

Rusnacke pirohy
Suroviny
- asi 500 g hrubé mouky nebo polohrubé mouky
- asi 400 ml vody
- 1 PL oleje
- sůl
- 1/2 tvarohu (125g)
- 4-5 uvařených brambor
- cibule
- sádlo nebo olej
- zakysaná smetana
Postup přípravy receptu
Z muky, vody, oleja a stipky soli urobime cesto, nema byt take tuhe ako rezancove, aby sa nam dalo dobre valkat. Ja to robim od oka, takze radsej si urobte redsie cesto, to sa da zahustit mukou ak by bolo treba.
Zemiaky popucime vidlickou a zmiesame s tvarohom a solou na homogennu zmes.
Cesto rozdelime na dve casti a rozvalkame na hrubku asi 2-3mm.
Vykrajujeme formickou kolieska, koliesko vlozime do formicky, naplnime lyzickou plnky, zavrieme a zatlacime (pozor, poriadne pritlacit hlavne kraje pri zhybe (spice). Takto urobime pirohy z celeho cesta, mozeme plnit aj inou plnkou, fantazii sa medze nekladu. Mne sa minula plnka a tak som posledynch par kusov naplnila ceresnovym dzemom. Tie budu mat samozrejme inu posypku.
Pirohy varime asi 20 min v osolenej vode. Medzitym si nakrajame cibulu a dame ju oprazit na mast alebo olej. Normalne by tam mala byt aj slanina, ale toto je postny variant.
Vyberieme na tanier, polejeme kyslou smotanou a oprazenou cibulou.
Ked nemame formicky na pirohy, cesto nakrajame na stvorce asi 7x7cm, naplnime a skladame po uhlopriecke a strany poriadne zlepime.
Poznámka od kuchařky
PS: ta cibula mi nezhorela, pouzivam prevazne cervenu cibulu ;o)
Sdílejte recept s přáteli
Alternativy k tomuto receptu
Komentáře k receptu Rusnacke pirohy
-
Dělala jsem podle tohoto receptu jenže jsem nevěděla kam to zařadit tak přidávám sem https://kuchynelidlu.cz/product/pirohy-s-ovocem .Plněno povidly a houbovou směsí.
Nějak mi to nejde přidat na odkaz,kde by se to zrovinka rozkliklo.
-
Ahoj,mně babička naučila mouku,vajíčko a vodu (ne olej)a plní se rozmačkanym bramborem s cibulkou(bez tvarohu)nebo zakys.zelím a po uvaření ve vodě se již jen polejou cibulkou osmaženou a třeba i se slaninkou.Vynikajícííííí!!!
-
neero:
-
tak s vajickom alebo bez?
-
děkuji vám za radu
-
marlyn, lepšia je polohrubá múka, z hrubej múky sú pirohy dosť tvrdé.
-
Těžko říct, projela jsem snad všechny pirohy, co tady máme a jak vidím, jde hrubá, hladká i polohrubá.
Tady třeba je polohrubá
http://www.toprecepty.cz/recept/8340-tvarohove-pir... -
holky je to lepší s hrubou nebo polohrub. moukou?
-
..stejné pirohy mně naučila kamarátka, která má babičku v Podolínci...jen místo tvarohu dává bryndzu ochucenou pažitkou...a naučila mně ještě vylepšení na "večer"...zbylé pirohy se naskládají na pekáček, zalejou se máslem a prudce dorůžova zapečou...mooooc dobré...
...dávám bodík...
-
tejaja: Z Osadneho myslim, ale ja tie korene moc prestudovane nemam, ona ma to totiz ucila ked zila v cechach a naucila ma to takto, nemas to jedno? Mozno nemala inu muku alebo co, ja neviem... ale ak ti to vadi, mozem zmenit nazov receptu, to je najmenej
-
ercicka, rusnačka...ale odkiaľ? Rusnaci robia aj pohančené pirohy
-
Tak tobych si dala
-
moje babka bola rusnacka a oni tam robili taketo, myslim, ze tie tvoje su s vajcom a PH mukou
... chcela som sem pridat tvoj recept, ale zabudla som na to... hlava derava
-
Tu sú sladké pirohy http://www.toprecepty.cz/recept/1690-pirohy/
-
To nie sú len rusnácke pirohy, varia sa aj na Šariši
Ale sú veľmi dobré. Len robíme pirohy menšie. A keď robíme pirohy na sladko, tak len čisto tvaroh, bez zemiakov.