Jitrocelový sirup

spagetka Kuchařka:

Nápoje 25 názorů

59

Suroviny

2 plné hrsti jitrocele i s kořínky
750 g medu
1 litr vody
šťáva z 1 citronu
Recept si zatím oblíbilo 9 kuchařů

Postup přípravy receptu

  1. Nasbíráme jitrocel (samozřejmě v čistém prostředí) i s kořínky (lze i bez něj, ale nebude tak účinný). Velmi pečlivě jej opereme, kořínky promneme od hlíny a propláchneme do čista. Nakrájíme na kousky. Vaříme v 1 litru vody 20 min.

  2. Slijeme, promícháme s medem a svaříme do hustého sirupu, přidáme šťávu z 1 citronu, dáme do vhodných skleniček ,uchováváme v chladu (ne nutně v lednici).

Poznámka

Užívá se až 6 krát denně po 1 polévkové lžíci. Výborný při zánětu průdušek, chrapotu, zahleněném krku a při rýmě.

Z tohoto množství mám necelý litr sirupu (asi 800 ml)

Budu dělat až v létě, takže pak teprve by byly fotky

Zdrojem je rodinná receptura

Přidat k oblíbeným Vytisknout recept


Pochutnali jste si? Sdílejte recept!

Sdílet na Facebooku Poslat emailem

Recept sdílelo již 104 kuchařů a kuchařek

Ohodnoťte recept: Jitrocelový sirup

  • Sarka Sarka(neregistrovaná)

    Recept vypada dobre, delat i s korinky,to jsem nikdy neslysela,ale urcite vyzkousim,preci jen,kdyz je bylinka uplne cela,tak jsou tam veskere cenne latky. Jinak souhlasim s nazory o vareni medu, med ztraci sve ucinne latky pri teplote vyssi nez 45-50°C, ale u jitrocele bych se vareni nebala,moje babicka take pouzivala recept s varenim (pridavala cukr) a jaka to byla vyborna medicina,my jsme se tim cpali, i bez bolesti v krku:-D kazdopadne recept s medem vyzkousim,ale trosku upravim postup,preci jen,kdyz uz tam budu davt med,tak aby mel taky nejaky ucinek a ne jen zlepsil chut;-)

    Odpovědět

  • spagetka spagetka(autorka receptu)

    Pampeliška: není to pravda, viz níže psané komentáře

    Odpovědět

  • Pampeliška Pampeliška(neregistrovaná)

    Chci jen upozornit na to, že med v horkém prostředí ( zvláště když jej převaříme) ztrácí veškeré nejcennější látky. :-( Proto bych tento recept nedoporučovala.

    Odpovědět

  • Simona Skolakova Simona Skolakova

    Trošku je to složitější,ale také lákavé;-)asi vyzkouším oba postupy,jitrocele je teď hodně:-D:yes:

    Odpovědět

  • spagetka spagetka(autorka receptu)

    I s kořínky?????: já napsala recept, jak ho mám od babky......Není pravda, že se znehodnotí, jitrocel patří mezi velmi houževnaté byliny a mám ovětřeno, že 20 minut nic nezničí, jelikož na zahradě mi jitrocel roste, tak v dnešní finanční době, si sirup udělám takto a vím, co do něj dávám.Je to na vás..........;-);-);-)

    Odpovědět

  • I s kořínky????? I s kořínky?????(neregistrovaný)

    Tak to teda vidím prvně, že i s kořínky... a ještě vyprat ve vodě a povařit. :-(( To je hrozná škoda přece!!!! :no: Všechny ty léčivé látky se strašně znehodnotí. Moje babička se musí otáčet v hrobě jestli to vidí :-S My sice doma jitrocelový sirup doma neděláme, dělala ho babička s mamkou. DNeska už je pro mě pohodlnější si zajít do lékárny akoupit si stopkašel s jitrocelem a dalšíma bylinkama. Je to taky sirup, ale čistě bylinný a moc nám všem chutná. Kromě toho taky pomáhá a to je to hlavní :-)

    Odpovědět

  • kača kača(neregistrovaná)

    zrovna teď ho vařím:-D:-D:-D

    Odpovědět

  • m m(neregistrovaný)

    dnes jsem dělala jitrovcelový sirup, ale podle návodu na tymiánový, bylinky nevyřím, většinou se vše zdravé varem zničí, takže já svařím vodu s cukrem, až to zhoustne vypnu a přidám jitrocel a nechám louhovat dokud to nevychladne ;-)

    Odpovědět

  • spagetka spagetka(autorka receptu)

    Simona Kucerova:naprostý souhlas :yes::yes::yes::yes:, sušené určitě ne v takovýchto případech

    Odpovědět

  • Simona Skolakova Simona Skolakova

    mari:Vždycky na tyto medicíny jsou lepší čerstvé bylinky;-)obsahují více silic než sušené,já bych to ze sušeného jitrocelu nedělala;-)

    Odpovědět

  • mari mari(neregistrovaný)

    muze se pouzit suseny jitrocel???

    Odpovědět

  • Dada Dada(neregistrovaná)

    Dneska jsem byla na jitrocelu.Jdu ho krájet jsem zvědavá na ten zázrak.Jestli to bude jako kdysi Thymomel tak se moc těším jako dítě bych ho pila na litry jak mi chutnal :-D.

    Odpovědět

  • mickajm mickajm

    No nevim jestli je tam ještě něco z vitamínů když se tak dlouho vaří:-(dělam bez vaření jen hnědy cukr a jitrocel prokládat 1cm vrstvu a opakovat dokud neni sklenka plná pak za oknem nechat cca tyden ono to pustí štávu scedit a je to .Taky vydrží v lednici dlouho a bez vaření!!;-)

    Odpovědět

  • Vlasta Vlasta(neregistrovaná)

    Právě ho vyrábím vypadá a chutná skvěle

    :yes:

    Odpovědět

  • ELKOS ELKOS

    to je super mi ho casto kupujeme v lekarne,nevim ale jestli poznam co je jitrocel venku?Co kdyz nasbírám něco jiného abych kluka jeste neotravila

    Odpovědět

1 2

Přidat komentář

Tato webová stránka používá cookies pro vylepšení naších služeb. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte.

Tématické fráze: výroba jitrocelového sirupu jitrocelový med příprava jitrocelového sirupu tymiánový sirup recept jitrocelový syrup med z jitrocele jitrocelový med recept zahleněný krk sirup na průdušky jitrocelový sirup z jitrocele.cz recepty z jitrocele jitrocel recept jitrocel recepty med z jitrocele recepty zahlenění krku jitrocelivy sirup recept jitrocelový sirup-recept zahlenění průdušek domaci vyroba jitroceloveho sirupu

Zapomněl/a jsem heslo