Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Hrnková tvarohová bábovka: Hotová je za chvíli, zvládne ji lehce i začátečník, jemnost zajistí máslo
Zdroj: Toprecepty, ivulinka

Česká kuchyně a bábovka patří k sobě. Hrnková tvarohová bábovka je snadná na přípravu, a navíc rychlá, nemusíte vážit suroviny. Připravte si s námi tento oblíbený vláčný moučník.


Proč si připravit hrníčkovou bábovku

Proč si ke kávě nebo čaji dopřát bábovku, je zcela zřejmé. Tento oblíbený moučník má v našich krajích obrovskou tradici a ve většině domácností existuje alespoň jeden rodinný recept. Bábovky milujeme ve všech jejich podobách. Hrníčkové recepty jsou navíc nesmírně oblíbené, protože šetří práci. Nevážíme ingredience a ušetříme čas. Většinou na odměřování využíváme hrneček o objemu 250 ml, dále velkou polévkovou lžíci a čajovou lžičku. A co je skvělé, můžeme pozvat na pomoc malé děti, které většinou velmi rády dělají stejnou práci jako dospělí. Tyto recepty zkrátka zvládne každý.

Někdy bábovky bývají sušší. To ovšem ani náhodou není případ tvarohové bábovky. Díky tvarohu je tento dezert vláčný.

Co je potřeba na hrníčkovou tvarohovou bábovku

Na základní verzi hrníčkové tvarohové bábovky je třeba kromě tvarohu mouka, prášek do pečiva, cukr, mléko, máslo a vejce. 

Jak vylepšit hrníčkovou tvarohovou bábovku

Kromě základních ingrediencí můžeme do tvarohové bábovky přidat i další suroviny. Ať už je to kakao, abychom mohli udělat mramorovanou bábovku (kakao přidáme do poloviny těsta, a pak obě těsta střídavě dávkujeme do formy), nebo třeba hrozinky, případně oříšky. Hrozinky je dobré namočit alespoň na hodinu do rumu. Pokud ale pospícháme, můžeme je propláchnout horkou vodou, budou pak svěžejší. Svěží vůni dodá také citronová kůra. Přisypat můžeme i nakrájenou čokoládu. 

Jak nezkazit hrnkovou bábovku

Než se pustíme do přípravy, je důležité vyndat z lednice všechny potřebné suroviny, aby se mohly přizpůsobit teplotě v místnostiHotové těsto se lije do vymazané a vysypané formy a vkládá do dobře předehřáté trouby. Většinou se bábovka peče na 180 °C, ale může tak popraskat. Lepší je péct ji na nižší teplotu (170-160 °C). Také během první poloviny pečení neotevíráme troubu, aby se kvůli prudkému ochlazení bábovka nesrazila.

Hrníčkové

Patrně není hospodyňky (anebo i hospodáře), která by někdy nevyužila hrníčkové míry. Je to tak jednoduché a rychlé! Stanovit si hrníček a jím odměřovat nejen ingredience, ale vlastně i velikost…

Jak připravit hrníčkovou tvarohovou bábovku

Na hrníčkovou tvarohovou bábovku si připravte: 3 hrnky polohrubé mouky, 1 prášek do pečiva, 1 hrnek cukru moučka, ½ hrnku vlažného mléka, 250 g másla, 250 g tvarohu, 3 vejce, ⅓ hrnku hrozinek namočených v rumu, tuk na vymazání formy a hrubá mouka na vysypání.

Jak na to? Troubu předehřejte na 180 °C. Formu na bábovku vymažte tukem a vysypejte ji hrubou moukou. V hrnku nechte rozpustit a vychladnout máslo. Do větší mísy nasypte mouku, kypřicí prášek a cukr a vše promíchejte. Do hrníčku si rozklepněte vajíčka a přidejte je spolu s tvarohem a vlažným mlékem do mísy. Nakonec přisypte vykapané rozinky. Nalijte rozehřáté máslo. Promíchejte do hladkého těsta a přesuňte ho do formy.

Formu dejte do trouby a pečte asi 10 minut, pak snižte teplotu na 170-160 °C a pečte dál asi 40-50 minut. Jestli je bábovka upečená, poznáte nejen podle odchlipujících se krajů, na kterých je kůrčička, ale také píchnutím špejle do nejvyššího místa. Pokud bude špejle po vytažení suchá, může moučník z trouby ven.

Nechte ho asi 10-15 minut ve formě stydnout, a pak na ni dejte velký talíř a bábovku na něj vyklopte.

Náš tip: Připravte si hrníčkovou tvarohovou bábovku podle tohoto videoreceptu:

Sdílet článek

Recepty k tomuto článku

Přečtěte si

Mohlo by vás zajímat