Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Ředkvičky jsou poslové jara. Pikantní zelenina původem z Asie vás osvěží i ozdraví
Zdroj: Pixabay.com, Jill Wellington, Pixabay license

Vždycky, když se objeví v obchodech ředkvičky, je jasné, že jaro je tady. Obvykle po nich sáhneme nejenom z tohoto důvodu, ale i proto, že nás zkrátka přitahují svým atraktivním vzhledem. Už málokoho ale napadne, jak velká dávka zdraví prospěšných látek se v nich skrývá.

Asijská zelenina

Křupavé, svěží, mírně pikantní. Ředkvičky jsou prostě skvělou zeleninou a jakousi první jarní vlaštovkou, rozhodně co se týče našeho jídelníčku. Víte ale, že pocházejí už ze staré Číny, kde dodnes existují i divoké formy této oblíbené pochoutky? V průběhu historie se ředkvičky postupně rozšířily do Středomoří, zmiňuje se o nich staroegyptské písemnictví a staří Řekové si ředkviček natolik vážili, že je dokonce nabízeli bohu Apollonovi darem. Časem se ředkvičky začaly pěstovat po celém světě a vznikaly i různě se lišící odrůdy odrůdy.

Ředkvičky v kuchyni

Není bez zajímavosti, že v jednotlivých částech světa se ředkvičky zpracovávají jinak. V Číně a Japonsku se nakládají podobně jako naše okurky. V Číně se rovněž pěstují speciální velké ředkvičky, z jejichž semen se lisuje olej. V Egyptě se jeden druh ředkviček naopak pěstuje především pro vrchní zelené listy.

K jednomu z nejoblíbenějších jídel u nás patří čerstvý chléb s máslem a na něm mladé křehké ředkvičky nakrájené na tenké plátky. Pak už jen stačí posolit a můžete snídat, obědvat nebo večeřet. Skvělé jsou ředkvičkové saláty, které se dají připravovat na mnoho způsobů. Záleží na tom, zda je preferujete třeba se sladkokyselou omáčkou nebo zálivkou ze zakysané smetany. Oblíbené jsou i ředkvičkové pomazánky, ředkvičkové dipy, zkrátka se fantazii meze nekladou. Jedno je ale jasné; nejlepší pokrmy jsou z čerstvých ředkviček, a to nejenom proto, že si uchovají specifickou chuť, ale také si udrží všechny minerály a vitamíny, které ředkvička nabízí. Nicméně ředkvičky můžete i tepelně upravit. Ředkvičková polévka bude vítaným zpestřením jídelníčku pro někoho, kdo chce po dlouhé zimě odlehčit tělu. A pokud třeba máte dost obyčejného, už tak trochu fádního pečeného kuřete, přihoďte k němu do pekáčku ředkvičky a uvidíte, jak vás tradiční drůbež zase začne bavit.

Zdravotní benefity

Zásadní, zejména po dlouhé zimě, je doplnit vitamín C. Ředkvičky ale ještě obsahují provitamín A, vitamín E, vitamíny skupiny B a minerál draslík. Charakteristicky štiplavou chuť má na svědomí síra, díky níž ředkvičky zlepšují trávení a současně i ulevují od zahlenění průdušek a dutin. Jelikož nemají téměř žádné kalorie, jsou pro jarní jídelníček naprosto ideální.

Marie

Náhodný recept Zobrazit více

Nejnovější recepty Více