Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Rádi zavařujete džemy a milujete drobenkové koláče? Pak zcela jistě je rebarbora tím, co by nemělo chybět na vaší zahrádce. Je to nenáročná rostlina a zvládnete ji pěstovat i na balkóně.

Nároky na pěstování

Reveň neboli rebarbora se pěstuje pro své kyselé řapíky, ze kterých se připravují kompoty, koláče či džemy. Daří se jí i v chladnějších oblastech, v přiměřeně vlhkých půdách, ideálně na slunci či v polostínu. Nevyžaduje zvláštní péči a netrpí ani na škůdce či choroby.

Jedná se o vytrvalou rostlinu, která zanedlouho zabere metr čtvereční prostoru. Jen jednou za tři až čtyři roky je dobré půdu kolem rebarbory povápnit. Péče o rebarboru na jaře je snadná, pouze odstraníte nevzhledné staré stonky a můžete rostlinu přihnojit organickým či dusíkatým minerálním hnojivem. 

Výsadba  - zeptejte se sousedů či babičky 

Období března a dubna je také ideální doba na přesazení či množení rebarbory. Vybrané stanoviště je dobře obohatit uleželým hnojem či kompostem, a pak se můžete pustit do práce. Jednoduše lze zakoupit sazenici v kontejneru v zahradnictví, nebo se můžete poohlédnout u babičky na zahradě, či poprosit souseda, a oddělit si trs.

Potřebujeme jen vyrýt oddenek kořene asi 10 cm dlouhý, s jedním či dvěma vegetačními vrcholy (pupeny) a dostatkem kořenových vláken. Při výsadbě dbáme na to, aby byl pupen přibližně 5 cm pod povrchem půdy. Také po několika letech na jednom stanovišti dojde k poklesu úrody, stonky jsou slabší než bývaly, a tak si říká rebarbora o přesazení.


Rebarborové dobroty až v druhém roce od výsadby 

V prvním roce řapíky nesklízíme, aby se rostlina lépe uchytila. Růst můžeme podpořit také tím, že odlámeme mladé lodyhy jdoucí do květu. Sklízíme tedy druhý rok od výsadby, a to postupným odlamováním stonků. Na každé rostlině necháme vždy nějaké mladé listy, které nám postupně zesílí, nikdy nesklízíme kompletně všechny. Pro zpracování musíme nejprve stáhnout tenkou blanku a stonky nakrájet a dále dle receptu využít.  

Ale pozor! Ke konzumaci využíváme jen do doby než vykvete, což bývá někdy v první polovině července. Poté už obsahuje velké množství kyseliny šťavelové a také se potřebuje připravit na zimu.  


Zkuste zasadit i na balkoně

Rebarbora je nenáročná plodina, zkuste si ji zasadit i do velké nádoby na balkoně - rebarbora má velký kořenový systém, proto by nádoba měla být hlavně dostatečně hluboká. Půdu má ráda vlhkou, rozhodně tedy opatřete nějaký mulč v podobě slámy, posekané trávy či kompostu. Rebarbora je mrazuvzdorná do -30 stupňů, zimu by i v květináči měla tedy přečkat. Pro jistotu můžeme nádoby izolovat bublinkovou fólií či jutou. Menší nádoby můžeme vložit do větších a mezery mezi nimi vyplnit např. listím.

Zdroj:
Kniha Zelenina na zahrádce, A. Dolejší
Bylinkyprovsechny.cz: Rebarbora, reveň - účinky na zdraví, co léčí, použití, užívání, využití

Recepty k tomuto článku

Mohlo by vás zajímat

Marie

Náhodný recept Zobrazit více

Nejnovější recepty Více