Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Právě frčí pop-up restaurace: Kulinářské speciality ochutnáte v galerii, na hřišti i u sousedů na zahradě. Co pro to udělat?
Zdroj: Freepik, stendret

Je to trochu jako v pohádce, pop-up restaurace se objeví, připraví pro hosty speciální menu, které ochutná jen skupina vyvolených. Po nějaké době zase podnik zmizí a zůstanou po něm jen nezapomenutelné vzpomínky. Právě o ně jde nejvíc, stejně jako o moment překvapení. Kde a co se bude jíst, totiž často hosté předem nevědí.

Restaurace otevřená třeba jen jeden den

„Jen pro ten dnešní den, stojí za to žít…“ zpívá se ve slavném filmu pro pamětníky Kristián. A přesně na podobném principu je založen koncept pop-up restaurací. Nefungují totiž jako ty klasické, a pokud se vám v nějaké líbí, je dost pravděpodobné, že se do ní už nikdy nepodíváte, a často ji nestihnete doporučit kamarádům. Pop-up podniky se totiž otvírají jen na určitou dobu, třeba na jeden týden či měsíc, ale klidně i jen na jeden den. Zato vám poskytnou neobvyklý prožitek, a to nejen gurmánský.

Jíst můžete na hřišti i v muzeu

Půvab pop-up restaurací často spočívá v tom, že se otvírají na neobvyklých místech, třeba v někde v parku, v galerii, muzeu nebo třeba na fotbalovém hřišti. Restaurace je často určena i pro omezený počet hostů, což podporuje intimní a neobvyklou atmosféru. A samozřejmě i nabídka jídel bývá originální a tvůrci menu plně dávají prostor své kreativitě. Ochutnat se tak dají výjimečné speciality i fusion pokrmy, které kombinují různé kuchyně světa. A mnohdy je menu nebo místo, kde se podává, pro hosty překvapením

První pop-up restaurace byla v bytě

Pop-up restaurace jsou v poslední době hodně populární a objevují se po celém světě. Poprvé se ovšem tento koncept objevil v Londýně, kde se v roce 2009 otevřela první pop-up restaurace s názvem The Loft Project. Tuto restauraci otevřel britský kuchař Nuno Mendes, když pozval hosty na večeři do svého bytu. První pop-up restaurace byla natolik úspěšná, že se brzy objevila řada podobných projektů na dalších místech světa.

Pop-up umožňuje experimentovat

Princip pop-up restaurací spočívá v poskytnutí zážitku, který se odlišuje od běžného jídla v tradiční restauraci. Pop-up může fungovat i v rámci již existující restaurace, což je i nejjednodušší forma, neboť restaurace poskytuje zázemí. Koncept umožňuje kuchařům experimentovat s novými  jídly. Díky němu se mohou zaměřit na speciality, které jinak nenabízejí, třeba na nějakou specifickou kuchyni nebo sezónní produkty. Hosté mohou ochutnat nová jídla a objevovat nové kuchařské techniky. Pop-up projekty mohou být jednou z možností propagace restaurace, šéfkuchaře nebo nějakých speciálních produktů. Pomocí pop-upu si tak může restaurace ověřit, jestli bude mít novinka úspěch. Pop-up se dá využít i jako benefiční akce.

Přivítejte hosty doma

Pop-up ale není určen jen pro profesionální kuchaře, je i pro amatéry. Pop-up restauraci si totiž můžete otevřít klidně i doma nebo na své zahradě. Je to ideální řešení pro ty, kteří touží mít vlastní restauraci, ale nemají prostory nebo dostatek prostředků do ní investovat. Domácím prostředí pak v těchto pop-up restauracích vytváří neformální atmosféru, sedí se třeba na zemi na polštářích nebo venku na zahradě pod lucernami. 

Den restaurací

Jaké to je provozovat vlastní restauraci, bar či kavárnu a vařit pro ostatní si může každý vyzkoušet díky projektu Restaurant Day. Během tohoto dne je totiž možné otevřít svou jednodenní pop-restauraci. První Restaurant Day se konal v roce 2011 ve Finsku a jeho cílem bylo propagovat gastronomii a také vylepšit sousedské vztahy. Od té doby probíhá v různých měsících v mnoha městech po celém světě, a to i u nás v různých městech. Pokud vás tedy koncept pop-up restaurací zaujal, podívejte se ve svém okolí, zda se nějaká taková akce nekoná, za ten zážitek to rozhodně stojí. A jestliže máte nějaké gastronomické sny, možná je pop-up třeba zrovna pro vás možností, jak si je splnit.  

Zdroje informací: 
Wikipedia.org: Pop-up restaurace
Finland.fi: Finland’s pop-up carnival of good taste
Nytimes.com: London's Pop-Up Restaurants Let Rising Chefs Shine

Recepty k tomuto článku

Mohlo by vás zajímat

Marie

Náhodný recept Zobrazit více

Nejnovější recepty Více