Klobása na našem štědrovečerním stole? Samozřejmě. Vinná klobása totiž patří na vánoční stůl již celá staletí
Někdo ji vůbec nezná a jiný ji úplně miluje. Věděli jste, že vinná klobása patří na tradiční vánoční stůl déle než samotný kapr? Pojďme se společně podívat, z čeho je vlastně tato klobása vyrobená, jak se nejlépe upravuje a jestli nebude lepší domácí.
Kapr, bramborový salát a cukroví jsou pro vás symbolem tradičních Vánoc? Vinnou klobásu můžete vyzkoušet na oběd a ušetřit si místo pro kapra.
Mohlo by vás zajímat
Co je to vinná klobása?
Vinná klobása je masný výrobek, který obsahuje vepřové maso, pečivo, mléko či smetanu, víno a koření. Nejčastěji se s ní v receptech setkáváme ve formě stočené spirály, připravuje se buď jen tak, nebo na zelenině či dobrém pivu. Bystrému oku může připomínat Slunce a tedy samotný slunovrat, který nastává 21. prosince. Tento symbol (stejně jako zlaté prasátko) se nám do křesťanských Vánoc zřejmě zatoulal z pohanských svátků oslav slunovratu.
Jak připravit vinnou klobásu?
Nejčastěji se stočí do zmíněné spirály a propíchne špejlí, aby držela pěkný tvar. Poté ji můžete:
- opékat na tuku (pokud máte rádi křupavou kůrku, tak ji předtím obalte v mouce)
- smažit v trojobalu
- péct v troubě
Kde sehnat vinnou klobásu?
V řeznictví jich před Vánocemi budou mít jistě dostatek. Vybírejte takovou, která má dobrou strukturu, není blátivá a není cítit moukou. Nezapomeňte, že se jedná o syrový výrobek, a je třeba jej před konzumací tepelně upravit. V lednici vám vydrží zhruba 2 dny.
Mohlo by vás zajímat
Domácí vinná klobása
Můžeme vám jen doporučit domácí verzi této pochoutky. Sami se můžete rozhodnout, jestli směsí naplníte střívko nebo si ji dáte jako karbanátek. Vyzkoušejte vinnou klobásu podle našeho videoreceptu:
Vánoce a vánoční cukroví
Vánoce patří k nejkouzelnějším obdobím v roce a nedomyslitelně k nim patří vůně domácího cukroví.
Zpravidla se začíná perníčky, poté následují zástupci z křehkého těsta – vanilkové rohlíčky, linecké, pracny. Ke konci adventního období přijdou na řadu sněhové pusinky a kokosky. A nakonec dojde řada na nepečené druhy cukroví, jakou jsou vosí hnízda a různé kuličky.
Mohlo by vás zajímat:
Linecké cukroví | Perníčky | Nepečené cukroví | Pracny | Vanilkové rohlíčky | Kokosky | Vosí hnízda
Další tipy a triky
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Rychlá pizza z tortill
Přidáno před 58 minutami
Domácí ovocné přírodní bubble tea
Přidáno před 13 hodinami
Makovec bez mouky s kysanou smetanou
Přidáno před 22 hodinami
Strouhaný koláč s jablky
Přidáno před 22 hodinami
Vepřové kotlety na zelenině a houbách
Přidáno před 23 hodinami
Sýrový chléb
Přidáno 26. 4. 2024 09:32
Přečtěte si Zobrazit více
Pořádek v lednici: Kam patří maso, kam zelenina a jak se vyhnout zápachu?
Jak úsporně připravit karbanátky. Vyzkoušejte jednoduchou techniku, při které ušetříte olej a na výsledku si pochutnáte
Osvědčené rady, jak na nejlepší bramborový salát: Chce to kvalitní okurky a hodně vajec!
Komentáře