Karlštejnský koláč

Moučníky OstatníŘezy Doba přípravy: 1 hodina 32 názorů

Moučníky OstatníŘezy Doba přípravy: 1 hodina 32 názorů

Suroviny

2 hrnky polohrubé mouky
1 hrnek cukru krystal
1 kg strouhaných jablek
1 skořicový cukr
skořice mletá
celé máslo

Postup přípravy receptu

  1. Dokonale promícháme mouku s cukrem. Asi 2/3 vsypeme na plech vyložený pečícím papírem a stejnoměrně rozprostřeme.

  2. Hmotu poklademe rovnoměrně jablky, posypeme skořicovým cukrem, skořicí(hodně) a zbytkem mouky s cukrem.

  3. Celou plochu koláče poklademe plátky másla.

  4. Na cca 40 minut vložíme do trouby vyhřáté na 180 stupňů.

  5. Koláč je hotový, když utvoří růžovo-hnědou krustu.

Poznámka od kuchařky

Jablka můžeme dochutit jako na štrůdl.

Komentáře k receptu Karlštejnský koláč

  • kacisek kacisek(neregistrovaný)

    MARTA: zkuste nůž s pilkou(dortový) nebo namočený v horké vodě.:-))

    Odpovědět

  • MARTA MARTA(neregistrovaný)

    kritika paní Aleny mi připomíná rčení o Všeználkovi:no:,né že bych se chtěla dotknout vašich znalostí ohledně pečení a vaření. Já mám,ale jiný problém poraďte jaký nůž použít na krájení řezů ať politých čokoládou,krémových nebo s želatinou.Mám je vždycky kostrbaté a to vychladlé nebo z lednice a výsledek je stejný. Prosím o radu a děkuji:-K

    Odpovědět

  • Jana Jana(neregistrovaná)

    poprve se mi moc nepozdaval,jablka byla jeste stavnata a kolac byl dost mokry,ikdyz jsem ho delala presne podle Vitkova receptu.Dneska jsem to tu cetla a skusila jsem znovu,ale jine davkovani a super!
    Takze davka na velky plech:750g hrube mouky,250g kryst.cukr,jeden vanilkovy a jeden skoricovy a 1250g nastrouhanych jablicek.Na pec.papir nasypu 1/2 mouky smichane s cukrem,pokladu rovnomerne 1/2 nastrouh.jablicek,pak nasypu pulku ze zbyle mouky,opet jablicky a zasypu zbytkem mouky.Pak nakrajim tenke platky masla,abych pokryla celou plochu a pecu na 180st.az vrch krasne zcervena...je fakt vyborna...;-)

    Odpovědět

  • helwe59 helwe59

    Laďka:Děkuji za reakci i když jsem byla přesvědčená že už koláč zkoušet nebudu,zkusím ještě podle vašeho návodu a dám do dortové formy.Pečení zdar:-D:-K

    Odpovědět

  • Naďa Naďa(neregistrovaná)

    v čem to pečete? na plech je toho asi málo? :-O

    Odpovědět

  • PaníDagmar PaníDagmar(neregistrovaný)

    Mužu tam dat heru jako maslo ??? :-)

    Odpovědět

  • Laďka Laďka(neregistrovaná)

    helwe59: Bohužel jsem na tento recept narazila až teď :-8, tak snad ještě stojíte o odpověď - já dělám z 250 ml hrubé mouky, dětské krupičky a cukru (250 mililitrů od každého). Tuto "hromadu" rozdělím na 3 části, a jablka strouhám, takže pustí hodně šťávy. Dělám v dortové formě o průměru 23,5 cm. Je pravda, že koláč je lepší až druhý den, když zvláční.

    Odpovědět

  • tejaja tejaja(moderátorka)

    Jana Remkova: Ďakujem Janka, len som sa nechcela dotknúť autorky :-8

    Odpovědět

  • JanaDorazinova JanaDorazinova

    tejaja: Terezko, krásná fotka a kritika přece nevadí, když není vysloveně rýpavá. Ty jsi vyzkoušela a máš plné právo říct, co ti na něm případně nechutnalo;-)

    Odpovědět

  • spagetka spagetka

    Já souhlasím s Terezkou, mě tenhle koláč taky neoslovil, dělám jiný, typ švédského a ten nám moc chutná.

    Odpovědět

  • tejaja tejaja(moderátorka)

    Koláč bol voňavý, chutný, ale akosi dosť tvrdý. Je to pravdepodobne tým, že ho nič nekyprí. Asi som výnimka, ale viac ho asi robiť nebudem, dám prednosť iným jablkovým koláčom. :-8 Ospravedlňujem sa, nemá to byť kritika, ako vidím, väčšine chutí. ;-)

    Odpovědět

  • Irrena Irrena

    Dneska jsem ho upekla a je moc dobrý:yes::yes::yes::yes:

    Odpovědět

  • Daniela Daniela(neregistrovaná)

    Pani Aleno,Vy jste asi vynikající kuchařka,která má hodně kuchařské fantazie.Každý nemá takový talent jako Vy,ale to ještě neznamená,že když znáte nějaký recept(třeba z televize)tak ho musí znát automaticky každý.Ja taky hodně peču a ráda pročítám recepty,které tu dávají ostatní fanynky pečení a nikdy by mě nenapadlo kritizovat tyto recepty.Já bych chtěla vědět jestli,když umíte tak dobře kritizovat,tu máte nějaký svůj originální recept:-?

    Odpovědět

  • kacisek kacisek(neregistrovaný)

    Alexiss:opravdu ne

    Odpovědět

  • Alexiss Alexiss

    jirholu: Díky moc, tak nejspíš zkusím, jablka by byla, chuť taky. :-p:-8:-8:-D

    Odpovědět

Předchozí 1 2 3

Tématické fráze: karlštejnský koláč pavel vítek sypaný jablečný koláč karlštejnský jablkový koláč podle pavla vítka karlstejnsky kolac pavla vitka karlštejnský jablkový koláč karštejnský koláč karlštejnské řezy karlštenský koláč kolac podle pavla vitka karlštejnsky jablečný koláč karlštejský koláč jablkový koláč pavla vítka jablkový koláč od pavla vítka jablečný koláč podle pavla vítka karlštejnský štrůdl karlštesky kolač sypaný karlstejnsky kolac sypaný koláč pavla vítka karlštejnský sypaný koláč dýňová polévka pavla vítka