Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

O tom, že buřty na pivu mohou být i lahodnou specialitou, za níž by se nemuseli stydět ani v lepší restauraci, jste se mohli přesvědčit v úterním díle MasterChefa, kde jejich vylepšenou verzi z vlastnoručně vyrobené uzeniny připravili Ondra s Martinem. Zkuste je jako oni s jednoduchým kmínovým rohlíkem.

Buřty v luxusnějším provedení

Buřty na pivu patří k populárním hospodským specialitám. Doma si je obvykle připravujeme v sezoně táboráků, když se potřebujeme zbavit špekáčků, které jsme nestihli opéct na ohni. Pokud se vám po buřtících opečených na ohni stýská, můžete si je dopřát aspoň takto, zapečené v troubě na cibuli, zelenině a pivu. Buřty na pivu se sice mohou dělat i jen na pánvi nebo v hrnci, díky pečení se ovšem vytvoří lahodná omáčka a všechny chutě se prohloubí. Z obyčejného chalupářského jídla vám tak vznikne specialita, kterou můžete podávat klidně jako plnohodnotnou večeři nebo oběd.

Pozor na výběr špekáčků

Ondra s Martinem si připravili buřtíky nebo spíš taliány vlastní, vy si je ale klidně můžete koupit v obchodě. Pokud vyberete nějaké kvalitní, dosáhnete podobně chutného výsledku. Špekáček je totiž chráněn jako zaručená tradiční specialita. To znamená, že pod názvem špekáček se mohou prodávat pouze uzeniny, jež obsahují alespoň 40 % masa (hovězího, vepřového nebo telecího) hrubší konzistence, v němž jsou rozptýleny malé kousky vepřové slaniny neboli špeku, které daly uzenině její název. Tuku nesmí však být víc než 45 %. Jen takový špekáček má tu správnou chuť a vůni je dokonale šťavnatý. Výrobky označované jako vuřt, buřt, buřtík nebo špekoun přísná kritéria splňovat nemusí a jejich složení a následná chuť mohou být všelijaké.

Do omáčky přidejte papriky a čerstvá rajčata

Půvab pokrmu spočívá kromě špekáčků ve výrazné pivní omáčce. Jejím základem je cibule a pak nějaká rajčatová složka, nejlépe čerstvá rajčata nebo rajčata v konzervě. Pro výraznější a sladší chuť lze použít i trochu rajčatového protlaku nebo barbecue omáčku. Rajčatovou omáčku je možné vylepšit i dalšími druhy zeleniny. Vhodné jsou třeba papriky, nejlépe dvou barev, což pokrm krásně oživí. Zeleninu je lepší nakrájet na větší kousky, což ocenil u jídla Martina a Ondry Radek Kašpárek: „Líbí se mi, že tam jsou přiznané kusy cibule, kusy paprik, že to není nějaká najemno nasekaná zelenina, ale že jsou tam pořádné kusy.“

Delším dušení se zbavíte hořkosti

Hlavní je pak samozřejmě pivo, které se do pokrmu dává spíš černé, které není tak hořké a díky němu je omáčka i lehce nasládlá a má pak tmavší barvu. U špekáčků na pivu je hlavně důležité, aby omáčka nebyla právě po pivu příliš hořká. Hořkosti se zbavíte delším dušením a pečením, klidně je můžete nechat v troubě až hodinu. Pokrm bude také mnohem chutnější, když jej necháte ještě uležet do druhého dne, aby se chutě krásně prolnuly.

Špekáčky na pivu jsou lepší z trouby

A jak tedy při přípravě oblíbené špekáčkové speciality postupovat? Důležité je si hned na začátku všechny suroviny osmahnout na pánvi nebo v kastrolu. Nejprve na tuku opečte špekáčky, které mohou být nakrájené na kolečka. Pokud používáte celé, nařízněte je na povrchu do tvaru mřížky, jako když je opékáte na ohni, aby se z nich uvolnil tuk. Pak špekáčky vyjměte a přidejte na pánev trochu tuku, nejlépe sádla, a na něm osmahněte nejprve cibuli, pak přidejte papriku a vše osmahněte. Nakonec vmíchejte rajčata nakrájená na kousky a omáčku dochuťte solí a pepřem.

Do základu můžete přidat i bylinky, uzenou papriku nebo chilli papričky či pálivou omáčku.  K zelenině vraťte špekáčky, vše zalijte pivem a duste buď pod kličkou na sporáku nebo zapékejte zakryté v troubě při teplotě 180 °C (chuť je pak výraznější) asi 50 minut. Na posledních 15-20 minut pekáček či hrnec odklopte a dodělejte nezakryté, aby se vypařila tekutina a omáčka trochu zhoustla.  Hotový pokrm podávejte posypaný zelenými bylinkami, které mu dodají svěží vzhled, a pokud možno s čerstvým pečivem.

Domácí rohlíky jako příloha

V případě, že nemáte čas ani chuť pouštět se do pečení klasických rohlíků z kynutého těsta, můžete se inspirovat Ondrou a Martinem, kteří udělali jednoduché rohlíky z listového těsta potírané kmínovým máslem. Plát listového těsta jen stačí nakrájet na trojúhelníky, stočit do tvaru rohlíků, potřít máslem nebo rozšlehaným vajíčkem a vydatně posypat kmínem a upéct v troubě dozlatova. Jen si dejte pozor, abyste se nedopustili stejné chyby jako Ondra a zkontrolujte si, zda jsou rohlíky dostatečně upečené.

Náš tip: Výborné špekáčky na pivu si můžete připravit třeba podle našeho video receptu.


Fotogalerie - Špekáčky na pivě MasterChef

Ukázat 4 fotografie

 

Recepty k tomuto článku

Komentáře

BlaV.

15. 11. 2022 23:34

U nás: dobré buřty od ověřeného řezníka, černé pivo, v létě domácí čerstvá zelenina, v zimě domácí naložená zelenina (vždy vč. pikantní papriky), po upečení rozmixovat omáčku, podávat s čerstvým chlebem (poprvé jsme nerozmixovala a moc nám to tak nechutnalo, také na světlém pivu nám to přišlo trochu hořké) - ale každý má svůj nej.. recept

Přidat komentář