Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

živáňská jehla
Zdroj: Toprecepty, Bibinka

Slovenská kuchyně je plná jednoduchých a výborných jídel. Mezi ta tradiční jídla patří živáňská pečeně. Má ale tak trochu komplikovaný původ. Jak ji připravit?

Živáňská pečeně a její tradice

Živáňská pečeně sice pochází ze slovenské kuchyně, ale má jeden zásadní problém. Sice se jedná o národní pokrm, ale nad tradičním receptem panují dohady. Mělo by se jednat o kombinaci několika druhů mas (vepřové, jehněčí a hovězí maso), které se peče v troubě narovnané na sobě, nebo na jehle spolu s dalšími surovinami. Variant přípravy a obsah ingrediencí je ale velmi mnoho. Dokonce se říká, že každá rodina má ten svůj vlastní osvědčený recept.

Maso na živáňskou

Pokud hledáte mezi slovenskými recepty, najdete snad všechny možné druhy masa. Velmi často se na živáňskou pečeni používá vepřová kýta, krkovice, roštěnec, nebo kotleta. K tomu se přidává klobása, slanina, brambory, cibule. Těm dělají společnost i další druhy zeleniny (obvykle paprika). Někdy se směs hned peče, jindy se vkládá do marinády (alespoň hořčice, olej, sůl, kmín, pepř). Co se týká marinády, mívá spoustu variant, často se objevuje naložení v červeném vínu. Vyberte dobré, ať pak máte k jídlu co připíjet.

Marináda na živáňskou

Do základní marinády ve složení plnotučná hořčice, kmín, pepř, sůl, olej můžete přidat ještě mletou papriku a mletý zázvor. Kdo má rád pikantnější pokrmy, může ještě zvolit trošku chilli koření. Vše naložte do jedné mísy, dobře promíchejte a nechte marinovat jeden až tři dny.

Příprava živáňské pečeně

Příprava tohoto pokrmu je neuvěřitelně jednoduchá. V zásadě se dají všechny suroviny smíchat a přenést na plech, kde se maso prudce peče. Maso ale pak může být sušší. Jednou z možností, jak pokrmu dodat šťavnatější podobu, je, když ho zabalíte do alobalu. Všechny chutě a vůně zůstanou hezky schované. A tradiční úprava samozřejmě je, napíchat všechny suroviny na grilovací jehly. Pak můžete krásně prostřídat tučnější a sušší druhy, a dohromady to vytvoří fantastickou chuť!

Slovenská

Slovenská kuchyně byla, podobně jako ta česká, ovlivněna kuchyní rakouskou, německou a maďarskou. Na Slovensku v kuchyni zpracovávají především zelí, brambory, obiloviny a mléčné výrobky, z masa je…

Příprava živáňské jehly

Jak se skládá živáňská jehla? Jako první na jehlu musí přijít brambora (pokud ji dáváte), pak maso, cibule, slanina, znovu vše zopakovat a na konci musí znovu být brambora. To je z toho důvodu, aby šťáva zůstávala ve středu a nevytékala pryč. Jinou variantou je začít slaninou. Někteří Slováci se zmiňují o „nezbytnosti“ rajčete nebo paprik. To už je na vašich chuťových preferencích.

Každopádně doporučujeme maso na živáňskou vždycky marinovat a poté živáňskou jehlu, už pěkně poskládanou, péct nebo grilovat ze začátku v alobalu a až nakonec dopéct bez něj.  Zkuste podle našeho receptu třeba voňavou živáňskou se spoustou bylinek.

K živáňské se také často podává jednoduché lečo z cibule, rajčat a paprik. Jinde zase sázejí na kopeček zakysané smetany, zatímco v další rodině sypou na živáňskou jarní cibulku. Pokrm dobře doplňuje i půllitr plný výborného piva. Pro ty, kteří pivu neholdují, tu máme vinnou variantu. Pokud vám ve sklenici zbylo víno, které jste používali k marinování, nenechte ho jen tak ladem. 

Zdroje informací:
youtube.com
ceskatelevize.cz

Recepty k tomuto článku

Komentáře

Simona Skolakova Simona Skolakova

10. 5. 2022 18:36

Vzpomínám ráda na živáňskou hezky na jehle a na ohništi,tenkrát se otáčelo ručně,ale byla to taková dobrota,hned bych si dala;-)No nebrání mi,abychom si jí letos udělali,ale už to bude jednodušší nebudeme se muset střídat v otáčení,máme motorek.Díky za připomenutí;-)<3:-K

Přidat komentář

Mohlo by vás zajímat

Marie

Náhodný recept Zobrazit více

Nejnovější recepty Více