Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Slovenské nudle párance bývaly jídlem dřevorubců: S brynzou, rozmačkanými bramborami a slaninou chutnají skvěle
Zdroj: Toprecepty, yanull

Podávají se podobně jako halušky, párance jsou ale ve skutečnosti nudle. I když se brambory nepřidávají do těsta, přesto je ale v receptu na tento prostý pokrm najdete, stejně jako brynzu a často i slaninu. Jejich příprava je snadná, vždyť dřív se běžně vařily v kotlíku někde v lese.

Nudle pro dřevorubce

Párance patří mezi tradiční slovenské pokrmy. Zatímco slavnější halušky se pojí spíš s kraji Orava a Liptov, párance byly populární hlavně v Štiavnických vrších, nejvíc ovšem v obcích Pukanec a Uhliská. V místních rozlehlých lesích obklopujících nejstarší hornické město na Slovensku Bánskou Štiavnici totiž pracovalo hodně dřevorubců. A protože práce v lese byla náročná a dřevorubci často odcházeli do hlubokých lesů již velmi brzy ráno a na dlouhou dobu, potřebovali nějakou vydatnou stravu, kterou si mohli kdykoliv a kdekoliv uvařit.

Párance jsou nejlepší s brynzou a slaninou

Párance jsou vlastně jakési nudle z jednoduchého těsta, které se skládá jen z mouky, vody a trochy soli. Jde o levný pokrm, který si s oblibou připravovali právě chudí dřevorubci nebo uhlíři žijící v lesích. Těsto na párance si nosili s sebou a pak si z něj přímo v lese uváleli tenké dlouhé nudle. Ty vařili ve vodě v kotlíku na ohni. Pak je podávali s brynzou a s rozmačkanými bramborami upečenými v horkém popelu nebo dochucené česnekem. A protože se často servírují podobně jako halušky, někdo jim říká trhané halušky.

Vyválet těsto na párance je umění

Zajímavý byl i samotný způsob tvarování nudlí. V současnosti si můžete usnadnit práci tak, že těsto rozválíte na plát a pak nakrájíte rádýlkem na tenké pruhy. Správně se má ale na proužky trhat a ještě vytahovat. V minulosti navíc dřevorubci v drsných podmínkách v lese neměli k dispozici prkýnka a kuchyňské náčiní, a tak těsto trhali na kousky a nudle váleli jen tak na stehnech na špinavých kalhotách. Říkalo se dokonce, že čím byly kalhoty špinavější a mastnější, tím byly párance chutnější.

Udělat dokonalé nudle bylo umění a pro jejich tvarování existoval i samostatný výraz párání. Šlo o činnost, při níž bylo vždy hodně zábavy a největšími mistry v ní prý byli olašští Romové, kteří pro párance mají dokonce vlastní název pharado chumer, což znamená jednoduše trhané těsto.

Párance se hodí i do polévky nebo ke guláši

I když párance vypadají jako nudle, klasickými těstovinami je nenahradíte. Těsto na párance se totiž nechává odležet, což mu zajistí specifickou chuť. Vždyť dřevorubci měli v lese těsto také pořádně odleželé, když si jej nosili z domova a vařili je až v lese. Párance se rozlišují na prosté dřevorubecké jen s bramborami a luxusnější panské, do nichž se navíc přidává slanina. Ty si totiž nemohl dovolit každý. Olašští Romové je často podávají i s perkeltem. Někdy se přidávají do fazolové polévky. A jak se tedy párance dělají? 

Budete potřebovat: 1 kg polohrubé mouky, 1 lžičku soli a asi 500 ml teplé vody. 

Postup: Nejprve do misky prosijte polohrubou mouku a zalijte ji vodou. Osolte. Vypracujte hladké těsto, pokud by bylo příliš tuhé, přidejte trochu vody. Pak z těsta odkrajujte kousky a vytvarujte z nich hady. Ty překrájejte a jednotlivé šišky prsty roztáhněte na tenké plácičky. Ty už pak můžete tzv párat na nudle nad hrncem s osolenou vroucí vodou. Těsto se vám tak nebude lepit na ruce a můžete je rovnou házet do vody. Párance tak vařte přibližně 2 minuty a z vody je vybírejte sítkem. Nechte okapat a dochuťte brynzou, bramborami nebo dalšími ingrediencemi.

Párance jsou vynikající i nasladko

V současnosti se párance rozšířily po celém Slovensku a dokonce se staly oblíbenou street food specialitou. Prodávají se tak ve stáncích na různých trzích a akcích, kde jsou oblíbené i ve sladké podobě třeba se strouhanými ořechy, mákem nebo tvarohem. Pokud byste si ale chtěli vyzkoušet ty původní panské se slaninou, můžete to zkusit podle našeho ověřeného receptu.

Zdroje informací: 
Pukanec.sk
Romea.cz
Banskastiavnica.travel

Recepty k tomuto článku

Komentáře

Capri12

23. 9. 2022 08:04

Podobné naší uhlířině

Přidat komentář

Mohlo by vás zajímat

Marie

Náhodný recept Zobrazit více

Nejnovější recepty Více