Domácí kysané zelí - salátové

Suroviny

K 1 kg nakrouhaného bílého zelí přidáme
20 g soli
20 g krupicového cukru
100 g hrubě nakrájené cibule
100 - 150 g hrubě nastrouhaných kyselejších jablek bez jadřinců ale se slupkou
1 malou zarovnanou lžičku drceného kmínu
1 lžičku hořčičného semínka
6 kuliček celého pepře
1 kulička nového koření
2 kuličky jalovce (koření můžeme upravit dle své chuti)

Postup přípravy receptu

  1. Nakrouhané zelí smícháme se vším ostatním, rukama dobře promneme a necháme zhruba hodinku odležet, až zelí změkne a pustí šťávu.

  2. Pak zelí po částech pěchujeme do sklenic, nejraději se šroubovacím víčkem. Dbáme na to, aby bylo zelí důkladně ve sklenicích natlačené a nebyly tam vzduchové mezery. Používám dřevěné pěchovadlo - tlouk.

  3. Nadbytečnou šťávu odlijeme, ale zelí musí být ponořeno. Velmi lehce zašroubujeme, sklenice vložíme do nějaké nádoby, aby se zachytila vytékající šťáva při kvašení.

  4. Necháme při pokojové teplotě zhruba 3 - 4 týdny.

  5. Ze začátku při kvašení nám bude několik dnů ze sklenic vytékat z pod víčka šťáva, ale později bude probíhat kvašení klidněji.

  6. Po bouřlivém kvašení, pokud je třeba, dolijeme sklenice mírně osolenou, převařenou, vychladlou vodou až po okraj a víčka znovu jen lehce zašroubujeme.

  7. Zelí nahoře sklenice nesmí být suché, zhnědlo by.

  8. Po 3 až 4 týdnech sklenice dotáhneme víčky pořádně, pod víčka můžeme dát i kousek fólie . Sklenice dáme do chladu a můžeme konzumovat. Mně chutná hlavně jako přílohový salát bez tepelné úpravy a dělávám ho vícekrát za rok.

Poznámka od kuchařky

Všechny mé recepty najdete tady: http://www.merylas.estranky.cz/

Komentáře k receptu Domácí kysané zelí - salátové

  • Merylas Merylas (autorka receptu)

    maierova marie: Děkuji, jsem ráda, že recept našel své příznivce. :-K

    Odpovědět

  • maierova marie maierova marie

    Už je dlouho co jste dala recept ,dělala jsem ho loni a nyní zas a nemá chybu.Ráda dělám něco čím se obyč recept obzvláštní.

    Odpovědět

  • Merylas Merylas (autorka receptu)

    Všem děkuji, mám tento salát ráda:-K

    Odpovědět

  • hosta hosta

    Bezvadný, bez další přípravy super zelný salát:yes:

    Odpovědět

  • Dana61 Dana61(neregistrovaný)

    ta kombinace je úžasnáááá:yes::-D milujeme zelné saláty, ale tohle zelíčko jde použít i na vaření - dušení a je skvělé;-)

    Odpovědět

  • magdalenka magdalenka (moderátorka)

    Merylka, bude to skvelá záležitosť...:yes:

    Odpovědět

  • zizala zizala (moderátorka)

    Majkaa: Tohle není klasické kysané zelí;-) Mně se moc líbí, obvykle z klasického teprve salát dělám, tady ho budu mít ochucené rovnou :-)):yes:

    Odpovědět

  • Merylas Merylas (autorka receptu)

    Majkaa: Možná nepatří, ale mně toto zelí chutná, jak s cukrem tak i s tím uvedeným kořením a jablkem. Používám ho hlavně jako přílohový salát. A jinak...každý podle svého gusta;-):-):-K

    Odpovědět

  • Majkaa Majkaa

    Do kysaného zelí cukr nepatří, jablko dáváme, ale krájené na čtvrtiny, nastrouhat si ho můžete do hotového kysaného zelí:-O S tím kořením bych to moc nepřeháněla, není to čalamáda;-)

    Odpovědět

Tématické fráze: recepty na domácí kysané zelí domácí kysané zelí recept na domácí kysané zelí domácí kysané zelí recept domaci zeli recept domácí kysané zelí jak na domaci kysane zeli domaci kysane zeli recepty ochucené saláty ze zelí dreveny tlouk na zeli pěchovadlo na zelí úprava kysaného zelí tlouk na zelí kysané zelí domácí kysané domácí zelí kysané zelí recepty saláty nakrouhané zelí kysane zeli tepelná úprava kysaného zelí dreveny tlouk