Slovenské nudle párance bývaly jídlem dřevorubců: S brynzou, rozmačkanými bramborami a slaninou chutnají skvěle
22. 9. 2022 Vaření
Podávají se podobně jako halušky, párance jsou ale ve skutečnosti nudle. I když se brambory nepřidávají do těsta, přesto je ale v receptu na tento prostý pokrm najdete, stejně jako brynzu a často i slaninu. Jejich příprava je snadná, vždyť dřív se běžně vařily v kotlíku někde v lese.
Nudle pro dřevorubce
Párance patří mezi tradiční slovenské pokrmy. Zatímco slavnější halušky se pojí spíš s kraji Orava a Liptov, párance byly populární hlavně v Štiavnických vrších, nejvíc ovšem v obcích Pukanec a Uhliská. V místních rozlehlých lesích obklopujících nejstarší hornické město na Slovensku Bánskou Štiavnici totiž pracovalo hodně dřevorubců. A protože práce v lese byla náročná a dřevorubci často odcházeli do hlubokých lesů již velmi brzy ráno a na dlouhou dobu, potřebovali nějakou vydatnou stravu, kterou si mohli kdykoliv a kdekoliv uvařit.
Párance jsou nejlepší s brynzou a slaninou
Párance jsou vlastně jakési nudle z jednoduchého těsta, které se skládá jen z mouky, vody a trochy soli. Jde o levný pokrm, který si s oblibou připravovali právě chudí dřevorubci nebo uhlíři žijící v lesích. Těsto na párance si nosili s sebou a pak si z něj přímo v lese uváleli tenké dlouhé nudle. Ty vařili ve vodě v kotlíku na ohni. Pak je podávali s brynzou a s rozmačkanými bramborami upečenými v horkém popelu nebo dochucené česnekem. A protože se často servírují podobně jako halušky, někdo jim říká trhané halušky.
Mohlo by vás zajímat
Vyválet těsto na párance je umění
Zajímavý byl i samotný způsob tvarování nudlí. V současnosti si můžete usnadnit práci tak, že těsto rozválíte na plát a pak nakrájíte rádýlkem na tenké pruhy. Správně se má ale na proužky trhat a ještě vytahovat. V minulosti navíc dřevorubci v drsných podmínkách v lese neměli k dispozici prkýnka a kuchyňské náčiní, a tak těsto trhali na kousky a nudle váleli jen tak na stehnech na špinavých kalhotách. Říkalo se dokonce, že čím byly kalhoty špinavější a mastnější, tím byly párance chutnější.
Udělat dokonalé nudle bylo umění a pro jejich tvarování existoval i samostatný výraz párání. Šlo o činnost, při níž bylo vždy hodně zábavy a největšími mistry v ní prý byli olašští Romové, kteří pro párance mají dokonce vlastní název pharado chumer, což znamená jednoduše trhané těsto.
Párance se hodí i do polévky nebo ke guláši
I když párance vypadají jako nudle, klasickými těstovinami je nenahradíte. Těsto na párance se totiž nechává odležet, což mu zajistí specifickou chuť. Vždyť dřevorubci měli v lese těsto také pořádně odleželé, když si jej nosili z domova a vařili je až v lese. Párance se rozlišují na prosté dřevorubecké jen s bramborami a luxusnější panské, do nichž se navíc přidává slanina. Ty si totiž nemohl dovolit každý. Olašští Romové je často podávají i s perkeltem. Někdy se přidávají do fazolové polévky. A jak se tedy párance dělají?
Budete potřebovat: 1 kg polohrubé mouky, 1 lžičku soli a asi 500 ml teplé vody.
Postup: Nejprve do misky prosijte polohrubou mouku a zalijte ji vodou. Osolte. Vypracujte hladké těsto, pokud by bylo příliš tuhé, přidejte trochu vody. Pak z těsta odkrajujte kousky a vytvarujte z nich hady. Ty překrájejte a jednotlivé šišky prsty roztáhněte na tenké plácičky. Ty už pak můžete tzv párat na nudle nad hrncem s osolenou vroucí vodou. Těsto se vám tak nebude lepit na ruce a můžete je rovnou házet do vody. Párance tak vařte přibližně 2 minuty a z vody je vybírejte sítkem. Nechte okapat a dochuťte brynzou, bramborami nebo dalšími ingrediencemi.
Mohlo by vás zajímat
Párance jsou vynikající i nasladko
V současnosti se párance rozšířily po celém Slovensku a dokonce se staly oblíbenou street food specialitou. Prodávají se tak ve stáncích na různých trzích a akcích, kde jsou oblíbené i ve sladké podobě třeba se strouhanými ořechy, mákem nebo tvarohem. Pokud byste si ale chtěli vyzkoušet ty původní panské se slaninou, můžete to zkusit podle našeho ověřeného receptu.
Zdroje informací:
Pukanec.sk
Romea.cz
Banskastiavnica.travel
Témata
Recepty k tomuto článku
Mohlo by vás zajímat
Přečtěte si Zobrazit více
15 nejlepších receptů na vánoční cukroví: Prohlédněte si výběr z našeho receptáře
Sladká pochoutka ze Slovenska: Jak si doma připravit pouťovou dobrotu, které se říká košický med
Začínáte pěstovat rajčata? Základní výbava vyjde zhruba na 400 Kč, potřeba jsou správné květináče, zemina i tyčky
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Fit salát
Přidáno před 10 hodinami
Banánový chlebíček z tvarohového těsta s brusinkami a mandlemi
Přidáno před 15 hodinami
Francouzský toust
Přidáno před 21 hodinami
Batátovo dýňová polévka bez mléka
Přidáno před 22 hodinami
Hovězí rolky ve slanině od Denisky
Přidáno 23. 4. 2024 13:54
Pudinkový pohár s ovocem
Přidáno 23. 4. 2024 13:16
Přečtěte si Zobrazit více
Slovenská kuchyně: Tajemná živáňská pečeně. Jak se správně skládá a co k ní podávat?
Kuřecí maso na kari s rýží a zeleninou: Šťavnaté a křehké kousky masa v indickém stylu mají příjemně pikantní chuť
15 nejchutnějších jablečných moučníků: Nechte se inspirovat výběrem receptů
Komentáře
23. 9. 2022 08:04