Halušky s uzeným masem a kysaným zelím

isindy Kuchařka:

Pro začátečníky 68 názorů

549
Recept si zatím oblíbilo 49 kuchařů

Suroviny

1 400 g balení Halušky v prášku
250 g kysaného zelí
250 g uzeného masa (krkovice, plec)
2 střední cibule
1,5 lžíce cukr krystal nebo cukr písek
olej
kmín
sůl
pepř
Recept si zatím oblíbilo 49 kuchařů

Postup přípravy receptu

  1. Nejprve si oloupeme a nakrájíme cibule na větší kostky či měsíčky. Maso omyjeme a nakrájíme na kostičky asi 2x2 cm.

  2. Do hlubšího pekáčku dáme trochu oleje, přidáme polovinu nakrájené cibule a uzené maso a pozvolna osmažíme dozlatova, občas promícháme.

  3. Do dalšího menšího hrnce dáme na olej smažit druhou polovinu nakrájené cibule, zatímco se smaží, překrájíme slité zelí na menší kousky (občas jsou v balení příliš dlouhé „nudle“).

  4. Jakmile je cibulka zlatá, přidáme zelí, podlijeme asi 2 dcl vody, přidáme cukr, 3 špetky soli, špetku kmínu a nepřikryté necháme dusit, dokud se voda neodpaří. Občas promícháme.

  5. Uzené a zelí se pomalu připravuje, takže připravíme halušky: Do 5 l hrnce dáme vařit přibližně 2,5 l vody. Než se začne vařit, do mísy nasypeme směs na halušky, přidáme cca 0,5 l studené vody a pořádně promícháme.

  6. Těsto nesmí být moc husté, aby šlo dobře protlačit haluškovým sítem (ale ani moc řídké, aby se halušky nerozpadly). Jakmile se voda vaří, přidáme polévkovou lžíci soli (dáváme až v okamžiku varu, pokud osolíme vodu hned studenou, trvá déle, než začne vřít) a přes haluškové síto protlačíme rovnou dřevěnou špachtlí polovinu směsi do vroucí vody.

  7. Halušky ode dna lehce nadzvedneme, stačí jen lehce zvířit vodu, ne prudké míchání. Jakmile vyplavou halušky nahoru, sebereme je cedníkem (ne tím haluškovým), proklepeme od vody a dáme rovnou do pekáčku s již osmaženým masem. Halušky s masem hned lehce promícháme, aby se omastily a neslepily.

  8. Druhou polovinu haluškového těsta také protlačíme přes síto, uvaříme, scedíme a přidáme do pekáčku. Opět promícháme. Doporučuji dělat takto postupně, jinak bude halušek najednou moc, slepí se a hotové nebudete stíhat sbírat, takže se rozvaří.

  9. Jakmile máme smíchané halušky a maso, přidáme podušené sladkokyselé zelí, lehce promícháme, podle chuti dosolíme a dopepříme. Kdo si chce pohrát, může posypat ještě další dozlata osmaženou cibulkou.

Poznámka

Vím, že řada kuchařek dává přednost domácí výrobě halušek, je tu řada výborných receptů na jejich přípravu. Za sebe mohu říct, že s klidným svědomím využívám kupované směsi – polotovary – a ani žádnou značku neupřednostňuji, chutnají nám všechny.

Recept jsem rozepsala možná až moc podrobně, ale pamatuji si, jak pro mě byly kdysi halušky symbolem složitého jídla, do kterého jsem se dlouho nechtěla pustit – a přitom je to tak prosté :)

Přidat k oblíbeným Vytisknout recept


Pochutnali jste si? Sdílejte recept!

Sdílet na Facebooku Poslat emailem

Recept sdílelo již 819 kuchařů a kuchařek


Ohodnoťte recept: Halušky s uzeným masem a kysaným zelím

  • Michala Michala(neregistrovaná)

    Já je ani nedělám a kupuji ty zmražené jak přikládala zde paní odkaz... dají se sehnat v globusu nebo Kauflandu a věřte že chutnají skvěle :)

    Odpovědět

  • tejaja tejaja

    Nela: Ale na halušky nepotrebujete zemiaky variť, strúhajú sa surové.;-) Inak s vami súhlasím, nevidím dôvod, prečo by sa nepoužili aj v prášku...Neviem, či v Čechách dostať v Makre mrazené halučky z Vinice, ak áno, doporučujem, sú vynikajúce. ;-)
    Link na Vinické halušky prikladám, aby ste videli balenie : http://potravinydomov.itesco.sk/sk-SK/ProductDetai...
    A mám pocit, že som ich videla v Kauflande.

    Odpovědět

  • Nela Nela(neregistrovaná)

    Martin:ja vam to napisu jednodusse jelikoz mam od 6 hod jednu praci do 2 odpoledne a ve tri jdu na druhou do 10 vecer tak me by se stihly uvarit jen ty brambory tak jsem rada za polotovar je pravda ze v nedeli kdyz mam volno tak jsem rada za domaci obed ale to taky sotva stiham delam 6 dni v tydnu a tu nedeli si rada odpocinu ;-)

    Odpovědět

  • Jarus87 Jarus87

    Když jsem viděla cenu 400g pytlíku halušek který stál 19-, přešla mě chuť. Koupila jsem raději brambory 1,5kg za 20-, a raději udělám halušky z opravdových brambor. Přiznávám se, že jsem chtěla taky si ulehčit práci ale za takovou cenu nebudu dotovat chemii.

    Odpovědět

  • majablack majablack(neregistrovaný)

    není nad originál. trvá to pár hodin,ale aspoň tam nemám éčka a vím co v tom mám. Nevím jak vám, ale mě chutnají víc, když si je uvařím. Zelíčko z Bystročic a kápnout na masnu s výborným uzeným ocáskem...:-8 supr:yes:

    Odpovědět

  • Ružena Ružena(neregistrovaná)

    Díky bohu za halušky z pytlíku...nejen pro ženy co chodí z práce do práce. Ať si u plotny krátí dlouhou chvíli jiní:-p

    Odpovědět

  • ondra ondra(neregistrovaná)

    Přečetl jsem první ingredienci "halušky v prášku" a hned mi přešla chuť. Dál jsem recept už ani nečetl. Tomu někdo říká vaření? Z prášku ? :no:;-(

    Odpovědět

  • Kudrna Kudrna

    Tak právě před chvílí jsem tento receptík vyzkoušel a chci Vás moc pochválit za sqělý postup! Celá rodina byla spokojená a vzhledem k tomu, že to ukonejšilo chutě všech členů rodiny nad očekávání,už abych teď přemýšlel nad zítřejší večeří:-))

    Odpovědět

  • hasic hasic

    Samozřejmě, že halušky z prášku, navzdory žvástům některých zdejších rádobykuchařů, že něco takovýho sem nepatří. Nebudu se patlat s haluškama z brambor, když to trvá několikanásobně dýl a výsledek je úplně stejný, na chuti to nepoznáte. Dělám je úplně stejně jak je v tomto receptu popsáno:yes:

    Odpovědět

  • Kristy2708 Kristy2708

    Tak už vím, co dnes bude k večeři..mňam :) Děkuji za krásně dopodrobna popsaný recept.

    Odpovědět

  • Dajda Dajda

    Andy: Musím Vám trochu odporovat. Samozřejmě, kuchař, který vaří řadu let, si udělá halušky sám, ale začínající kuchtík bude rád, že tu má podrobný popis výborného jídla, kde to nejtěžší za něj obstará Vitana.
    Uvařit halušky nebo chlupaté knedlíky není snadné. Já dnes dělám chlupaté knedlíky celkem běžně, přinejmenším 2 druhy (normální a chodské) Když jsem s nimi začínala, připravovala jsem je z prášku a přidávala jsem syrové brambory. Tak jsem se je postupně naučila vařit sama. Stejně tak bramborové knedlíky. Takže proč ne? :yes:

    Odpovědět

  • Andy Andy(neregistrovaný)

    Vidím že to tu už nejspíš někdo psal, ale přikláním se k tomu názoru, že takovýto recept je zbytečný. Už jsem je dlouho nedělal tak jsem si to chtěl osvěžit na netu, jestli si to pamatuji správně. Přestal jsem číst ve chvíli, kdy jsem narazil na "do mísy nasypeme směs". Připravit cokoliv z pytlíku dokáže každý podle návodu na obalu a další věci (konkrétně uzené a zelí) každý stejně připraví jak je zvyklý. Za mě osobně jsem nenašel to co jsem hledal. PS: k vánocům my nějaký chytrák nadělil kuchařku, ve které se také vaří z polotovarů. S poznámkou že si ze mě asi někdo dělá prdel jsem knížku odložil a jediný důvod proč jsem jí ještě nevyhodil je ten, že je to dárek, tak jí chci zachovat alespoň rok. Jinak je dobrá akorát na podpal.

    Odpovědět

  • isindy isindy(autor receptu)

    díky všem za komentáře i fotky :-)

    Odpovědět

  • savlinka savlinka

    Dnes jsem je také dělala:yes:

    Odpovědět

  • Jirka75 Jirka75

    Postup je skvělý, chuť úžasná, takové halušky jsem nejedl, manželka s dcerou se shodli že zítra je uděláme znova. :-K:-*:-8:-8:-):-)

    Odpovědět

1 2 3 4 5 Další

Přidat komentář

Tato webová stránka používá cookies pro vylepšení naších služeb. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte.

Zapomněl/a jsem heslo