Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Kočičí svatba neboli šoulet: Levné staročeské jídlo z hrachu a krup skvěle vylepší kousek uzeného masa či slaniny
Zdroj: Toprecepty, Eliza

Šoulet je tradiční židovské jídlo, které se jí v sobotu, během důležitého židovského svátku šabatu. Jako obyčejné staročeské postní jídlo jsou to zkrátka hrách a kroupy. Dejte si ho s masem i bez něj.


Co je to šoulet

Šoulet bývá většinou z hrachu, což ve staročeské kuchyni byla častá ingredience, vzhledem k její dostupnosti. Hrách dobře zasytí a je levný (1/2 kg sušeného zeleného hrachu můžete pořídit už za 16 Kč). V kombinaci s kroupami (ječnými nebo pšeničnými) byl ještě výživnější. Jídlo je výborné i právě teď, časně zjara. 

Velmi chudé domácnosti namočený hrách a kroupy vařily a kombinovaly s rozmačkaným česnekem. Často se jako lahůdka ještě mastily sádlem, případně se k pokrmu přidávaly škvarky.

Jak vypadá židovský šoulet

Židovský šoulet je na přípravu nenáročné jídlo, které se skládá z krup, luštěnin (většinou fazole nebo hrách) a masa, které se dlouho připravuje, jako je kachna, husa, nebo tučnější hovězí.

Židovský šoulet neboli cholent je svátečním jídlem, které se dodává o šabatu. Ten slaví každou sobotu v roce. Ten den se smí pouze odpočívat. Jídlo se proto připravuje den dopředu a vaří ho přes noc. Díky dlouhému a pomalému vaření se chutě krásně prolnou a jídlo pak báječně chutná.

Jak se u nás připravoval hrách a kroupy po staročesku

Možná znáte hrách a kroupy jako „kočičí svatbu“, jak se tomuto jídlu říkalo v Jižních Čechách. „Kočičí tanec“ to byl tehdy, když se hrách vyměnil za čočku.

V Krkonoších se jídlu říkalo „kočičí svarba“ a v rýmovací písničce ze 17. století se zpívalo „Hrách, slanina a kroupy, sluší na sedláky a troupy.“ Protože bylo poměrně časté, nejspíš příliš nadšení nevyvolávalo.

Jak vylepšit šoulet

Můžeme si ho doplnit o již zmíněné škvarky (jak si je doma připravit). Výborný je také s přidanou osmaženou cibulkou (ideálně na sádle), pak se smíchá s uvařeným hrachem a kroupami, dochutí česnekem, pepřem, majoránkou a kmínem. Tak se připravoval šoulet se škvarky v Krkonoších a podávalo se k němu zelí nebo kyselá okurka.

Pokud bychom chtěli hrách a kroupy ještě povýšit, přidáme uzené maso. Další variantou je přidání kachního masa tak, jak se šoulet často připravuje právě v židovské kuchyni.

Postní

Pro naše předky byly pravidelné půsty běžnou záležitostí, a to nejen z náboženských důvodů; někdy zkrátka nebylo, co do úst. Dnes máme všeho dost, a tak je těžké se udržet, ale pokud máte chuť půst…

Jak se dělá šoulet

Jak připravit šoulet? Budete potřebovat 250 g krup, 250 g zeleného hrachu, 300 g uzeného bůčku, 3 cibule, asi 5 stroužků česneku, 2 vrchovaté lžíce majoránky, sádlo a sůl.

Jak na to? Hrách namočte přes noc a druhý den ho uvařte doměkka. Kroupy uvařte v hrnci s masem. Troubu předehřejte na 200 °C. Maso pak vyndejte, a nakrájejte ho na kostičky. Cibuli oloupejte a nakrájejte ji nadrobno. Do hrnce vhodného do trouby dejte lžíci sádla a cibuli na něm orestujte dohněda. Česnek oloupejte a po zhnědnutí cibule ho prolisujte do směsi. Hrách, maso a kroupy dejte do hrnce, vše dobře promíchejte, osolte, přidejte v dlani promnutou majoránku a vložte nádobu do trouby a zapékejte půl hodiny.

Zdroj informací:
https://www.kucharkaprodceru.cz/
Jiří Marhold, Krkonošská kuchařka, Ikar, 2002

Náš tip: Připravte si šoulet podle tohoto videoreceptu:

 

Sdílet článek

Recepty k tomuto článku

Přečtěte si