Halušky s uzeným masem a kysaným zelím

isindy Kuchařka: isindy

Pro začátečníky 75 názorů

Suroviny

1 400 g balení Halušek v prášku
250 g kysaného zelí
250 g uzeného masa (krkovice, plec)
2 střední cibule
1,5 lžíce cukru krystal nebo cukru písek
olej
kmín
sůl
pepř
Recept si zatím oblíbilo 56 kuchařů

Postup přípravy receptu

  1. Nejprve oloupeme a nakrájíme cibule na větší kostky či měsíčky. Maso omyjeme a nakrájíme na kostičky asi 2 x 2 cm.

  2. Do hlubšího pekáčku dáme trochu oleje, přidáme polovinu nakrájené cibule, uzené maso a pozvolna osmažíme dozlatova, občas promícháme.

  3. Do dalšího menšího hrnce dáme na olej smažit druhou polovinu nakrájené cibule, zatímco se smaží, překrájíme slité zelí na menší kousky (občas jsou v balení příliš dlouhé „nudle“).

  4. Jakmile je cibulka zlatá, přidáme zelí, podlijeme asi 2 dcl vody, přidáme cukr, 3 špetky soli, špetku kmínu a nepřikryté necháme dusit, dokud se voda neodpaří. Občas promícháme.

  5. Uzené a zelí se pomalu připravuje, takže připravíme halušky: Do 5 l hrnce dáme vařit přibližně 2,5 l vody. Než se začne vařit, do mísy nasypeme směs na halušky, přidáme cca 0,5 l studené vody a pořádně promícháme.

  6. Těsto nesmí být moc husté, aby šlo dobře protlačit sítem na halušky (ale ani moc řídké, aby se halušky nerozpadly). Jakmile voda vaří, přidáme polévkovou lžíci soli (dáváme až v okamžiku varu, pokud osolíme vodu hned studenou, trvá déle, než začne vřít) a přes haluškové síto protlačíme rovnou dřevěnou špachtlí polovinu směsi do vroucí vody.

  7. Halušky ode dna lehce nadzvedneme, stačí jen lehce zvířit vodu, ne prudké míchání. Jakmile vyplavou halušky nahoru, sebereme je cedníkem (ne tím haluškovým), proklepeme od vody a dáme rovnou do pekáčku s již osmaženým masem. Halušky s masem hned lehce promícháme, aby se omastily a neslepily.

  8. Druhou polovinu haluškového těsta také protlačíme přes síto, uvaříme, scedíme a přidáme do pekáčku. Opět promícháme. Doporučuji dělat takto postupně, jinak bude halušek najednou moc, slepí se a hotové nebudete stíhat sbírat, takže se rozvaří.

  9. Jakmile máme smíchané halušky a maso, přidáme podušené sladkokyselé zelí, lehce promícháme, podle chuti dosolíme a dopepříme. Kdo si chce pohrát, může posypat ještě další dozlata osmaženou cibulkou.

Poznámka

Vím, že řada kuchařek dává přednost domácí výrobě halušek, je tu řada výborných receptů na jejich přípravu. Za sebe mohu říct, že s klidným svědomím využívám kupované směsi – polotovary – a ani žádnou značku neupřednostňuji, chutnají nám všechny.

Recept jsem rozepsala možná až moc podrobně, ale pamatuji si, jak pro mě byly kdysi halušky symbolem složitého jídla, do kterého jsem se dlouho nechtěla pustit – a přitom je to tak prosté :)

Přidat k oblíbeným Vytisknout recept


Pochutnali jste si? Sdílejte recept!

Poslat emailem

Recept sdílelo již 1 090 kuchařů a kuchařek

Ohodnoťte recept: Halušky s uzeným masem a kysaným zelím

  • midave midave

    Ja dělám halušky pro dvě osoby,

    Půl sáčku halušek v prášku, kolem 25 dkg zředím s vodou aby těsto nebylo tuhé.
    Dávám vařit přes haluškár, když těsto vyplave tak ho scedím, nepřeplachují ve vodě, na teplé halušky dám tak 30 dkg syrového kysaného zelí a omastím.
    Na omastek použijí 15 až 20 dkg slaniny na drobno nakrájene, ne moc prorostlá.
    Vše zamíchám a podávám.
    Pokud použijí anglickou slaninu tak na omastek použjí tak 3 až 4 lžice sádla v kterém ohřejí 15 dkg na drobno nakrájené prorostle slaniny.
    Musí to být co lžíce to škvarka.
    Stejně dělám i bryndzové halušky, jen místo zelí použijí 15 dkg bryndze.
    Tady kolorie nepočítám.

    Odpovědět

  • Simona Skolakova Simona Skolakova

    Dala bych si hned jednu porcičku,zelí kysané mám naše v zelňáku,uzené by se taky našlo,jen ty halušky jsem nikdy ještě nedělala,asi se též podívám po polotovaru a udělám;-):yes:

    Odpovědět

  • franto franto(neregistrovaný)

    Este dodatok k haluskam ja kyslu kapustu nepodlievam vodou , necham ju praziť do ruzova na bravc.masti slaninke a cibulke na konci trochu cukor a ml.korenie zamiesam halusky

    Odpovědět

  • franto franto(neregistrovaný)

    Ja som kedysi robil halusky len zo zemiakov vela roboty s tym az tak nie je.Teraz kupujem zemiakove halusky v prasku v zelenom baleni -tesco za 55c. su naozaj dobre ,myslim ,ze aj v restike to tak robia.

    Odpovědět

  • Dana Dana(neregistrovaná)

    Náhodou já jsem ráda, že tady recept na halušky z prášku je. Netušila jsem, že existují a tak jsem podle tohoto receptu, zkusila svou prvovýrobu. Halušky dopadly dobře, tak příště uvidím, zda použiju ještě tyhle z prášku, nebo se pustím přímo do výroby z brambor.

    Odpovědět

  • Markula Markula(neregistrovaná)

    Andy: A nemáme si náhodou i dělat vlastní mouku? Paní připravila zbytek , a že má něco z prášku? Uzené taky sama neudila a zelí taky sama nevypěstovala. Připadá mi to, jako v prostřenu. Ano, i ty talíře jsem pálila :)

    Odpovědět

  • Sara Sara(neregistrovaná)

    Výborné:)) a halušky v prášku mi nevadí jsem ráda že si to mohu zjednodušit nechce se mi patlat s haluškami hodiny a hodiny:))) :-);-):yes:

    Odpovědět

  • Michala Michala(neregistrovaná)

    Já je ani nedělám a kupuji ty zmražené jak přikládala zde paní odkaz... dají se sehnat v globusu nebo Kauflandu a věřte že chutnají skvěle :)

    Odpovědět

  • tejaja tejaja(moderátorka)

    Nela: Ale na halušky nepotrebujete zemiaky variť, strúhajú sa surové.;-) Inak s vami súhlasím, nevidím dôvod, prečo by sa nepoužili aj v prášku...Neviem, či v Čechách dostať v Makre mrazené halučky z Vinice, ak áno, doporučujem, sú vynikajúce. ;-)
    Link na Vinické halušky prikladám, aby ste videli balenie : http://potravinydomov.itesco.sk/sk-SK/ProductDetai...
    A mám pocit, že som ich videla v Kauflande.

    Odpovědět

  • Nela Nela(neregistrovaná)

    Martin:ja vam to napisu jednodusse jelikoz mam od 6 hod jednu praci do 2 odpoledne a ve tri jdu na druhou do 10 vecer tak me by se stihly uvarit jen ty brambory tak jsem rada za polotovar je pravda ze v nedeli kdyz mam volno tak jsem rada za domaci obed ale to taky sotva stiham delam 6 dni v tydnu a tu nedeli si rada odpocinu ;-)

    Odpovědět

  • Jarus87 Jarus87

    Když jsem viděla cenu 400g pytlíku halušek který stál 19-, přešla mě chuť. Koupila jsem raději brambory 1,5kg za 20-, a raději udělám halušky z opravdových brambor. Přiznávám se, že jsem chtěla taky si ulehčit práci ale za takovou cenu nebudu dotovat chemii.

    Odpovědět

  • majablack majablack(neregistrovaný)

    není nad originál. trvá to pár hodin,ale aspoň tam nemám éčka a vím co v tom mám. Nevím jak vám, ale mě chutnají víc, když si je uvařím. Zelíčko z Bystročic a kápnout na masnu s výborným uzeným ocáskem...:-8 supr:yes:

    Odpovědět

  • Ružena Ružena(neregistrovaná)

    Díky bohu za halušky z pytlíku...nejen pro ženy co chodí z práce do práce. Ať si u plotny krátí dlouhou chvíli jiní:-p

    Odpovědět

  • ondra ondra(neregistrovaná)

    Přečetl jsem první ingredienci "halušky v prášku" a hned mi přešla chuť. Dál jsem recept už ani nečetl. Tomu někdo říká vaření? Z prášku ? :no:;-(

    Odpovědět

  • Kudrna Kudrna

    Tak právě před chvílí jsem tento receptík vyzkoušel a chci Vás moc pochválit za sqělý postup! Celá rodina byla spokojená a vzhledem k tomu, že to ukonejšilo chutě všech členů rodiny nad očekávání,už abych teď přemýšlel nad zítřejší večeří:-))

    Odpovědět

1 2 3 4 5

Tato webová stránka používá cookies pro vylepšení naších služeb. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte.

Tématické fráze: halušky se zelim bramborové halušky se zelím a uzeným halušky s uzeným slovenské halušky se zelím bramborové halušky se zelím halušky domaci halušky domácí halušky se zelím výroba halušek bramborové halušky s uzeným a se zelím halušky s kysaným zelím recepty halušky s uzeným bramborové halušky s uzenym recept na halusky se zelim testo na halusky halusky se zelim recept domácí halušky recept halušky z prášku halušky v prášku domácí bramborové halušky

Zapomněl/a jsem heslo