Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Mango Sticky Rice: Thajský dezert ze sladké rýže voní kokosovým mlékem a díky jednomu fíglu jej připravíme do 20 minut
Zdroj: Freepik, jcomp

Máte chuť na nějaký neobvyklý dezert vonící dálkami, který snadno připravíte i z u nás dostupných ingrediencí? Tak přesně taková je Mango Sticky Rice. Tato sladká pochoutka z rýže chutná přímo skvěle, a navíc vás vmžiku, alespoň v chuti a vůni, přenese na pláž s bílým pískem u blankytně modrého moře.

Slavný thajský dezert

Mango Sticky Rice aneb lepkavá rýže s mangem je oblíbený sladký pokrm z Thajska, který se tam podává jako dezert, vynikající je ale i na snídani a klidně ho můžete podávat na večeři, když si budete chtít trochu osladit večer. Na této sladké pochutině si totiž můžete i večer pochutnávat téměř bez výčitek. Navíc jde o poměrně jednoduchý pokrm z rýže, který zvládne uvařit téměř každý.

Lepkavá rýže je nejlepší s mangem

Sladká lepkavá rýže doplněná žlutými šťavnatými kousky manga a zalitá kokosovým přelivem, jenž ji úžasně zvláční, je velkým lákadlem pro všechny turisty, kteří zamíří do Thajska. Tato dobrota, v Thajsku známá pod názvem Khao Niaw Mamuang, zkrátka zachutná i těm, kteří exotické chutě moc nepreferují. Tento pokrm však miluje každý a mnozí cestovatelé si na něm vybudovali až závislost.

Mango Sticky Rice je populárním thajským pouličním jídlem, které se ovšem podává i v nejluxusnějších restauracích. Na ulicích vám ji ale dají často jen zabalenou v banánovém listu, z něhož se obvykle jí pouze rukama. Doslova šílenství po této dobrotě nastává v dubnu a v květnu, tedy v době, kdy vrcholí sezona žlutého manga, které je sladší a pro tento pokrm vhodnější než to zelené. Prodává se ale po celý rok, ostatně mango koupíte i v českých supermarketech kdykoliv, případně je můžete nahradit kompotovaným. Kromě Thajska je pokrm oblíbený v dalších asijských zemích, např. v Laosu, na Filipínách, ve Vietnamu či v Kambodži.

Základem je lepkavá rýže

Originální pokrm se vyrábí ze speciální lepkavé kulatozrnné rýže nasládlé chuti, kterou už dnes bez problémů seženete v prodejnách s asijskými specialitami. Její anglický název zní sticky rice nebo glutinous sticky rice a po uvaření je tak trochu žvýkavá a lepí se. Existuje také černá lepkavá rýže, z níž se pokrm v Thajsku také často připravuje. Pokud byste ale lepkavou rýži nesehnali, můžete případně použít nějakou kulatozrnnou rýži, která se dá se rozvařit do kašovité konzistence. Struktura jídla sice bude trochu jiná, ale stejně dobrá.

Lepkavá rýže se připravuje tak, že se nejprve namočí do vody na cca 4 hodiny (případně i přes noc) a poté se vaří v páře nebo v rýžovaru. Mezitím se kokosové mléko smíchá se solí a cukrem (v Thajsku se používá palmový) a poté se společně provaří, až mléko trochu zhoustne. Po uvaření rýže se kokosové mléko a rýže rovnoměrně promíchají a nechají se odležet, aby se mléko vstřebalo do rýže. Mango Sticky Rice se podává nejčastěji teplá, často ji navíc zdobí krásně křupavé osmažené malé žluté fazolky mungo. Někdy se ale nahrazují opraženými semínky černého či světlého sezamu a nebo se pokrm podává jen tak.

Rychlá verze Mango Sticky Rice

Pokud vás na pokrmu odrazuje delší příprava kvůli namáčení rýže předem, máme pro vás zjednodušenou verzi, kterou uděláte do 20 minut a nebudete ani potřebovat žádné speciální náčiní, pouze hrnec s poklicí. A jak tedy na to?

Budete potřebovat: 220 g krátkozrnné lepkavé rýže, 1 plechovku plnotučného kokosového mléka, 1 šálek vody, kousek čerstvého zázvoru (lze vynechat), ¼ lžičky soli, 4-5 lžic třtinového nebo kokosového cukru, 2 čerstvá manga (případně můžete použít i jiné tropické ovoce nebo kompot) a 1 lžičku sezamových semínek.

Postup: Rýži nejprve nasypejte do cedníku a propláchněte vodou. Během proplachování zrnka rýže důkladně masírujte mezi prsty alespoň 5 minut, až voda poteče úplně čistá. Toto tření je opravdu důležité, neboť pomáhá změkčit vnější skořápku a rýže pak bude lépe připravena na vaření. Díky tomuto kroku pak můžete vynechat původní metodu s namáčením rýže.

Vodu z rýže sceďte a rýži dejte do hrnce. Pořádně protřepejte plechovku kokosového mléka. Poté odměřte 1 hrnek a přidejte jej k rýži. Dále přidejte 1 šálek vody, čerstvý oloupaný zázvor a ¼ lžičky soli. Dobře promíchejte a přikryjte. Rýži přiveďte k varu a pak vařte při mírné teplotě, dokud se tekutina nevstřebá. Přibližně v polovině vaření rýži promíchejte, aby se nepřichytila na dno. Uvařená rýže by měla být lepivá a křehká na skus. Vyjměte zázvor, přidejte 4 lžíce cukru a promíchejte.

Během vaření rýže připravte kokosovou omáčku. Do malého hrnce nalijte ¾ šálku kokosového mléka a 1 lžíci cukru. Vařte asi 5-7 minut, nebo dokud kokosové mléko nezhoustne a nezredukuje se na polovinu. Oloupejte mango, odřízněte pecku a mango nakrájejte na kousky. Rýži dejte do misky a vyklopte na talíř kopeček. Ozdobte jej mangem a nakonec pokapejte kokosovou omáčkou, případně posypejte sezamovými semínky.

Recepty k tomuto článku

Mohlo by vás zajímat

Marie