Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Ječné kroupy
Zdroj: foto se souhlasem Pavel Pikna

Součástí staročeské kuchyně byla vždy jídla bohatá na bílkoviny, vlákninu, vitamíny a minerální látky, která nestojí moc a báječně zasytí na dlouhou dobu. Ječné kroupy patří právě k takovým surovinám a zařadíte-li je do jídelníčku dětí, máte další zdravou potravinu, díky které získají spoustu energie.

Co jsou ječné kroupy?

Ječné kroupy se obvykle prodávají ve čtyřech velikostech – malé, střední, velké a tzv. lámanka, což jsou zlomkové maličké krupky. Ve všech případech jde o zrna ječmene, která jsou na povrchu velmi jemně obroušena. Jelikož jde o celá zrna, jsou součástí krup i klíčky, které představují bohatý zdroj vlákniny a zdravých tuků.

Jak správně uvařit kroupy

Nezáleží ani tak na tom, zda chcete kroupy použít jako přílohu, zavářku do polévky, nebo jako součást jiných pokrmů. Vždy platí, že vaření krup chce svůj čas, který je závislý na velikosti zrn. Chcete-li mít hotovo co nejrychleji, zvolte při nákupu nejmenší velikost.

  1. Přebrání: Z výroby se mohou do balení ječných krup přimíchat kamínky, jiné nečistoty nebo poškozená zrna. Ty je třeba nejprve odstranit.
  2. Proplachování: Vlažná tekoucí voda zbaví kroupy nečistot, kterých se během vaření už nezbavíte. Kroupy proto před samotnou přípravou důkladně propláchněte v sítku, až bude voda čirá.
  3. Namáčení: K přípravě ječných krup použijte větší hrnec, neboť nabydou na objemu až pětinásobně. Nasypte je do hrnce, zalijte studenou vodou v poměru 1 díl krup na 5 dílů vody a nechte 30 minut nabobtnat.
  4. Vaření: Přidejte sůl, přiveďte k varu a vařte doměkka. Malé kroupy budou hotové přibližně za 25 minut, ty největší se mohou vařit až 1 hodinu.
  5. Ochucení: Připravujete-li kroupy jako přílohu, nebo se chystáte na kroupové rizoto, pamatujte na ochucení už při jejich vaření. Výborné budou, pokud místo vody použijete zeleninový vývar, nebo k nim přidáte několik stroužků česneku, kmín a majoránku.

Pokrmy z ječných krup

Ječné kroupy mají v kuchyni široké využití od polévek až po sladké kaše.

Polévky

Uvařené kroupy jsou skvělou vložkou do zeleninových i masových polévek. Klasikou české kuchyně je uzená polévka s kroupami, která se připravuje z uzeného vepřového žebra. To je samo o sobě dost slané, proto kroupy není třeba při vaření solit.

Hlavní jídla

Tradiční pokrm houbový kuba, jehož základem jsou ječné kroupy, houby a česnek, nesmí v mnoha domácnostech chybět na štědrovečerním stole. Ale z krup lze vyrobit i další neméně chutná, zdravá a zajímavá jídla. Vyzkoušejte třeba kroupové karbanátky, na které potřebujete 200 g malých ječných krup, 2 vejce, 2 stroužky česneku, hrst hladkolisté petrželky, 1 lžičku majoránky, sůl, pepř, olej a asi 5 lžic hladké mouky. Jak na to?

Kroupy uvařte podle výše uvedeného návodu, sceďte a nechte důkladně okapat. Smíchejte s vejci, prolisovaným česnekem, nadrobno nasekanou petrželkou, majoránkou, osolte a opepřete. Postupně přidávejte mouku, až vznikne hmota, ze které půjdou tvarovat karbanátky. Ty usmažte na oleji z obou stran dozlatova a nechte na ubrousku, který vysaje přebytečný tuk.

Ječné kroupy jsou výborné také v kombinaci s vepřovým nebo kuřecím masem a také je lze smíchat s luštěninami a jakoukoli zeleninou. Vznikne tak pokaždé jiné kroupové rizoto, které stejně jako to z rýže posypte strouhaným sýrem.

Přílohy

Vařené kroupy ochucené česnekem a majoránkou jsou vynikající přílohou k masu, rybě i zelenině. Dají se také zapékat, smíchat s trochou smetany nebo se z nich dá udělat kroupová nádivka. Výborná a sytá je i bramborová kaše nastavovaná uvařenými kroupami.

Saláty

Kroupy jsou vhodné do teplých obědových salátů, ale budou chutnat i za studena. Kombinace s tempehem, dýní a fazolkami určitě stojí za vyzkoušení.

Pomazánky

Do nejrůznějších pomazánek lze zbytek uvařených ječných krup rozmixovat, nebo je použít na lahodnou drožďovou pomazánku. Na 40 g uvařených krup budete potřebovat 2 lžíce sušeného lahůdkového droždí, ½ cibule, 1 stroužek česneku, 1 lžičku pažitky, trochu oleje, špetku soli, pepře a drceného kmínu. Jak na to?

Nadrobno nakrájenou cibuli nechte zpěnit na troše oleje, přidejte česnek, sůl, pepř a kmín. Ihned poté vmíchejte droždí a odstavte ze sporáku. Za stálého míchání nechte droždí opéct a přimíchejte kroupy a nadrobno nasekanou pažitku. Kroupy můžete před přidáním rozmixovat, abyste dosáhli krémovější konzistence.

Kaše

Na přípravu sladké kaše je dobré malé kroupy nebo lámanku trochu rozvařit. Pak do nich jednoduše vmícháte med nebo javorový sirup, zjemníte kouskem másla a přidáte ovoce podle chuťových preferencí. S kroupami budou ladit podušená jablka, hrušky, švestky nebo broskve, dochutit kaši lze ořechy, rozinkami, sušenými brusinkami, skořicí apod.

autorka kuchařek pro děti Pavla Šmikmátorová

„„Když to neděláš pořádně, nedělej to vůbec.““

Pavla Šmikmátorová je autorkou téměř desítky kuchařských knih zaměřených na děti. K jejím „srdcovkám“ patří kuchařky Mezinárodní mistr šéfkuchař a Víš, co jíš, ve kterých se zrcadlí její zájem o světovou kuchyni a zdravou výživu dětí. Máma malého „Otesánka“ ráda experimentuje v kuchyni a sleduje nové kulinářské trendy. 

 

 

Recepty k tomuto článku

Mohlo by vás zajímat

Marie

Náhodný recept Zobrazit více

Nejnovější recepty Více