte – filtrovaná voda je totiž až 15x levnější, než voda v PET lahvích. A pozor! Můžete si dokonce cíleně vybrat, čím chcete vodu obohatit, a to díky různym druhům Laica Bi-flux filtrů. Přímo v průběhu filtrace můžete vodu obohat třeba o magnésium či jiné potřebné minerály.