Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Pěstování bylinek
Zdroj: Alena Kunclová, Toprecepty

Existuje mnoho bylinek, které se dobře kombinují a můžou se pěstovat společně. Jde jen o to zvolit rostliny, které mají podobné nároky na stanoviště. Podle toho se dá pak udělat aranžmá truhlíků nebo vysadit bylinky přímo do zahrady. Nejdůležitější je, že jsou bylinky stále po ruce a kdykoli k dispozici pro vaše vaření.

Jak sázet bylinky na záhony i do nádob?

Už při výběru nádoby (nebo obecně i bylinkoviště) musíme pamatovat na to, že bylinky se rozrostou a mohly by si vzájemně stínit či se zbytečně utiskovat. Také je nezbytné nechat odtékat přebytečnou vodu, volíme tedy truhlíky, které mají odvodňovací otvory. Jen tak zabráníme možnému přemokření kořenů. Vhodné je proto při pěstování v nádobách utvořit drenážní vrstvu ze štěrku či keramzitu.

Bylinky je potřeba pěstovat v kvalitním propustném substrátu. Můžeme zvolit substrát přímo určený pro pěstování bylinek, případně si namíchat vlastní, a to použitím kompostu, písku a zeminy. Poté záleží jen na vás, jak spěcháte s pěstováním, zda zkusíte semínka či si zakoupíte už vzrostlé sazenice. U semínek bude částka celkově menší, ovšem bude to chtít trpělivost, než si utrhnete první bylinky.

Mnohé bylinky se dají množit dělením trsů (tymián, máta, meduňka, dobromysl, pažitka), jednoduše si můžete u známých odkopnout a zkusit vysadit na své bylinkové zahrádce. Některé bylinky se dobře ujímají po řízkování. Sem patří třeba tymián či rozmarýn.   
Bylinky je vhodné nejenom pravidelně zalévat (ne mnoho, čekáme až proschne vrchní vrstva substrátu), ale také sklízet. Otrháním či odstříháváním lístků a větviček podporujeme další růst a zahušťování rostlin.

Bylinky, které potřebují slunce

Nejsnazší je orientovat se podle toho, jak které bylinky vyhledávají sluneční paprsky či nikoli. Mezi milovníky tepla a slunce patří rozhodně bylinky typické pro Středomoří. Ty můžete vesele sázet do nádob na balkony a terasy orientované na jižní stranu. Takové bylinkové aranžmá by mohlo zahrnovat teplomilný rozmarýn, tymián, oregano (dobromysl) či bobkový list (vavřín). Tyto se vám možná podaří pěstovat jako trvalky několik let bez nějakého výrazného zazimování. Doplnit můžete bazalkou, která se u nás nejčastěji pěstuje jako jednoletá bylina.

Slunné bylinkoviště se dá obohatit i o petržel či v kuchyni nepostradatelnou pažitku (ideálně lehce ve stínu těch typicky středomořských). Takovéto bylinky vám zkrášlí balkon i kuchyni, naplní prostor omamnou vůní a potěší oko krásnými květy (pokud nebudete pravidelně sklízet). Aroma tymiánu je tak výrazné, že pokud je v zeleninovém záhonku, tak dokáže odpuzovat škůdce.

Bylinky vhodné na přistíněné stanoviště

Východní a západní strany se dají také osázet nejrůznějšími bylinkami. Na přistíněných místech se bude dařit pažitce, petrželi, kerblíku, meduňce, majoránce či mátě. Naopak v hlubokém stínu na severních stranách se moc bylinkám dařit nebude. Ocení jej třeba méně známá andělika

Obecně platí, že když sklízíte k okamžité spotřebě (a nikoli na dlouhodobé uchovávání), lze si vždy odstřihnout či otrhat potřebné množství. Některé bylinky jsou vytrvalé a stálezelené i v zimním období. Třeba takový tymián můžete použít kdykoli budete potřebovat.  

Zdroje informací: 
Kniha Balkonové a přenosné rostliny, Mayer J., Strauss F. 
Kniha Léčivé rostliny, Severa - Richter
Časopis Naše krásná zahrada, 7/2022: Středomořské bylinky
Časopis Flóra, 6/2022: Bylinkový záhon

Recepty k tomuto článku

Mohlo by vás zajímat

Marie

Náhodný recept Zobrazit více

Nejnovější recepty Více