Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Když nemáte čas a chcete výborné a jednoduché jídlo s minimem práce, sáhnete po hrnci, pekáčku, nebo kastrolu. Díky přípravě všech ingrediencí v jedné nádobě se chutě propojí a výsledkem je báječný zážitek. Získejte tipy na nejlepší večeře.

Večeře z jednoho hrnce

Večeře z jednoho hrnce nebo pekáčku jsou velmi vděčné hned z několika hledisek. Mohou být velmi levné, někdy lze pro jejich přípravu využít i zbytky. Ale co je hlavní, zapékáním nebo vařením v jedné nádobě ušetříte zbytečné mytí několika hrnců a nespotřebujete ani tolik energií. Navíc, chuťové vjemy jsou mnohem bohatší. Vybrali jsme pro vás dnes několik receptů z nově vydané kuchařské knihy, Naše chalupářská kuchařka. Vy se rozhodněte, který je pro vás ten pravý.

Brambory

O tom, že jsou brambory naší nejčastěji využívanou zeleninou snad ani není potřeba dlouho psát. Jsou snadno dostupné, a kromě toho mají poměrně pestré uplatnění. Jen si vezměte množství různých příloh od vařených brambor, přes kaši až po bramboráky, lokše a spoustu dalších druhů jídel. Krásně je lze také připravit v jedné nádobě, ať už v podobě zapékaných brambor, nebo pečených brambor. Vařením v jednom hrnci spolu s ostatními potravinami z receptu získává tato zelenina skvělou chuť. Velmi dobře je můžete kombinovat s další zeleninou i masem.

Náš tip: Připravte si snadný, ale výborný Bramborový kotlík s mletým masem a špenátem

Buřty na pivu

Buřty nemusíte pouze opékat nad ohněm, nebo na grilu. Výtečné jsou buřty na pivu. Vůbec za nimi nemusíte do hospody. Jedná se o typicky letní jídlo, ale to neznamená, že byste si je nemohli připravit kdykoliv během roku. Tento vděčný a levný pokrm si můžete přichystat na různé způsoby. Pokud si chcete pochutnat, sáhněte po špekáčku, protože na rozdíl od buřtu musí splňovat určité záruky kvality a poměry masa. Pokud máte hořčejší pivo, vytratí se hořkost delším vařením. Ale také můžete sáhnout po černém pivu, které je sladší. Kouzlo jídla může spočívat v cibuli a skvělé je dušení v troubě, protože teplo působí ze všech stran na rozdíl od přípravy na plotýnce. Můžete to pak poznat na lepší chuti. Pokud máte rádi pikantní jídlo, ani tady se nemusíte držet pozadu. Pálivá paprika, případně chilli paprička se k buřtům krásně hodí.

Náš tip: Přichystejte si Buřty na černém pivu a zelenině

Kuřecí maso

Kromě buřtů je právě kuřecí maso tím, po kterém nejčastěji sáhnete, když chcete připravit jídlo. Z kuřete v jednom hrnci můžete připravit kousky masa, ale i celé stehno a křídla. A stehno a křídla chce vždy snad každý. Chutnají samotné s kořením, jako je pepř, zázvor, červená paprika a sůl, ale také na zelenině, s houbami, s ovocem. 

Náš tip: Kuřecí maso dobré hospodyně je vynikající příležitostí, jak si vychutnat kuřecí stehno s drůbežími játry a houbami. 

Hlávkové zelí

I hlávkové zelí patří ke vděčným potravinám. Můžete ho využívat dušené, v polévce, v omáčce, v guláši, ale výbornou volbou je i právě zapékané. Pokud jste zelí pouze nakládali, nebo třeba dusili, tak díky přípravě v jednom pekáčku, si tuto zeleninu zamilujete.

Náš tip: Objevte tento recept na Hlávkové zelí, mleté kuličky a brambory v jednom pekáčku

Připravte si hlávkové zelí, mleté kuličky a brambory v jednom pekáčku podle tohoto videoreceptu

Květák

Květák je další oblíbenou a poměrně levnou zeleninou. Můžete ho zapékat samotný s bylinkami a zalitý vejci. Ladí se sýry, cibulí i slaninou. Výborně se hodí do směsi s těstovinami, jindy si ho můžete přichystat s bramborami.

Náš tip: Nenechte si ujít tuto pochoutku: Zapečený květák s těstovinami a sýrem

Náš tip: Nechte se inspirovat fotogalerií v úvodu.

Zdroje informací: 
Naše chalupářská kuchařka 

Recepty k tomuto článku