Domaci smetanova ricotta

aisha Kuchařka:

Sýry 55 názorů

532

Suroviny

1/2 l plnotučného mléka
100 ml smetany
špetka soli
2 lžíce stavy z citronu
špetka kyseliny citrónové
cedník
plátno (nebo jiný prodyšný materiál)
teploměr (jde to i bez něho)
Recept si zatím oblíbilo 32 kuchařů

Postup přípravy receptu

  1. Mléko, smetanu a sůl promícháme, dáme na mírný oheň ohřát. Když mléko dosáhne 80 °C, což trvá cca 10 minut, pomalu vlijeme citronovou šťávu, ve které jsme rozmíchali kyselinu citronovou. Ztlumíme oheň na minimum a pomalu, asi tak 2 minutky promícháváme.

  2. Mléko se začne srážet a při míchaní bude vidět oddělená syrovátka.
    Po dvou minutách vypneme plamen a necháme celou směs v klidu vychladnout.
    Pote ji nalijeme do cedníku, který jsme vystlali plátnem a necháme vykapat.

  3. V plátnu zůstane cca 150 g smetanové riccoty, chuťově se blížící k mascarpone. Syrovatku můžeme dále použít např. do těst.

  4. Jelikož nemám teploměr, zkoušela jsem dle rad na internetu vyrobit ricottu bez něho a podařilo se. Ovšem není až tak hrudkovitá, jak bych si představovala. Také jsem použila kupované 3% mléko. Příště zkusím tučnější.

  5. Metoda bez teploměru:

  6. Mléčnou směs bedlivě sledujeme. Pokud se nám na povrchu začne táhnout škraloup a po obvodu se tvoří jemné bublinky, je správný čas na citronovou stavu.

Poznámka

inspirace: ruzne ceske i zahranicni webove stranky

metoda bez teplomeru: www.madlinakuchyne.blog.cz

Přidat k oblíbeným Vytisknout recept


Pochutnali jste si? Sdílejte recept!

Sdílet na Facebooku Poslat emailem

Recept sdílelo již 136 kuchařů a kuchařek

Ohodnoťte recept: Domaci smetanova ricotta

  • tejaja tejaja(moderátorka)

    Ela: :-) To nie je des a hrôza. ľudský mozog dokáže prečítať bez problémov aj text, v ktorom nahradíte písmená číslicami. Nie je to problém. A autorka skutočne píše recepty dobré, tak nehaňte. ;-)

    Odpovědět

  • srettka srettka

    Ela: tohle není o "umí-neumí", ale proto že autorka není zdejší a přispívá z hodně veliké dálky;-)tak trochu shovívavosti;-)

    Odpovědět

  • Ela Ela(neregistrovaná)

    Je to děs a hrůza číst něco bez háčků a čárek Proč to někdo umí a někdo ne?!?! Tak to raději nečtu!:-//

    Odpovědět

  • lacole lacole(neregistrovaný)

    casino:
    ach můj bože!! (podívejte do pravidel)syrovátka!!!, a ještě někoho opravuje

    Odpovědět

  • casino casino(neregistrovaný)

    casino:
    ...ach bože, sirovátka!!!:-((

    Odpovědět

  • casino casino(neregistrovaný)

    Jak už tady níže píší Jitkas: a aisha: tak toto nemá s ricottou nic společného, snad akorát ten název :-((
    Nemusí být každý zbožíznalec:-D ale jakési základní vědomosti (Google) by měly patřit k výbavě každého kuchtíka... ale nazývat cosi mezi tvarohem a mascarpone (byť by to mělo skoro 40% tuku) je zcestné
    (ricotta má kolem 10% tuku, dělá se ze sirovátky. Zkusil jsem to 1x a vřele to nedoporučuji - výsledek neodpovídá vynaloženému úsilí:no:

    Výrobu mascarpone jsem na TOP nenašel, takže si dovolím :-D
    http://www.labuznik.cz/recept/vyroba-mascarpone-2/

    Odpovědět

  • aldinka aldinka(neregistrovaná)

    Dobry den,
    asi jsme někde udělala chybu. protože nemám teploměr, tak jsem to asi zahřála víc. Je možné, že díky tomu je riccota kyselá? nebo se stala chyba jinde? diky

    Odpovědět

  • aisha aisha(autorka receptu)

    jarka skrobakova: Moc dekuji za vyzkouseni a pridani fotek..jsem rada, ze se dilo podarilo..:-K:yes:. Ricotta vypada moc hezky, pekne kulatoucka..:-):-p

    Odpovědět

  • jarka skrobakova jarka skrobakova

    Martinko, tak jsem včera udělala Tvoji rikotu a musím říct, že je moc dobrá, ale je jí málo:-D. :-! Měla jsem mlého z farmy a kunínskou šlehačku 40%. Nechtělo se mi to nějak oddělovat od té syrovátky tak jsem přidala kyselinu citronovou ještě jednu špetku a pak už to bylo ok. Posílám foto jestli nevadí:-? Dala bych bodík, ale ten jsem Ti už dala minule, tak dne jen velký dík za fajn receptík. :yes::yes::-K

    Odpovědět

  • aisha aisha(autorka receptu)

    Majka8: Jsem rada, ze u vas recept zdomacnel a ze vam chutna. Take pouzivam syrovatku do testa na chleb, je vynikajici. Clovek se hned jinak citi, kdyz si domaci chleb namaze domacim syrem..takovy pocit osobni hrdosti..:-D

    Odpovědět

  • Majka8 Majka8

    aisha:Ricottu podle Vašeho receprtu dělám každý týden,je vynikající:yes:,používám na několik způsobů,buď ji zbaštíme jen tak na chleba,nebo ji ochutím ředkvičkou,šnytlikem,nebo přidám šunku,taky jsem použila místo mascarpone a nikdo to nepoznal.Ovšem,každou sobotu ze zbylé syrovátky peču vynikající chleba,takže je vše zužitkováno,dnes dopoledne upečený chleba je snědený a ricitta taktéž:-//

    Odpovědět

  • aisha aisha(autorka receptu)

    alena: Ja vim, ale kde vzit 4 litry syrovatky a nekrast? :-D Proto jsem do nazvu napsala smetanova, aby to nebylo zavadejici..;-)

    Odpovědět

  • alena alena(neregistrovaná)

    čím víc se mléko ohřeje, tak pak je výsledný tvaroh kyselejší.
    jinak je nutno dodat, že pravá, italská riccota se vyrábí ze syrovátky, prostě je to syrovátkový tvaroh.

    Odpovědět

  • aisha aisha(autorka receptu)

    rebeka: Mam uprimnou radost, ze jsi vyzkousela..:-K:-K..mocinky dekuji..i za paradni fotky..:-K:-K Ohledne hrudek, nemyslela jsem uplne ty, co ma cottage, asi jsem to blbe popsala..:-8..predstavovala jsem si to takove lehci, nadychanejsi. Ale to je jedno, hlavne, ze chutna..;-);-)

    Odpovědět

  • rebeka rebeka

    senky: no vynikající.. ona mně zblbla aisha.. riccota je , aspoň u nás, krémová, jako mascarpone.. furt tu cosi píše o tom, že si to představovala víc hrudkovité.. tak já to chtěla mít jako cottage taky:-D:-D:-D:-D:-D

    Odpovědět

1 2 3 4 Další

Přidat komentář

Tato webová stránka používá cookies pro vylepšení naších služeb. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte.

Zapomněl/a jsem heslo