Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Pomalu pečený bůček
Zdroj: Toprecepty, mika59

Vepřový bůček pečený 4 hodiny na nízkou teplotu je opravdová delikatesa, která chutná skvěle i za studena na čerstvém chlebu s hořčicí a křenem. Báječně se k němu hodí i dušené zelí, knedlík a samozřejmě nesmí chybět silná šťáva vzniklá při pečení.

Co je bůček?

Bůčkem se nazývá vepřový bok, tedy boční část prasete, jejíž podklad tvoří žebra. Na těchto místech se ukládá větší množství tuku a proto je i vhodnou surovinou pro výrobu anglické nebo uzené slaniny. V domácích podmínkách se bůček nejčastěji peče, nadívá, vaří nebo dusí.

Díky střídání libových a tučných vrstev se v podstatě nemůže stát, že se maso vysuší. Chystáte-li se na pomalu pečený bůček a chcete získat kromě dokřupava vypečené kůrky a měkkého masa i výbornou šťávu, sežeňte vepřový bok s kostí, kterou snadno odříznete a použijete pod bůček místo roštu.

Příprava masa na pečení

Nachystat maso do pekáče je v podstatě jediná práce, která vás při přípravě pomalu pečeného bůčku čeká.

Nejprve odřízněte část s kostí, rozdělte na žebra, položte do pekáčku a podlijte trochou vody. Nejsou-li k dispozici kosti, použijte rošt nebo napůl překrojené cibule na podložení masa. Maso by nikdy nemělo být ponořené ve vodě, protože by se spíše částečně dusilo než rovnoměrně peklo. Kosti navíc dodají šťávě plnou chuť.

Kůži na povrchu bůčku nařízněte i s částí tuku do menších čtverečků. Jednak zajistíte estetický výsledek, maso se bude snáze porcovat a také se bude lépe vypékat sádlo. Maso důkladně osolte ze všech stran (i v zářezech) a položte na kost.

Pomalu pečený bůček

V prvním kroku je třeba, aby se maso rychle zatáhlo a nepustilo šťávu. Toho docílíte troubě vyhřáté na teplotu 200 °C, ve které nezakrytý bůček necháte prvních asi 30 minut.

Poté snižte teplotu na 130 °C, bůček přikryjte a nechte péct asi 3 hodiny. Při pomalém pečení se nezapíná horkovzduch. Přibližně každých 45 minut polijte maso výpekem.

Po 3 hodinách pekáč odkryjte, teplotu zvyšte na 220 °C, polijte výpekem a pečte dalších asi 30 minut dozlatova. Je-li výpeku málo a budete potřebovat šťávu k masu, přidejte před poslední fází pečení trochu horké vody.

Hotový bůček potřebuje ještě 10 minut odpočívat mimo troubu, aby překonal teplotní šok. Kdybyste jej nakrájeli ihned po vytažení z trouby, vytekla by z něj šťáva a výsledek by sice nebyl díky množství tuku suchý, ale ani dokonalý. Tuhle dobu můžete využít k doladění omáčky.

Vypečenou šťávu na sporáku zredukujte do hustší konzistence pomocí vysoké teploty a ochuťte podle svých potřeb. Šťávu lze zjemnit vmícháním kousku studeného másla.

S čím podávat pomalu pečený bůček?

K pečenému vepřovému masu se hodí dušené bílé zelí a bramborové knedlíky nebo noky. Tučnější bůček skvěle doplní i kysané zelí. Zastudena bůček nejlépe chutná s hořčicí, čerstvým křenem, kyselou okurkou a chlebem. Sedne k němu v podstatě každá kyselejší i ostřejší nakládaná zelenina.

Svačina pro děti

Málokteré vybíravější dítě bude nadšené z tučných částí bůčku. Zbylé maso zbavené tuku však můžete nakrájet a přidat do zeleninového či těstovinového salátu nebo plněné bagety, kterou doplníte čerstvou zeleninou a zapečete v toustovači. Této podobě bůčku děti jen těžko odolají.

autorka kuchařek pro děti Pavla Šmikmátorová

„„Když to neděláš pořádně, nedělej to vůbec.““

Pavla Šmikmátorová je autorkou téměř desítky kuchařských knih zaměřených na děti. K jejím „srdcovkám“ patří kuchařky Mezinárodní mistr šéfkuchař a Víš, co jíš, ve kterých se zrcadlí její zájem o světovou kuchyni a zdravou výživu dětí. Máma malého „Otesánka“ ráda experimentuje v kuchyni a sleduje nové kulinářské trendy. 

 

 

Recepty k tomuto článku

Mohlo by vás zajímat

Marie

Náhodný recept Zobrazit více

Nejnovější recepty Více