Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Pečeme s Ivou: Fantasticky chutnající louhované pečivo s dokonalou kůrkou si dnes doma může snadno upéct každý z nás
Zdroj: Iva Trhoňová, Jiří Sláma

Známé kupované pečivo s příjemně nahořklou, překrásně lesklou, mahagonově hnědou kůrkou je před pečením máčeno ve slabounkém roztoku louhu a vody. Doma není nutné dělat nic takového, stačí nám vařící voda a jedlá soda. Na tyto louhované kaštánky si může troufnout každý!


Když pekařka promluví...

Přiznám se, že co jsem ochutnala domácí louhované pečivo, děláváme si ho doma častěji – chutná nám. A taky se přiznám, že z pouhé nutné opatrnosti při práci jsem si ještě netroufla na namáčení ve slabounkém roztohu louhu, ale louhuji ve vodě s jedlou sodou.

Pečivo je to ale výborné, ať suché nebo s máslem a pokud nás chytne mlsná, je jedno, upeču-li tyhle kaštánky, louhované preclíky nebo louhované bagetky.

Co budeme na tmavé kaštánky potřebovat? Těsto: 230 g vody, 45 g sádla, 1 lžička cukru, 1,5 lžičky soli, 420 g hladké mouky, 15 g droždí

Na louhování: 1 litr vody a 50 g jedlé sody, na potření před pečením 1 vejce

Jak budeme postupovat? Pomocí domácí pekárny: Všechny suroviny (nejprve tekuté, pak sypké, droždí až nahoru na mouku) dáme do pekárny a použijeme program Těsto.

Ručně nebo robotem: Ve vlažné vodě vidličkou rozšleháme cukr s droždím a necháme asi 10 minut stát. Pak do mísy přidáme zbatek surovin, sádo povolené, a ručně nebo robotem uhněteme pružné těsto. Mísu zakryjeme utěrkou a těsto necháme 45-60 minut kynout.

Vykynuté těsto vytáhneme na stůl, propracujeme, rozdělíme na 14-16 kousků a každý zakulatíme a necháme vykynout. Do litru vroucí vody opatrně a pomalu vsypeme jedlou sodu – opatrně proto, že při vsypávání voda se sodou hodně pění. Nachystáme si k ruce děrovanou naběračku na vytahování kaštánků z roztoku i plech s pečícím papírem nebo fólií. Nakynuté kaštánky vkládáme (po 2-4 kusech, podle velikosti použitého hrnce) do vřící vody a asi 50-60 vteřin je povaříme. Vyndáme děrovanou naběračkou, necháme lehce okapat a uložíme na plech.

Když máme všechny kaštánky nachystané na plechu, potřeme je rozšlehaným vejcem a svrchu nůžkami nastříhneme do kříže – nebojte se stříhnout i poměrně hluboko, kaštánky sice mírně klesnou, ale v troubě pak zas vyskočí.

Vložíme je upéct do dobře vyhřáté trouby (200-220 °C), než chytnou nádhernou kaštanově hnědou barvu – přibližně 12-15 minut.

Drobečky z ošatky

  • Kaštánky jsou zvenčí dost křupavé a mají příjemně nahořklou chuť, uvnitř se schovává péřově měkká střídka.
  • Vyzkoušejte někdy těsto ochutit vmícháním trochy strouhaného sýra!

Další recepty ode mě najdete na tomto webu pod mou přezdívkou cathleen.
Příběh mého života i mé cesty k pečení najdete zase zde.

Kuchařka Iva Trhoňová

„Pečící manželka, matka a babička“

https://www.pekarnomanie.cz/

Iva Trhoňová je, jak sama říká, „pečící manželka, matka a babička“, ale také autorka kuchařských knih Ruce v mouce, Upečeno s láskou, Hrátky s těstem a Kouzlo domácí pekárny, a také webové stránky Pekárnománie. Péct začala kdysi před lety, aby rodina ušetřila, postupně se z toho stala celoživotní vášeň, která má ještě i hlubší smysl. „Dokud peču, žiju,“ říká Iva, která s rodinou bydlí v jihomoravských Mouchnicích.

Sdílet článek

Recepty k tomuto článku

Přečtěte si