Zelňačka se sušenými švestkami

1974andrea Kuchařka: 1974andrea

Polévky 15 názorů

Suroviny

250 g kysaného zelí
1 klobása
1 cibule
10 ks sušených švestek
150 ml smetany na vaření
sladká paprika
pepř
kmín
2 bobkové listy
3 kuličky nového koření
3 kuličky jalovce
1 l vývaru
sůl
olej
Recept si zatím oblíbilo 11 kuchařů

Postup přípravy receptu

  1. Na oleji si zpěníme cibulku, přidáme na kolečka nakrájenou klobásu a necháme ji pustit šťávu.

  2. Poté přidáme nakrájené švestky, koření a lehce orestujeme.

  3. Pak zaprášíme paprikou a vložíme kysané zelí. Podlijeme vývarem, osolíme, opepříme a vaříme do měkka.

  4. Nakonec vmícháme smetanu na vaření, necháme projít varem a dochutíme.

  5. Díky švestkám má polévka zajímavou a zase novou chuť.

Poznámka

Polévku jsem ochutnali v jedné restauraci a moc nám chutnala, tak se chci o recept s vámi podělit.

Přidat k oblíbeným Vytisknout recept


Pochutnali jste si? Sdílejte recept!

Poslat emailem

Recept sdílelo již 25 kuchařů a kuchařek

Ohodnoťte recept: Zelňačka se sušenými švestkami

  • 1974andrea 1974andrea(autorka receptu)

    Petra Ku.:Tak Peťu, koukám, že polévka se fotky dožila:-D. Díky za vyzkoušení a mám radost, že jste si pochutnali;-)

    Odpovědět

  • Petra Ku. Petra Ku.

    Andri, dneska jsem vařila tuhle polívku, pravda né striktně podle tvého receptu, ale víceméně .. ;-) Poprvé v životě jsem tam dala ty sušený švestky a moc mi to chutná. Jestli polívka přežije do zítra, tak dám fotku :-)

    Odpovědět

  • zuzana zuzana(neregistrovaná)

    1974andrea:meseník je špeciána jaternica ktorá sa robí na hornom gemeri , je to zmes mesa a prosa, česky jáhli a koreniny, sol rasca česky kmín , cesnak mleté korenie , postup výroby,, asi 2,5 kg maso bravčové z rebier mastné aj chudé narezat na pasiky asi 0,5 cm široké a 3-4cm dlhé pomiešat s 0,5 kg proso docgutit, naplnit velmi meko do čriev a dat varit na 1 hod, pozor jak začne vriet znižit teplotu nesmie silne vriet lebo črievka popraskajú , po uvarení vybrat z vody nechat vychladit potom zaúdit 1 den v miernom dyme- suché bukové drevo , super jedlo do kapustnice aj ako solo .,,

    Odpovědět

  • 1974andrea 1974andrea(autorka receptu)

    Tak holky slovenské, už nám některá prozradíte, co jsou to ty meseníky?;-):-O

    Odpovědět

  • Anna Kocikova Anna Kocikova

    Jů,jalovec a švestky:-Oto by mě opravdu nenapadlo;-)Zajímavá a hleďavá polévečka:-p+:yes::-K
    Ty meseníky by mě také hodně zajímaly;-)dala jsem do google,ale nic mi to nenašlo,tak mi to bude hezky vrtat v mozkovně:-))

    Odpovědět

  • 1974andrea 1974andrea(autorka receptu)

    jarka skrobakova:Jaruško, budu ráda;-). Vidíš, tady to neznáme a na Slovensku je to normálka:-))

    Odpovědět

  • jarka skrobakova jarka skrobakova

    super polívečka, rcp se mi moc líbí, vyzkouším Andry:-!:-!:yes::yes::yes::yes::-K:-))

    Odpovědět

  • 1974andrea 1974andrea(autorka receptu)

    Díky všem za příspěvky a zkuste;-)

    Odpovědět

  • rebeka rebeka

    1974andrea: taky by mě zajímalo, čo také je meseník:-O:-O;-)
    Andrej, vypadá zajímavě.. nikdy jsem zelňačku se sušenými švestkami nejedla, ale proč ne:-? nemusí to být vůbec marné:-p:-p:yes::-):-K

    Odpovědět

  • varilamyskakasicku varilamyskakasicku

  • 1974andrea 1974andrea(autorka receptu)

    Adel:Díky za váš příspěvek, já jsem ji jedla se švestkami poprvé, tedy podruhé, když už jsem ji uvařila;-). O prosu jsem taky ještě neslyšela a co je to meseník, to ani nevím:-))

    Odpovědět

  • spagetka spagetka

    U nás se dělá odjakživa, jen tam dávám ne jalovec ale libeček a švestky babička přelévala místní arnikovkou (naložená arnika v lihu), já to nedělám, neb dnes je arnika velmi vzácná bylinka, i když vím, kde ji najít ;-), každopádně ale mňamka ;-);-):yes::yes: a zkusím i ten jalovec a k němu možná rozmarýn :-p:yes:
    S prosem neznám, ale taky zkusím

    Odpovědět

  • Věrka R. Věrka R.(neregistrovaný)

    Tak zelnici, jak se u nás říkávalo, mám moc ráda a sušený švestky jí určitě neublíží. Já je sice nedávám, ale může to být dobrý a houby taky nedávám, ale ty jsou dobrý ve všem.

    Odpovědět

  • Adel Adel(neregistrovaný)

    ... na Slovensku funguje kapustnica so sušenými slivkami úplne štandardne ... dávaju sa do kapustnice pre šťastie (a samozrejme pre chuť), toľko kusov, koľko ľudí bude kapustnicu jesť ... A okrem sliviek ešte: 4-5 druhov domácej udenej klobásy, údené a neúdené mäso, sušené huby a samozrejme nesmie chýbať pár lyžíc prosa a 1 - 2 meseníky :yes::yes::yes: ... jáááj, to je potom dobrota :-K:-K:-K ... každý region ju robí po svojom, ja ju robím tak ako sa na Gemer patrí ... PORIADNU :-!:-!:-!

    Odpovědět

  • JanaDorazinova JanaDorazinova

    Hmmm, tak to by mne nenapadlo. Vyzkoušíme, uvidíme. Někdy chybí inspirace;-).

    Odpovědět

Tématické fráze: kapustnica se švestkami recept zelnačka se šveskama kapustnica se švestkami kyselica s houbami, sušenými švestkami a klobásou kapustnice se švestkami polévka se sušenými švestkami kyselica se švestkami zelnice s houbami a susenymi svestkami kyselica se sušenými švestkami zelňačka se švestkou zenačka recepty zelná bílá polévka se sušenýma švestkama fazolová polévka se sušenými švestkami kapustnica se švestkama zelňačka se sušenou švestkou polévka zelnice se sušenými švestkami zelnacka s klobasou a švestkami kyselica s houbami a susenymi svestkami se susenymi svestkami polevka zenačka

Zapomněl/a jsem heslo