Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Jako Jaroslava Vajgla ho zná jeho okolí, pod přezdívkou „Těhotnej kuchař“ ovšem baví přes milion followerů na sociálních sítích. Jeho netradiční prezentace receptů, jejichž příprava je velmi jednoduchá, zaujala nejen neformálním komentářem, ale především rozmanitou nabídkou, kterou internetový kuchař nabízí. V rozhovoru pro Toprecepty.cz držitel Křišťálové lupy za rok 2022 prozradil, kdo ho přivedl k vaření či jak na jeho videa reagují známí šéfkuchaři. Podělil se také o recept na českou klasiku, bramboráky.

Jaroslave, kdyby vám před dvěma lety někdo řekl, že budete vařit v televizi, konkrétně v pořadu foodblogerky Koko, co byste si o tom myslel?

Já jsem nepočítal ani s tím, že by mě do televizního pořadu někdo pozval i teď. Formát „Koko ve varu“ je i k amatérským kuchařům, jako jsem já, přívětivý. Režisér i střihači odvedli skvělou práci, takže ani nebylo moc vidět, že nic neumím (smích). Jsem Veronice za pozvání vděčný, viděl jsem na vlastní oči, kolik lidí je potřeba, aby takový pořad vznikl. Navíc je s Koko pořád sranda.

Vaše kulinářská kariéra na internetu začala v roce 2021, tedy v době covidu. Jste za tohle období zpětně tak trochu rád?

Každá krize přináší smutné příběhy těch, kteří na ni doplatili a také příběhy těch, kteří našli nové příležitosti a dokázali je využít. Bohužel tato pandemie stála život tisíce lidí a statisícům přinesla existenční problémy, proto bych slovo „rád“ v žádném případě nepoužil.

Rozumím, ale vám to úspěch přineslo. Nejen, že se vám daří na TikToku, Instagramu a YouTube, úspěch má i vaše kuchařka. Jak funguje její prodej?

Kuchařek se dosud prodalo přes e-shop už 12 tisíc kusů. Překonalo to několikanásobně moji představu. Zájem o knížku neuvadá, tak jsme se rozhodli i pro prodej v sítích knihkupectví, kde by měla být k dostání koncem května.

Všíml jste si reakce na svou osobu a tvorbu od některého ze známých kuchařů? Přeci jen, už býváte prezentován jako jeden z nich.

Žádnou veřejnou reakci jsem nezaznamenal. S Romanem Paulusem jsem natočil „na dálku“ video o smažáku a vyšel mi maximálně vstříc. Máme i rozjednané natáčení dvou receptů, ale ještě jsme se k tomu nedostali.

Kdo ve vás vzbudil zájem o vaření?

To přišlo tak nějak samo v dětství. Třeba babička mi jednou za tři týdny, když měla ve fabrice odpolední, dělala k snídani v půl páté ráno přírodní kotletu, vlak na střední mi totiž jel ve 4:57. A na její tvarohové buchty a česnečku nejde zapomenout.

Svým followerům nabízíte recepty na různé druhy jídla. Co ale sám vaříte, popřípadě jíte nejraději?

Všechno, co vařím na videu, tak i jím. Když by mi to nechutnalo, tak to ani nevařím ani nenatáčím. Ale osobně mám rád českou a italskou kuchyni, což je asi na mých receptech vidět.

Slyšel jsem, že nerad pečete? Nebaví vás to, nebo vám to nejde?

Tak ono mi to moc nejde, často mi nevykynulo těsto. Ale teď už ho dávám do trouby na 35 °C a kyne. Takže už do svých receptů zařazuji i knedlíky nebo moučníky.

Vaše videa jsou svižná, krátká, ale jejich příprava určitě chvíli trvá. Kolik času zabere „uvařit“ třeba tříminutový klip?

Záleží na složitosti receptu. Jednoduchá jídla zaberou řekněme 3-4 hodiny, složitější někdy dokonce deset až dvanáct hodin se vším všudy.

Kdo je nejčastějším konzumentem vašich výtvorů?

Doma býváme ve čtyřech nebo pěti, takže o strávníky není nouze a aspoň mám zpětnou vazbu od více lidí.

Vyzkoušejte lahodné bramboráky

Máte nějaký speciální tip třeba na populární langoše nebo bramboráky, mnoho lidí má totiž problém s jejich těstem, někdo neví, jak správně smažit. Podělíte se o svůj recept?

S langoši mám špatnou zkušenost, ani po 14 hodinách mi totiž nevykynulo těsto, Raději tedy nabídnu recept na bramborák.

Na českou klasiku si připravíme následující ingredience:

  • 900 g brambor
  • 2 dcl mléka
  • 1 vejce
  • 80 g hladké mouky
  • 6 stroužků česneku
  • 1 lžička majoránky
  • 1/4 lžičky kmínu
  • 1 lžička soli
  • sádlo na smažení

Jak na to?

  1. Brambory nastrouháme na jemnější části struhadla, bramboráky se pak lépe smaží.
  2. Mléko potřebujeme horké, aby těsto neztmavlo, proto si ho ohřejeme.
  3. Nastrouhané brambory vložíme do cedníku a rukou vymačkáme přebytečnou vodu. Poté je vložíme zpět do mísy.
  4. Přidáme horké mléko a pořádně promícháme. Přisypeme mouku, přidáme vejce, kmín, majoránku, česnek a sůl. 
  5. Na devítistupňové varné desce zvolíme stupeň 5-7. Na pánev vložíme dostatečné množství sádla, aby se bramborák dobře smažil.
  6. Podle velikosti pánve a výšky těsta smažíme z každé strany zhruba tři minuty. Hotové bramboráky umístíme na talíř s ubrouskem, který odsaje nadbytečný tuk. 

Náš tip: Bramboráky budou báječně křupavé, když do těsta přidáme jednu až dvě lžičky tvarohu. Zjemníme tak zároveň jejich chuť. 

Recepty k tomuto článku

Mohlo by vás zajímat

Marie

Náhodný recept Zobrazit více

Nejnovější recepty Více