Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Herečka Jennifer Lopez připravuje na Vánoce pomalu pečenou vepřovou plec marinovanou ve speciální směsi koření
Zdroj: zdroj: Wikimedia Commons/DVSROSS - GLAAD 2014, CC BY 2.0, a Freepik, valeria_aksakova

„Každý rok vaříme stejné jídlo, což miluji, protože na to čekám celý rok,“ říká herečka a zpěvačka v nejnovějším vydání časopisu Vogue. A protože se po dvaceti letech vrátila k dávné lásce Benu Affleckovi a v červenci mu řekla „ano“, letošní Vánoce určitě budou pro ně mít zvláštní kouzlo.

Vyrostla na portorikánských jídlech

Jennifer Lopez  vyrůstala ve čtvrti Castle Hill v Bronxu, což sama popsala jako typickou portorickou dělnickou domácnost. S tím souvisí i její preference v oblasti jídla. Nemusí složité a luxusní pokrmy, v restauraci si ráda objedná sendvič se šunkou a sýrem a sáček chipsů, zapíjí to pomerančovým džusem.

Na otázku redaktora Vogue, jestli by mohla do konce života vařit a jíst jen jedno jídlo a co by to bylo, odpověděla: „Rýži, fazole a smažené kuře.“ Tyto pokrmy se u ní objevují i během vánočních svátků. Ostatně, slavná herečka a zpěvačka Vánoce miluje a dodržuje vánoční tradice.

A protože Jennifer každoročně připravuje stejná jídla, na co se letos její rodina může těšit? Určitě na pasteles. Jde o portorikánské jídlo, oblíbené po celém Karibiku

Pasteles jsou plněné taštičky, přesněji v osolené vodě uvařený banánový list plněný směsí dušeného silně kořeněného vepřového masa a strouhaných zelených banánů. Tento pikantní pokrm se často připravuje ve velkém a rodiny ho nechávají zmrazit.

Vepřová pečeně pernil

Hlavním štědrovečerním chodem v rodině Jennifer a Bena Afflecka bude stejně jako ve většině latinskoamerických domácností pernil. Pernil je pomalu pečená vepřová plec naložená ve speciální marinádě adobo. Na 8 až 10 porcí budete potřebovat:

  • 3 ½ kg vepřové plecka s kůží a kostí, nejlépe s kůží pokrývající celou horní vrstvu.
  • 8 až 9 velké stroužky česneku, jemně nasekané
  • 3 lžíce olivového oleje
  • 5 lžiček čerstvé šťávy z kyselejších pomerančů (nebo stejný díl limetkové a pomerančové šťávy)
  • 4 lžičky sušeného mořské soli
  • 1 lžička černého pepře

A jak na to? Adobo připravíte tak, že všechny ingredience smícháte, rozmělníte a dobře promícháte v malé misce.

Maso  opláchněte a osušte čistou utěrkou. Do tukové vrstvy udělejte hluboké, asi 1 cm dlouhé otvory příborovým nožem, dávejte ale pozor, abyste nepropíchli kůži. Položte kůží dolů na velký pekáč. Po částech přidávejte adobo a prsty ho zatlačujte do masa.

Vepřové maso přeneste na potravinářskou fólii a pevně zabalte tak, aby zůstalo ve zcela neprodyšném obalu, aby neutíkala šťáva. Nechte marinovat v lednici pokud možno přes noc nebo alespoň 2 až 3 hodiny.

Troubu předehřejte na 200 °C. Opatrně vyjměte vepřové maso z fólie, zbytky marinády odstraňte. Maso položte kůží nahoru do hlubokého pekáče, kůži otřete čistou utěrkou a osolte. Přikryjte alobalem a vložte do trouby.

Pečte v troubě 1 hodinu, poté opatrně odstraňte alobal a pekáč otočte. Pokračujte v pečení další 2 až 3 hodiny, přičemž každou hodinu pekáč otočte. Když se šťáva vypaří, přidejte podle potřeby vodu.

Jakmile je plec propečená a měkká (cca po 3 hodiných), vyjměte ji z trouby a nechte 10 až 15 minut odpočívat, poté ji přendejte na velké prkénko. Z pečeně odstraňte kůži, maso nakrájejte na porce a před podáváním nechte odpočívat v teplé troubě, případně ještě odstraňte přebytečný tuk.

Rýže jako příloha, „vaječňák“ na závěr

Přílohou k vepřové pečeni bude arroz con gandules. Za tímto názvem se skrývá rýže dušená společně s malým hráškem, ochucená šunkou nebo chorizem a kořeněná koriandrem a špetkou šafránu.

A sladkou tečkou bude coquito, běžně známé jako „portorikánský vaječný koňak“. Tento krémový koktejl z rumu, mléka, kokosu a sladkého kokosového mléka nesmí chybět!

On i ten český vaječný koňak k Vánocům patří. Připravit ho můžete úplně jednoduše podle našeho videoreceptu:

Zdroje infromací: vogue.com a today.com

Vánoce a vánoční cukroví

Vánoce patří k nejkouzelnějším obdobím v roce a nedomyslitelně k nim patří vůně domácího cukroví

Zpravidla se začíná perníčky, poté následují zástupci z křehkého těsta – vanilkové rohlíčky, linecké, pracny. Ke konci adventního období přijdou na řadu sněhové pusinky a kokosky. A nakonec dojde řada na nepečené druhy cukroví,  jakou jsou vosí hnízda a různé kuličky.

Mohlo by vás zajímat:

Linecké cukroví | Perníčky | Nepečené cukroví | Pracny | Vanilkové rohlíčkyKokosky | Vosí hnízda

 

Recepty k tomuto článku

Mohlo by vás zajímat

Marie

Náhodný recept Zobrazit více

Nejnovější recepty Více