Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Silný vývar se zeleninou, nudlemi a dvěma druhy knedlíčků
Zdroj: Toprecepty

Když si chcete pochutnat na vývaru, potřebujete, aby byl pořádně silný, plný vůní a chutí. Tyhle kroky kýžený výsledek zcela určitě zajistí. Ostatně, jsou to postupy našich babiček nebo vyzkoušení triky šéfkuchařů.


Na vývaru si dejte záležet

Když připravujete vývar, rozhodně není do hodiny hotov. Pokud ho chcete mít kvalitní, potřebujete provést několik důležitých kroků, abyste dosáhli plné chuti. Možná na vývar opékáte zeleninu, ale lepšího výsledku dosáhnete, když opečete i maso a kosti. Jak na to? Vyrovnejte maso, kosti a zeleninu na plech do trouby předehřáté na 180 °C a pečte do zhnědnutí. Trvá to zhruba hodinu. Teprve pak tento vypečený základ zalijte vodou a přidejte i veškeré připečené části a tuk. Zkrátka vylijte do hrnce celý obsah pekáče. 

Využívejte bylinky a koření

Do vývaru sice stačí dát jen sůl a pepř, ale díky bylinkám a koření získá vývar lepší chuť a vůni. Co se týká bylinek, můžete využít sušené bylinky, jako jsou petrželové listy, petrželka, ale i třeba libeček. Z koření je to pak hlavně bobkový list, nové koření, hodí se i mletý zázvor, případně kurkuma. Obzvlášť pokud potřebujete organismus prohřát. Sušené bylinky přidávejte hned na začátku vaření. Čerstvé bylinky dávejte do hotové polévky až před podáváním.

Nechte vývar táhnout

Dokonalého vývaru docílíte dlouhým pomalým vařením na mírném ohni, kdy tekutina několik hodin jen lehce probublává. Díky tomu hezky chuť přejte do tekutiny. V případě kuřecího masa budou potřeba na kvalitní vývar dvě hodiny, u vepřového a hovězího minimálně tři, lépe čtyři a více.

Náš tip: Připravte si hovězí vývar s játrovými knedlíčky podle tohoto videoreceptu

Přidejte kyselou složku

Pokud máte vývar hotov a zdá se vám chuťově mdlý, můžete sáhnout po kyselých surovinách, které pokrm oživí. Jedná se o bílé víno, ocet i citronovou šťávu. Dávejte ale pozor na to, kolik kyselé složky do vývaru dáte. Stačí opravdu jen malinko. Jinak byste vývar mohli zničit. A co kam dát? Do kuřecího vývaru se hodí kapka citronové šťávy, do hovězího a vepřového vývaru kápněte ocet. 

Sílu vývaru dodá odpaření

Jak už jsme uvedli, dá se chuť podpořit redukcí. Jen pak pozor na to, aby nebyl vývar přesolený. Vyvařenější vývar bude koncentrovanější a plnější. Připravujte tedy vývar pak bez pokličky, aby páry mohly unikat. Pokud necháte kosti se zeleninou vařit dlouho, získáte parádní základ omáček i jiných polévek, a sice demi-glace. Jak se tento vysoce koncentrovaný vývar dělá, to zjistíte v našem předchozím článku o demi-glace

Takového vývaru se pochopitelně vyplatí připravovat více. Můžete si ho uložit do mističek do mrazáku, a pak tuto dobrotu a praktickou součást polévek a omáček využít vždy, když budete potřebovat.

Zdroje informací
https://www.thekitchn.com
https://www.allrecipes.com

Témata

Sdílet článek

Recepty k tomuto článku

Přečtěte si