Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Jak na nejlepší slovenské halušky: Tohle si při přípravě pohlídejte, pak budou dokonalé
Zdroj: Toprecepty

Halušky bývá to první, co si představíme pod pojmem „slovenská kuchyně“. Existují různé přípravy, ale jak správně přichystat nejlepší slovenské halušky? Zjistěte, jak na ně, aby byly dokonalé.

Kde se vzaly slovenské halušky

Slovenské brynzové halušky jsou skutečným pojmem v místní gastronomii. Ty nejlepší by podle všeho měly být z kraje okolo Liptova a z Oravy. Tradiční halušky vznikly v chudých krajích plných pastevců koz. Vyráběl a vyrábí se tam ovčí sýry, mezi které patří i zmíněná brynza.

Příprava halušek (s brynzou i bez ní) patří mezi klasické dovednosti slovenské ženy. Slovenská etnoložka Katarína Nádaská se domnívá, že toto jídlo mohlo vzniknout v 17. století díky migrujícím pastevcům z Rumunska. Ti totiž potřebovali pastviny pro ovečky. Ale je také dost dobře možné, že se pastevectvím obyvatelé živili už předtím.

Slovo brynza (slovensky bryndza), podle Českého etymologického slovníku pochází z rumunského slova brînză, tedy tvaroh. Halušky původně nebyly bramborové, protože se brambory na Slovensko dostaly až v 18. století. Připravovaly se pouze z mouky, vody a soli.

A k tomu, že se halušky staly slovenským národním jídlem, měla podle webu Pelipecky.sk přispět česká spisovatelka Božena Němcová, které při jejích cestách po Slovensku velice chutnaly.

Z čeho se připravují bramborové halušky

Dnes do pravých halušek rozhodně patří brambory. Měly by být syrové a strouhané. Tak trochu připomínají naše chlupaté knedlíky, ale ve značně menší verzi. Správnou částí struhadla, na které nastrouhat brambory, je ta s ostrými hroty.

Co dalšího patří do halušek? Někdy se přidává vejce. Halušky pak mohou být tvrdší. Proto stačí, když jako pojivo využijeme škrob z brambor, který se uvolní strouháním. Nechybí ovšem hladká mouka a sůl. Ze všeho se připravuje polotuhé těsto, ze kterého se tvoří nočky.

Varianta halušek bez brambor na Slovensku zůstala, ale slouží především jako příloha.

Slovenská

Slovenská kuchyně byla, podobně jako ta česká, ovlivněna kuchyní rakouskou, německou a maďarskou. Na Slovensku v kuchyni zpracovávají především zelí, brambory, obiloviny a mléčné výrobky, z masa je…

Jak vyrobit halušky

Na přípravu si můžeme pořídit speciální síto na halušky, kterým těsto budeme pasírovat. Na internetu ho seženete už za necelých 80 Kč. Pokud máte chuť na halušky, ale nemáte toto síto, vezměte si na pomoc lžičku a odebírejte z těsta malé kousky a házejte je do vroucí vody.

Jak doladit halušky

Uvařením halušek ještě není pokrm hotový. Chybí již zmíněný tvarohovitý sýr z ovčího mléka - brynza (jak poznat tu slovenskou). Tím se posypou. Druhou variantou je mírné naředění sýru zakysanou smetanou.

Navrch můžeme dát vyškvařený špek nebo kostičky osmažené slaniny. K pravým slovenským haluškám patří ještě na pití kyselé mléko nebo žinčice (převařená syrovátka z ovčího mléka).

Někdy se můžeme setkat také s haluškami s jiným sýrem, někdy taveným, doplněným o kysané zelí a osmaženou slaninu (nebo uzené maso, případně křupavé škvarky s cibulkou). Tyto varianty jsou oproti té tradiční trochu výraznější.

Jak připravit slovenské halušky  

Co budete potřebovat na pravé liptovské halušky? Připravte si 600 g brambor, asi 400 g hladké mouky, 1 vejce, sůl dle chuti a trošku vody. Navrch přijde 300-400 g brynzy, 200 g slaniny (pokud máte oravskou, bude to nejlepší varianta) a pažitka.

Jak na to? Do hrnce dejte vařit vodu, osolte ji. Brambory očistěte a nastrouhejte je přes drsnou část struhadla. Přidejte mouku - ideálně postupně. Mouky nesmí být příliš, aby noky nebyly tuhé. Dále přidejte vejce, sůl a trošku vody. Správnou konzistenci těsta vyzkoušejte ve vroucí vodě – hoďte do ní malý kousek těsta, a pokud se haluška nerozpadne, není třeba přidávat další mouku.

Těsto je třeba dávat do vody přes síto postupně (po dávkách, aby se vždy rovnoměrně uvařily), ideálně za pomoci špachtličky, která urychlí padání těsta. Noky ve vodě promíchejte, vařečkou nadzvedněte od dna hrnce, aby se nepřilepily.

Mezitím nakrájejte slaninu na kostičky a opražte ji nasucho na pánvičce. Když halušky plavou na hladině, vyndejte je klasickým sítkem a hned je dejte na talíř a posypte dostatečně brynzou. Posypejte slaninou. Pažitku nasekejte a ozdobte s ní talíř.

Náš tip: Připravte si halušky s uzeným masem a kysaným zelím podle tohoto videoreceptu:

 

Zdroje informací:
https://www.zenyvmeste.sk
https://www.gastro-tipy.sk

Recepty k tomuto článku

Mohlo by vás zajímat

Marie

Náhodný recept Zobrazit více

Nejnovější recepty Více