Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Pěstování v nejrůznějších typech nádob či květináčů je skvělou možností vypěstovat si, co potřebujete, a to i bez rozlehlého pozemku. Okenní truhlíky a květináče z plastu či keramiky vyzkoušel leckdo, takže v čem ještě se dá pěstovat?

Zaměřte se na vertikální osu a využijte i prostory ve výšce

V menších prostorech se musíte zaměřit i na vertikální osu, a proto zkuste nejrůznější závěsné nádoby. Skvěle se hodí na popínavé rostliny či květiny převislé. Perfektně se dají využít i na pěstování převislých jahodníků. Ozdobíte tak nejen balkóny, ale i pergoly, větve stromu apod.

Další možností, jak jít do výšky, jsou nástěnné kontejnery. Jde o trendy alternativu pro pěstování rostlin, kdy dokážete maximalizovat užitek i na malém balkóně. Můžete si tedy zakoupit speciální nástěnné sady květináčů, závěsné textilní pytle na stěnu, vertikální květinové záhony, nebo si např. pomocí staré palety vyrobit vlastní vertikální minizahrádku. Poslouží vám pro pěstování bylinek i menší zeleniny. Pokud nejste právě největší kutilové, tak úplně stačí opřenou paletu vybavit závěsnými truhlíky.

Textilní či plastové vaky - vzdušný doping

Látkové nádoby jsou další možnou efektivní variantou. Pytle na pěstování jsou obvykle vyrobeny z propustného materiálu, jako jsou textilie nebo netkaná textilie. Jsou lehké a skladné a mají otvory na stranách pro odvodnění přebytečné vody. Můžete je umístit dle libosti: ať už na balkóně, terase, zahradě nebo dokonce v interiéru. Mohou být závěsné, položené na zemi nebo na jakémkoli podstavci. Výhodou pytlů je také to, že umožňují lepší cirkulaci vzduchu kolem kořenů rostlin, což napomáhá jejich zdravému růstu. Velkou výhodou látkových a plastových vaků a nádob je jejich snadná přenositelnost a skladovatelnost (využijeme zejména přes zimu, kdy je vůbec nevyužíváme). Největší nevýhodou je rychlejší vysychání substrátu.

Pokud neladíte design, je možností spoustu i mezi věcmi, které byste jinak možná vyhodili. Zkuste využít např. jutový pytel od brambor. Naplňte ho zeminou, nezavazujte (shora budete zalévat) prořízněte otvory a můžete sázet. Využít se dají i velké nákupní tašky. Jejich vhodným rozmístěním a osázením dokonce časem zanikne jejich vzhled. 

Jednoduše sázíme rovnou do substrátu

Zkrátka pěstovat se dá v podstatě s nulovými prvotními investicemi. A pokud o tom, do čeho sázíte, nechcete přemýšlet vůbec, osaďte si pytel substrátu. Je to úplně nejsnazší varianta. Nakoupíte si prostě jen substrát v pytlích, dál už není potřeba cokoli dokupovat, soustřeďte se ale jen na kvalitní substrát a sazenice či osivo. Některé produkty jsou už k tomu přímo uzpůsobeny a vy jen jednoduše vytvoříte řezáčkem či nožem otvory, které jsou na obale naznačené, a sázíte.

Nejpodstatnější u těchto ne zrovna typických forem pěstování je pravidelná zálivka a přihnojování dle typu vysazené rostliny, protože rostliny v nádobách jsou na vaší péči naprosto závislé. Vaky a pytle, ať už textilní či igelitové, nebo i vertikální zahrady seženete v nejrůznějších provedení a designu, takže vám určitě skvěle zapadne. Pokud jde o rostliny, které lze pěstovat v alternativních nádobách, možnosti jsou téměř neomezené. Můžete zasadit bylinky, jako jsou máta, bazalka, petržel, rozmarýn, ale také zeleninu, například rajčata, papriky, okurky, cukety, fazole, saláty či fazolky. Kvalitní sklizeň při tomto způsobu pěstování přinášejí i brambory.

Zdroje informací:

Kniha: Balkonové a přenosné rostliny, J. Mayer a F. Strauss

Kniha: Pěstování v nádobách, Stebbings, G.

nkz.cz: Nádoby místo zeleninových záhonů

agromanualshop.cz: Substráty

Recepty k tomuto článku

Mohlo by vás zajímat

Marie

Náhodný recept Zobrazit více

Nejnovější recepty Více