Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Jak na pravé liptovské pirohy? Dokonalé spojení bramborového těsta, brynzové náplně a vypečené slaniny chutná fantasticky
Zdroj: Toprecepty, Bonifác

Jsou sice trochu náročnější na přípravu než známější halušky, úsilí vynaložené na jejich vaření se určitě vyplatí. Šátečky plněné bramborovou náplní s brynzou a přelité vypečenou slaninou vás přenesou do pravé slovenské koliby. 

Pirohy jako alternativa k haluškám

Liptovské pirohy jsou jednou z typických slovenských specialit a jednou z možností, jak využít známý slovenský ovčí solený sýr brynza, pokud chcete vyzkoušet něco jiného než tradiční halušky. Právě jim se brynzové pirohy chuťově velmi podobají. I v nich se snoubí chuť brambor s brynzou a stejně jako halušky se podávají s vypečenou slaninou nebo špekem. Na rozdíl od nich se ale připravují z brambor vařených ve slupce. Do halušek naopak patří brambory syrové. 

Nejlepší pirohy z Liptova

Pirohy plněné brynzou se často pojí s oblastí Liptova. Šlo o chudý kraj pod slovenskými velehorami, vyhlášený nejen svým folklórem a překrásnou lidovou architekturou, ale i kvalitními sýry. Místní obyvatelé se v minulosti živili především pastevectvím, chovem ovcí a z mléka a pak vyráběli vynikající sýry, jako jsou oštiepky, korbáčiky nebo právě brynza.

O té liptovské se právem říká, že je nejlepší. Liptov je navíc kraj známý pěstováním brambor. Hojně se tu začaly pěstovat po velké neúrodě obilí v 18. století a brzy se staly základem stravy místních obyvatel. Brambory jsou nejen součástí náplně pirohů, ale často se přidávají i do těsta. Jsou však i recepty s obyčejným nudlovým těstem jen z mouky. S tím bramborovým jsou pirohy přece jen o trochu lepší. 

Brynzové pirohy jsou nejlepší s kysanou smetanou

Pravé liptovské pirohy se podávají přelité kysanou smetanou a nesmí na nich chybět škvarečky vypečené slaniny. Často se i zdobí snítkou kopru, který dodá celému pokrmu zajímavější chuť a vůni a navíc jej barevně oživí. A jak si je tedy připravíte?

Budete potřebovat: 700 g brambor uvařených vcelku ve slupce, 300-400 g polohrubé mouky, 1 vejce, 1 lžička soli, 250 g brynzy, 100 g slaniny a asi 200 g kysané smetany, máslo na pirohy, případně pažitku či kopr na ozdobu. 

  1. Brambory uvařte ve slupce doměkka nejlépe den předem a nechte je vychladnout. Poté je oloupejte, prolisujte nebo nastrouhejte na jemném struhadle. Jednu bramboru si odložte stranou.
  2. V míse je smíchejte s polohrubou moukou, lžičkou soli a jedním vejcem a vypracujte tužší těsto. Vyválejte je na tenký plát a velkou sklenicí z něj vykrajujte kolečka. Můžete použít i speciální vykrajovátko na pirohy.
  3. Ve velkém hrnci si přiveďte k varu dostatečné množství osolené vody. Na náplň smíchejte nastrouhanou vařenou bramboru s brynzou. Touto náplní pak naplňte vykrojená kolečka. Přeložte je na poloviny, prstem a vidličkou stlačte a hotové pirohy vařte v osolené vodě, dokud nevyplavou na povrch.
  4. V misce je omastěte máslem, aby se neslepily. Mezitím si osmahněte na kostičky nakrájenou slaninu a nasypejte ji na pirohy. Podávejte s kysanou smetanou, do níž můžete vmíchat trochu brynzy. Ozdobte pažitkou nebo koprem. 

Náš tip: Z brambor a brynzy si můžete připravit i známější slovenský pokrm halušky. Zkuste to třeba podle našeho video receptu. 

Zdroje informací: 
Zuzanamachova.sk: Bryndzové pirohy

Recepty k tomuto článku