Rusnacke pirohy

ercicka Kuchařka: ercicka

Bezmasá jídla 15 názorů

Suroviny

asi 500 g hrubé mouky nebo polohrubé mouky
asi 400 ml vody
1 PL oleje
sůl
1/2 tvarohu (125g)
4-5 uvařených brambor
cibule
sádlo nebo olej
zakysaná smetana
Recept si zatím oblíbilo 8 kuchařů

Postup přípravy receptu

  1. Z muky, vody, oleja a stipky soli urobime cesto, nema byt take tuhe ako rezancove, aby sa nam dalo dobre valkat. Ja to robim od oka, takze radsej si urobte redsie cesto, to sa da zahustit mukou ak by bolo treba.

  2. Zemiaky popucime vidlickou a zmiesame s tvarohom a solou na homogennu zmes.

  3. Cesto rozdelime na dve casti a rozvalkame na hrubku asi 2-3mm.

  4. Vykrajujeme formickou kolieska, koliesko vlozime do formicky, naplnime lyzickou plnky, zavrieme a zatlacime (pozor, poriadne pritlacit hlavne kraje pri zhybe (spice). Takto urobime pirohy z celeho cesta, mozeme plnit aj inou plnkou, fantazii sa medze nekladu. Mne sa minula plnka a tak som posledynch par kusov naplnila ceresnovym dzemom. Tie budu mat samozrejme inu posypku.

  5. Pirohy varime asi 20 min v osolenej vode. Medzitym si nakrajame cibulu a dame ju oprazit na mast alebo olej. Normalne by tam mala byt aj slanina, ale toto je postny variant.

  6. Vyberieme na tanier, polejeme kyslou smotanou a oprazenou cibulou.

  7. Ked nemame formicky na pirohy, cesto nakrajame na stvorce asi 7x7cm, naplnime a skladame po uhlopriecke a strany poriadne zlepime.

Poznámka

PS: ta cibula mi nezhorela, pouzivam prevazne cervenu cibulu ;o)

Přidat k oblíbeným Vytisknout recept


Pochutnali jste si? Sdílejte recept!

Poslat emailem

Recept sdílelo již 10 kuchařů a kuchařek

Ohodnoťte recept: Rusnacke pirohy

  • janatka janatka

    Dělala jsem podle tohoto receptu jenže jsem nevěděla kam to zařadit tak přidávám sem https://kuchynelidlu.cz/product/pirohy-s-ovocem .Plněno povidly a houbovou směsí.;-)Nějak mi to nejde přidat na odkaz,kde by se to zrovinka rozkliklo.

    Odpovědět

  • Jana Jana(neregistrovaná)

    Ahoj,mně babička naučila mouku,vajíčko a vodu (ne olej)a plní se rozmačkanym bramborem s cibulkou(bez tvarohu)nebo zakys.zelím a po uvaření ve vodě se již jen polejou cibulkou osmaženou a třeba i se slaninkou.Vynikajícííííí!!!:-D

    Odpovědět

  • ercicka ercicka(autorka receptu)

    neero: :-?:-?:-?

    Odpovědět

  • neero neero(neregistrovaný)

    :-)) tak s vajickom alebo bez? :-S

    Odpovědět

  • marlyn marlyn

    děkuji vám za radu:-K

    Odpovědět

  • tejaja tejaja(moderátorka)

    marlyn, lepšia je polohrubá múka, z hrubej múky sú pirohy dosť tvrdé.

    Odpovědět

  • Jana Dorazinová-Remková Jana Dorazinová-Remková

    Těžko říct, projela jsem snad všechny pirohy, co tady máme a jak vidím, jde hrubá, hladká i polohrubá.:-/ Tady třeba je polohrubá;-)
    http://www.toprecepty.cz/recept/8340-tvarohove-pir...

    Odpovědět

  • marlyn marlyn

    holky je to lepší s hrubou nebo polohrub. moukou?

    Odpovědět

  • Svetlana Svetlana

    :-)..stejné pirohy mně naučila kamarátka, která má babičku v Podolínci...jen místo tvarohu dává bryndzu ochucenou pažitkou...a naučila mně ještě vylepšení na "večer"...zbylé pirohy se naskládají na pekáček, zalejou se máslem a prudce dorůžova zapečou...mooooc dobré...:yes::yes:...dávám bodík...

    Odpovědět

  • ercicka ercicka(autorka receptu)

    tejaja: Z Osadneho myslim, ale ja tie korene moc prestudovane nemam, ona ma to totiz ucila ked zila v cechach a naucila ma to takto, nemas to jedno? Mozno nemala inu muku alebo co, ja neviem... ale ak ti to vadi, mozem zmenit nazov receptu, to je najmenej

    Odpovědět

  • tejaja tejaja(moderátorka)

    ercicka, rusnačka...ale odkiaľ? Rusnaci robia aj pohančené pirohy:yes:;-)

    Odpovědět

  • Paprika Paprika

    Tak tobych si dala :-p:yes:

    Odpovědět

  • ercicka ercicka(autorka receptu)

    moje babka bola rusnacka a oni tam robili taketo, myslim, ze tie tvoje su s vajcom a PH mukou;-)... chcela som sem pridat tvoj recept, ale zabudla som na to... hlava derava

    Odpovědět

  • tejaja tejaja(moderátorka)

  • tejaja tejaja(moderátorka)

    To nie sú len rusnácke pirohy, varia sa aj na Šariši;-) Ale sú veľmi dobré. Len robíme pirohy menšie. A keď robíme pirohy na sladko, tak len čisto tvaroh, bez zemiakov.:-D

    Odpovědět

Tato webová stránka používá cookies pro vylepšení naších služeb. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte.

Tématické fráze: pyrohy kuchynelidlu.cz pirohy recept cesto na pirohy pirohy cesto pirohy pirohy na sladko kuchynelidlu pyrohy recept recept na pyrohy pirohy s povidly sladké pirohy varene pirohy ruské pyrohy slovenské pirohy sladké pirohy recept kuchynelidlu.cz triky recept pyrohy slovenske pyrohy recept pirohy

Zapomněl/a jsem heslo