Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Co je třeba udělat v květnu, abychom se na zahradě dočkali úrody? Tento měsíc je ve znamení sázení, zalévání i boje se slimáky
Zdroj: Freepik, prostooleh

Květen je obvykle dobou, kdy už začínáme na zahradě vidět výsledky své práce. Dají se sklízet hlávkové saláty, špenát či ředkvičky. A na druhou stranu toto období je ve znamení dalších prací a úkolů, které zahrada ocení a odmění se bohatou úrodou. Na co tedy rozhodně nesmíme zapomenout?


Sázení a vysévání

Během května se postupně zaplní všechny prostory pro pěstování. Je čas vysít letničky, osadit truhlíky a zasadit teplomilnou zeleninu na venkovní stanoviště. Plodová zelenina se optimálně vyvíjí v teplotách 22–28° C. Není proto vhodné s výsadbou ven spěchat, raději počkáme pár dní, chlad je totiž pro teplomilnou zeleninu fatální. 

Nastal pravý čas na výsev cukrové kukuřice, keříčkových fazolek, cuket, dýní či okurek. Fantazii se meze v tomto měsíci nekladou. O rozsazení si právě říkají saláty, pórky či kedlubny. Jednotíme mrkve, ředkvičky či petržel. Pokud vám zbyde nějaké místo v záhonku, nezapomeňte ani na červenou řepu a k opoře vysejte fazole. Většinu z této zeleniny můžete vysévat zhruba do konce června a rozložit si tak pravidelně úrodu (vždy jen ověřte na balení semínek, zda máte odrůdu vhodnou pro dané období). Okurka si také ráda počká na teplejší počasí, kdy dokáže vzejít za týden. Panuje-li chladno, tak hrozí, že v zemi semínka uhnijí. 

Zelenina má velké nároky na zálivku. Pokud ji pěstujete v nádobách či vyvýšených záhonech, je třeba uzpůsobit četnost zálivky aktuálnímu počasí. Větrné a slunečné podmínky vedou k rychlejšímu vysychání půdy a na to třeba myslet. Velké požadavky na zálivku mají kedlubny, košťálová zelenina obecně i zelenina plodová.

Jahody musíme dostatečně zalévat, náramně to ocení

V době kvetení je důležité u jahod myslet na dvě věci související s počasím. Pokud hrozí přízemní mrazíky, určitě večer kvetoucí jahodníky zakryjte netkanou textilií. Květy mráz zničí nebo zdeformuje vyvíjející se plody. Během dopoledne nezapomeňte jahody odkrýt, abyste umožnili opylovačům dělat svou práci.

Druhou neméně důležitou péčí je zalévání. Zalévejte nejlépe tak, aby listy stihly přes den oschnout a nevytvářelo se prostředí vhodné pro šíření plísní (plíseň šedá).
Mulčování jahodníkům opatřete v okamžiku, kdy bude nasazovat plody, neboť dříve by mulč bránil prohřívání půdy. Použít můžete kůru, hobliny, slámu či ostříhaná suchá stébla okrasných travin. Ozdobnice čínská má ostré okraje listů, které jsou nepříjemné i pro pohyb slimáků. Máte-li malý záhonek jahod či jahody v nádobách, dá se skvěle využít i dřevovlna, kterou lze zakoupit jen v malém balení. 

Nebojte se jahodníky přihnojovat, vhodná je přírodní cesta, a to kopřivová jícha, roztok ze slepičinců či dřevěného popela. Popel se dá přisypat i k jednotlivým rostlinkám. Dřevěný popel udělá službu i u ovocných stromů, rybízu či maliníku. 

Boj přírodou – slimáci, plevele a ti další

Pravidelně opatrně okopávejte a odstraňujte plevele ze záhonků. Plevel může soutěžit o živiny a vodu se zeleninou, takže je důležité udržovat zahrádku co nejčistší. 

Duben bohatý na vláhu prospíval rozšíření slimáků. Zahrádkáři s vyvýšenými záhony mají prostorovou bariéru a lehkou výhodu, že tam se slimáci tolik nedostanou, ovšem ostatní kouty zahrady se jimi mohou doslova zaplavit. Slimáci se vrhnou se na mladé listy okrasných květin, na dozrávající jahody, zničí klíčící zeleninu… Existují nejrůznější přípravky, jak se slimáků zbavit – zkusit můžete babské rady, průmyslové granule či likvidaci pomocí hlístic. Dají se vyzkoušet i bariéry v podobě drtě, mleté křídy či kávové sedliny kolem rostlin, užití měděných pásků či pastí.

Pravidelně rostlinky pozorujte, může se stát, že už v tomto období se vyskytnou mšice. Zde můžete zkusit přírodní cestu v podobě postřiku z výluhu kopřiv nebo se poradit o přírodní či chemické ochraně v prodejně zahradnických potřeb. 
Zakupte a rozvěste také feromonové lapače na obalovače švestkového či jablečného, abyste se vyhnuli červivosti plodů.  

Zdroje informací:

Časopis Naše krásná zahrada 5/2022

Časopis Naše krásná zahrada 5/2023

Kniha Jahody, Harant, M., Zacha, V.

osetreno.cz: Feromonové lapače

Hubeni-skudcu.cz: Přípravky na hubení slimáků 

Sdílet článek

Recepty k tomuto článku

Přečtěte si

Mohlo by vás zajímat

Náhodný recept Zobrazit více

Nejnovější recepty Více