Někdo ji vůbec nezná a jiný ji úplně miluje. Věděli jste, že vinná klobása patří na tradiční vánoční stůl déle než samotný kapr? Pojďme se společně podívat, z čeho je vlastně tato klobása vyrobená, jak se nejlépe upravuje a jestli nebude lepší domácí.
Kapr, bramborový salát a cukroví jsou pro vás symbolem tradičních Vánoc? Vinnou klobásu můžete vyzkoušet na oběd a ušetřit si místo pro kapra.
Půst dnes na Štědrý den drží jen málokdo a pro sváteční večeři to platí dvojnásob. Na rybě se už tolik netrvá a klidně ji může nahradit třeba řízek. Pokud vás ani ten neláká, ještě je tu jedna…
Co je to vinná klobása?
Vinná klobása je masný výrobek, který obsahuje vepřové maso, pečivo, mléko či smetanu, víno a koření. Nejčastěji se s ní v receptech setkáváme ve formě stočené spirály, připravuje se buď jen tak, nebo na zelenině či dobrém pivu. Bystrému oku může připomínat Slunce a tedy samotný slunovrat, který nastává 21. prosince. Tento symbol (stejně jako zlaté prasátko) se nám do křesťanských Vánoc zřejmě zatoulal z pohanských svátků oslav slunovratu.
V řeznictví jich před Vánocemi budou mít jistě dostatek. Vybírejte takovou, která má dobrou strukturu, není blátivá a není cítit moukou. Nezapomeňte, že se jedná o syrový výrobek, a je třeba jej před konzumací tepelně upravit. V lednici vám vydrží zhruba 2 dny.
Čemu dáte na stědrovečerním stole přednost? Klasickému obalnému kaprovi, modernějšímu řízku, nebo vinné klobáse? Všechno lze velmi dobře zkombinovat s bramborovým salátem, který na talíři…
Domácí vinná klobása
Můžeme vám jen doporučit domácí verzi této pochoutky. Sami se můžete rozhodnout, jestli směsí naplníte střívko nebo si ji dáte jako karbanátek. Vyzkoušejte vinnou klobásu podle našeho videoreceptu:
Komentáře
Nejsou zde žádné komentáře.