Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Grilovaný salát pak choi
Zdroj: Toprecepty, 1974andrea

Pak choi, bok choy nebo také brukev čínská...tento druh čínského zelí, kterému nikdo neřekne jinak než salát, už můžeme běžně sehnat na pultech supermarketů a obohatit tak jídelníček o nové chutě. Pak choi je na rozdíl od většiny salátů vhodný i pro teplou kuchyni a má tak široké spektrum využití. Jak jej nejlépe připravit a jak vlastně chutná?


Pak choi k nám dorazil z daleké Číny

Jak už název této exotické zeleniny z čeledi brukvovitých napovídá, její původ najdeme ve východní Asii, kde je hojně využívaná do nejrůznějších směsí i salátů. Prapůvod pak choi najdeme v Číně, ale ve velkém se pěstuje běžně také v Japonsku, Vietnamu, Koreji a například i v USA. Tomuto druhu čínského zelí, pro jeho vzhled i chuť běžně přezdívanému jako salát, se daří i v našich podmínkách.

Jak chutná salát pak choi a s čím ho kombinovat?

Chuť pak choi by se dala přirovnat ke špenátu, zelí, hlávkovému salátu i kapustě, přesněji ke směsici všech těchto chutí více či méně příbuzných druhů. Fantastická je na něm však nejen chuť, ale i křupavost, kterou si zachovává i po tepelné úpravě.

V syrovém stavu se dá připravit jako tradiční zelný nebo okurkový salát s octovou zálivkou, přidat nadrobno nakrájený do zeleninového salátu nebo rozmixovat do smoothie. Bez tepelné úpravy v salátu pak choi naleznete bohatý zdroj vitamínů A, C, K a vitamínů skupiny B. Výborně se k němu hodí kopr, citron, sezamový olej i různé druhy ořechů a semínek. Tepelně upravený pak choi je však podle našeho názoru ještě lepší zážitek.

Pak choi má v teplé kuchyni pestré využití

Salát pak choi je skvělý ve směsích připravovaných na asijský způsob s rýží, nudlemi, masem i další zeleninou. Tyto pokrmy se zpravidla zprudka opékají, při čemž si pak choi zachová svou pověstnou křupavost. Skvěle nejen v těchto jídlech ladí v kombinaci se zázvorem, chilli, česnekem, limetkou nebo kvalitní sójovou omáčkou. Přidává se také do asijských polévek, a to až ke konci vaření, aby nepřišel o většinu prospěšných látek a samozřejmě se nerozvařil.

Salát pak choi na másle jako příloha

Super rychlá, super jednoduchá a super zdravá příloha může být příjemnou změnou v kombinaci s jakýmkoli druhem masa v libovolné úpravě. Máslo vytvoří na povrchu křupavého pak choi jemnou glazuru, sójová omáčka dodá slanost a společně s česnekem a chilli i skvělou chuť.

Na 2 větší saláty pak choi si připravte 50 g másla, 1 lžičku oleje (chcete-li být styloví, tak sezamového), 2 stroužky česneku, 1 lžíci tmavé sójové omáčky, špetku soli a špetku chilli. Jak na to?

Pak choi překrojte podélně napůl a odkrojte pouze nejtvrdší konce tak, aby se salát nerozpadl. Pánev rozehřejte na vyšší teplotu a na troše oleje nechte rozpustit polovinu másla. Na něm zprudka opečte pak choi otočený řeznou stranou dolů. Po asi 4 minutách salát otočte, přidejte prolisovaný česnek, chilli, asi 1 minutu opékejte a zakápněte sójovou omáčkou. Na poslední minutu přidejte do pánve studené máslo a jakmile se rozpustí, pak choi v něm z obou stran obalte. Zelené listy během tepelné úpravy zvadnou, dužina však musí zůstat pevná a křupavá.

Pečený, grilovaný i vařený na páře

Až se příště budete chystat na pečení či grilování oblíbené zeleniny, přidejte do nákupního košíku i pár kousků pak choi. Překrojené podélně napůl je naložte na hodinu do marinády ze sezamového oleje, sójové omáčky, česneku a špetky třtinového cukru a k zelenině přidejte na samý závěr pečení či grilování. V troubě na 200 °C stačí salátu asi 8 minut, na grilu podle teploty asi 5-6 minut. Třtinový cukr se společně se sójovou omáčkou postará o výbornou zkaramelizovanou krustu.

Chcete-li podávat tepelně upravený pak choi dětem a zachovat v něm maximum zdraví prospěšných látek, připravte jej pár minut na páře a nadrobno nakrájený přidejte do rozmačkaných brambor, kořenové zeleniny nebo smoothie.

Zdroje informací:

SlowTheCookDown.com: Buttered Pak Choi
MedicalNewsToday.com: The health benefits of bok choy

autorka kuchařek pro děti Pavla Šmikmátorová

„„Když to neděláš pořádně, nedělej to vůbec.““

Pavla Šmikmátorová je autorkou téměř desítky kuchařských knih zaměřených na děti. K jejím „srdcovkám“ patří kuchařky Mezinárodní mistr šéfkuchař a Víš, co jíš, ve kterých se zrcadlí její zájem o světovou kuchyni a zdravou výživu dětí. Máma malého „Otesánka“ ráda experimentuje v kuchyni a sleduje nové kulinářské trendy. 

 

 

Sdílet článek

Recepty k tomuto článku

Přečtěte si

Mohlo by vás zajímat

Náhodný recept Zobrazit více

Nejnovější recepty Více