Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Jak na chlupaté knedlíky se zelím: Správné konzistenci pomůže rychlá práce a sádlo, radí prvorepubliková kuchařka Anuše Kejřová
Zdroj: Toprecepty, Jaromira18

Chlupaté knedlíky, zelí, případně kus masa tradičně patří k oblíbeným zimním jídlům. Víte, z jakých brambor je připravit a jak je uvařit? Máme tipy i od Anuše Kejřové, jak budou knedlíky chutnat co nejlépe.

Co jsou chlupaté knedlíky

Ať už je pojmenujeme jako modráky, bosáky, volováky, nebo jednoduše chlupaté knedlíky, máme na mysli jedno z tradičních českých jídel. Jde o bramborové knedlíky, které se často připravovaly ze syrových strouhaných brambor, mouky a vajec. Nejčastěji je jíme se zelím a případně kouskem masa.

Které tipy využít při přípravě chlupatých knedlíků

Na tyto knedlíky se hodí brambory varného typu C a B. Když je připravíme z hrubé mouky, budou nadýchanější a měkčí, na rozdíl od těch z hladké mouky. Ty budou tužší, ale zase nebudou mít tendenci se rozvářet. Při nejistotě můžeme zkusit uvařit jeden knedlík. Případně je možné v případě tužšího výsledku, přidat trochu strouhaných syrových brambor. Pracujte ale s bramborovým těstem rychle, jinak řídne.

Aby neokoraly, vyplatí se hotové knedlíky ihned po vyjmutí z vody a okapání potřít sádlem. Jak říká prvorepubliková kuchařka Anuše Kejřová ve své knize Úsporná kuchařka: „Dovésti chlupatý knedlík počítá se k „vyššímu kuchařskému umění“. Zpravidla bývají modré a tvrdé.“ Aby se to nestalo, radí rychle vložit uvařené knedlíky do zelí. 

Jak na chlupaté knedlíky se zelím

Na přípravu knedlíků si přichystejte: 600 g syrových brambor, 110 g hrubé mouky, 50 g strouhanky, 1 lžičku soli, 1 vejce a 1 lžíci soli na vaření knedlíků. Na zelí budete potřebovat: 250 g kyselého zelí, 1 lžíci cukru, 1/4 lžičky drceného kmínu, 1 středně velkou cibuli a olej na smažení.

Jak na to? Nejprve si připravte zelí, abyste knedlíky mohli dát do něj, podle rad Anuše Kejřové. Kysané zelí vyndejte z láku do síta (pokud ho nechcete příliš kyselé, tak ho ještě propláchněte vodou), vymačkejte z něj vodu a dejte zelí na prkénko. Pak zelí pokrájejte na menší kousky. Připravte si kastrolek, zelí do něj přesuňte, zakápněte trochou vody, sypněte cukr a kmín. Přiveďte k varu a duste doměkka.

Mezitím oloupejte cibuli a nakrájejte ji na kostičky. Rozpalte pánvičku zakápněte olejem a osmažte cibulku dozlatova. Osmaženou cibulku přidejte k zelí.

Do velkého hrnce dejte vařit vodu. Brambory oloupejte a nastrouhejte je na jemné části struhadla. Dejte je do cedníku a vymačkejte vodu. Vložte brambory do mísy, a přidejte strouhanku. Chvíli počkejte, přidejte sůl, vejce a mouku, zpracujte těsto a vytvořte knedlík. Vroucí vodu osolte a zkuste zavařit jeden knedlík. Když by se začal rozvářet, je třeba přidat ještě trochu mouky.

Pokud je těsto v pořádku, rychle tvořte lžicí namočenou ve studené vodě knedlíky a vkládejte je do vody. Vařte na mírném plameni, dokud nevyplavou, trvá to asi zhruba 6-10 minut, podle velikosti knedlíků.

Zkusmo vyndejte jeden, rozpulte ho a zkuste, jestli je uvnitř uvařený. Pak knedlíky vyndejte děrovanou lžící a dejte je do zelí. Můžete je podávat jen takto, výborné jsou i s plátkem uzeného masa.

Zdroj informací:
Anuše Kejřová, Úsporná kuchařka, Paseka, 1990

Náš tip: Připravte si chlupaté knedlíky ze syrových a vařených brambor podle tohoto video receptu:

 

Recepty k tomuto článku

Mohlo by vás zajímat

Marie

Náhodný recept Zobrazit více

Nejnovější recepty Více