Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Plánujete, čím zaplnit místo na zahradě, nebo co dobrého by se mohlo pěstovat na vaší terase či balkóně? Určitě do svých plánů můžete zařadit i pěstování borůvek. Tyto tmavě modré perly lehce vypěstujete v našich podmínkách na zahradě i na balkoně a při správné péči budete mít rok co rok zajištěné zdravé zobání pro děti či chutnou náplň do knedlíků a koláčů.

Borůvky – kdo by je neměl rád

Borůvky jsou oceňovaným zdrojem minerálů a vitaminů, hrají velkou roli i v lidovém léčitelství. Doporučuje se sníst ročně 1,5 kg těchto bobulí pro vyčistění organismu. Pravda, borůvky, které známe z lesa, mají ve srovnání s těmi pěstovanými na zahradě výraznější aroma, ovšem jejich sběr je časově i fyzicky celkem náročný. Lesní borůvky, správně brusnice borůvka, mají plody velikosti hrášku, oproti tomu kanadské borůvky jsou dvakrát tak velké a z jednoho keře můžete sklidit kolem dvou kilogramů borůvek.

Jak a kdy vysadit borůvky

Kanadské borůvky je ideální sázet na jaře, mohou být na slunci i v polostínu. Ke správnému růstu potřebují kyselou zeminu, při sázení tedy použijte rašelinu či substráty určené speciálně pro borůvky, přidat můžete také uleželý kompost či hnůj. Připravte si jámu širokou alespoň 80 cm, do hloubky by měla mít 40 cm. Můžete připravit i hlubší a dopřát rostlině drenáž v podobě štěrkového lóže. Před vložením do jámy narušte rýčem či motykou kořenový systém, aby se na novém stanovišti rostlina dobře uchytila. Vysazenou borůvku zamulčujte kůrou či štěpkou – ať si připadá jako v lese. Pro pěstování kanadských borůvek v nádobách sáhněte raději po méně vzrůstných odrůdách (např. Patriot, Chandler, Duke).

Přihnojovat můžete po dobu kvetení až do konce sklizně. I zde neuděláte chybu, sáhnete-li po přípravcích k tomu určených a budete-li jednoduše postupovat podle návodu. Nezapomínejte ani na pravidelnou zálivku.

 

Připravte se na sklizeň bobulí

Borůvky dozrávají postupně, a to května do října dle zvolené odrůdy. Trháme ve chvíli, když stopka přejde do tmavě modré barvy. Zde je třeba upozornit ještě na jedno pravidlo. Ať si kanadské borůvky zasadíte na zahradu či do nádob na balkóně, je třeba mít vždy více než jeden kus. Jde se o rostlinu částečně samosprašnou a větší úrody docílíte jedině tím, že vysadíte do nevelké vzdálenosti nejméně dvě různé odrůdy. Pokud si na vaši úrodu budou dělat zálusk ptáci, je dobré sáhnout po ochranných sítích, abyste se mohli radovat z pečení šťavnatých borůvkových koláčů nebo z plněných knedlíků

 

Řezat či neřezat?

První čtyři roky není potřeba keř upravovat.  Borůvky plodí na jednoletých mladých dřevech, a proto v pozdějších letech vždy ponecháme další dva až tři nové výhony. Řez provádíme zpravidla ve vegetačním klidu, kdy odstraníme staré odumřelé větve a celkově keř prosvětlíme seříznutím slabých větviček. Staré zdřevnatělé větve odstraníme tak, aby rostlina měla kolem deseti hlavních výhonů. Keř je to celkem nenápadný, dosahuje velikosti kolem 1,5 m (záleží na konkrétní odrůdě), ovšem velkou parádu vám vykouzlí na podzim, kdy se nádherně listy zbarví dočervena. 

Zdroje:

bylinkopedie.cz: Kanadská borůvka 

Nzip.cz: Borůvky

Zahradnictvikruh.cz 

Farmaboruvka.cz: Pěstování kanadských borůvek

Časopis Naše krásná zahrada 6/2022

Recepty k tomuto článku

Marie

Náhodný recept Zobrazit více

Nejnovější recepty Více