Domácí kysané zelí - salátové

Merylas Kuchařka: Merylas

Zavařeniny 7 názorů

Suroviny

K 1 kg nakrouhaného bílého zelí přidáme
20 g soli
20 g krupicového cukru
100 g hrubě nakrájené cibule
100 - 150 g hrubě nastrouhaných kyselejších jablek bez jadřinců ale se slupkou
1 malou zarovnanou lžičku drceného kmínu
1 lžičku hořčičného semínka
6 kuliček celého pepře
1 kulička nového koření
2 kuličky jalovce (koření můžeme upravit dle své chuti)
Recept si zatím oblíbilo 8 kuchařů

Postup přípravy receptu

  1. Nakrouhané zelí smícháme se vším ostatním, rukama dobře promneme a necháme zhruba hodinku odležet, až zelí změkne a pustí šťávu.

  2. Pak zelí po částech pěchujeme do sklenic, nejraději se šroubovacím víčkem. Dbáme na to, aby bylo zelí důkladně ve sklenicích natlačené a nebyly tam vzduchové mezery. Používám dřevěné pěchovadlo - tlouk.

  3. Nadbytečnou šťávu odlijeme, ale zelí musí být ponořeno. Velmi lehce zašroubujeme, sklenice vložíme do nějaké nádoby, aby se zachytila vytékající šťáva při kvašení.

  4. Necháme při pokojové teplotě zhruba 3 - 4 týdny.

  5. Ze začátku při kvašení nám bude několik dnů ze sklenic vytékat z pod víčka šťáva, ale později bude probíhat kvašení klidněji.

  6. Po bouřlivém kvašení, pokud je třeba, dolijeme sklenice mírně osolenou, převařenou, vychladlou vodou až po okraj a víčka znovu jen lehce zašroubujeme.

  7. Zelí nahoře sklenice nesmí být suché, zhnědlo by.

  8. Po 3 až 4 týdnech sklenice dotáhneme víčky pořádně, pod víčka můžeme dát i kousek fólie . Sklenice dáme do chladu a můžeme konzumovat. Mně chutná hlavně jako přílohový salát bez tepelné úpravy a dělávám ho vícekrát za rok.

Poznámka

Všechny mé recepty najdete tady: http://www.merylas.estranky.cz/

Přidat k oblíbeným Vytisknout recept


Pochutnali jste si? Sdílejte recept!

Poslat emailem

Recept sdílelo již 195 kuchařů a kuchařek

Ohodnoťte recept: Domácí kysané zelí - salátové

  • Merylas Merylas(autorka receptu)

    Všem děkuji, mám tento salát ráda:-K

    Odpovědět

  • hosta hosta(moderátorka)

    Bezvadný, bez další přípravy super zelný salát:yes:

    Odpovědět

  • Dana61 Dana61(neregistrovaný)

    ta kombinace je úžasnáááá:yes::-D milujeme zelné saláty, ale tohle zelíčko jde použít i na vaření - dušení a je skvělé;-)

    Odpovědět

  • magdalenka magdalenka

    Merylka, bude to skvelá záležitosť...:yes:

    Odpovědět

  • zizala zizala

    Majkaa: Tohle není klasické kysané zelí;-) Mně se moc líbí, obvykle z klasického teprve salát dělám, tady ho budu mít ochucené rovnou :-)):yes:

    Odpovědět

  • Merylas Merylas(autorka receptu)

    Majkaa: Možná nepatří, ale mně toto zelí chutná, jak s cukrem tak i s tím uvedeným kořením a jablkem. Používám ho hlavně jako přílohový salát. A jinak...každý podle svého gusta;-):-):-K

    Odpovědět

  • Majkaa Majkaa

    Do kysaného zelí cukr nepatří, jablko dáváme, ale krájené na čtvrtiny, nastrouhat si ho můžete do hotového kysaného zelí:-O S tím kořením bych to moc nepřeháněla, není to čalamáda;-)

    Odpovědět

Tématické fráze: recepty na domácí kysané zelí recept na domácí kysané zelí domácí kysané zelí domácí kysané zelí recept recept domácí kysané zelí domaci zeli jak na domaci kysane zeli domaci kysane zeli recepty ochucené saláty ze zelí dreveny tlouk na zeli pěchovadlo na zelí tlouk na zelí úprava kysaného zelí kysané zelí recepty saláty tepelná úprava kysaného zelí nakrouhané zelí kysane zeli kysané domácí zelí dreveny tlouk domácí zely

Zapomněl/a jsem heslo