Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Klobása na našem štědrovečerním stole? Samozřejmě. Vinná klobása totiž patří na vánoční stůl již celá staletí
TopRecepty z receptu

Někdo ji vůbec nezná a jiný ji úplně miluje. Věděli jste, že vinná klobása patří na tradiční vánoční stůl déle než samotný kapr? Pojďme se společně podívat, z čeho je vlastně tato klobása vyrobená, jak se nejlépe upravuje a jestli nebude lepší domácí.

Kapr, bramborový salát a cukroví jsou pro vás symbolem tradičních Vánoc? Vinnou klobásu můžete vyzkoušet na oběd a ušetřit si místo pro kapra.

Článek z magazínu

Co je to vinná klobása?

Vinná klobása je masný výrobek, který obsahuje vepřové maso, pečivo, mléko či smetanu, víno a koření. Nejčastěji se s ní v receptech setkáváme ve formě stočené spirály, připravuje se buď jen tak, nebo na zelenině či dobrém pivu. Bystrému oku může připomínat Slunce a tedy samotný slunovrat, který nastává 21. prosince. Tento symbol (stejně jako zlaté prasátko) se nám do křesťanských Vánoc zřejmě zatoulal z pohanských svátků oslav slunovratu.

Jak připravit vinnou klobásu?

Nejčastěji se stočí do zmíněné spirály a propíchne špejlí, aby držela pěkný tvar. Poté ji můžete:

  • opékat na tuku (pokud máte rádi křupavou kůrku, tak ji předtím obalte v mouce)
  • smažit v trojobalu
  • péct v troubě

Kde sehnat vinnou klobásu?

V řeznictví jich před Vánocemi budou mít jistě dostatek. Vybírejte takovou, která má dobrou strukturu, není blátivá a není cítit moukou. Nezapomeňte, že se jedná o syrový výrobek, a je třeba jej před konzumací tepelně upravit. V lednici vám vydrží zhruba 2 dny.

Článek z magazínu

Domácí vinná klobása

Můžeme vám jen doporučit domácí verzi této pochoutky. Sami se můžete rozhodnout, jestli směsí naplníte střívko nebo si ji dáte jako karbanátek. Vyzkoušejte vinnou klobásu podle našeho videoreceptu:

 

Komentáře

Nejsou zde žádné komentáře.

Přidat komentář

Přidat komentář

Další tipy a triky