Na dvoře Rudolfa II: O půstu se jedly palačinky ze štičích jiker a úhoř se pekl nadívaný kapřím masem
16. 6. 2023 Historie a zajímavosti
Film Císařův pekař a pekařův císař ho představuje jako bláznivého vladaře, který nutil alchymisty vyrábět zlato. Císař Rudolf II. byl sice kapku svérázný vladař, ale také podporovatel kultury a milovník dobrého jídla.
V podzámčí kaše a kozy
Rufolfinská doba je známá jako období především kulturního rozkvětu českých zemí. Císař Rudolf II., který si za své sídlo zvolil Prahu, byl známý požitkář a rád si dopřával i dobré jídlo. A co bylo tehdy na jídelníčku?
Určitě byl rozdíl mezi tím, co se jedlo na zámku a v podzámčí. Pro obyčejné poddané jeho veličenstva, tedy pro drobné řemeslníky a zemědělce byly základem jídelníčku především kaše, a to většinou z hrachu nebo fazolí a ovesné. Maso se jedlo jen jednou týdně. Nejčastěji to bylo maso z kozy.
Mohlo by vás zajímat
Hospodářská zvířata musela dlouho sloužit
Pokud rolník na venkově choval hospodářská zvířata, krávy a kozy byly zdrojem mléka, z ovcí se stříhala vlna a slepice byly na vajíčka. Zvířata se porazila až tehdy, když byla stará a přestala sloužit.
Maso z nich tedy bylo většinou tuhé. Ze slepic, které už nesnesly vajíčka, se vařily vydatné a silné polévky, maso se pak využívalo v omáčkách. Slepice na paprice to ale nebyla (paprika se k nám dostala až později), oblíbené byly sladké omáčky – jablečné, ze švestek, s medem apod.
Sekané telecí známkou luxusu
V sídlech bohaté šlechty a na dvoře císaře Rudolfa II. se na jídle nešetřilo. Servírovalo se jen to nejlepší a na stůl postupně přicházelo několik chodů. Vařilo se z místních a sezónních zdrojů.
Začínalo se většinou polévkou, kromě masových vývarů se podávaly i ty zeleninové. Pak následovalo několik chodů z masa. Maso, to byla velice často zvěřina, které se lovila v panských lesích, a to včetně tzv. pernaté – divoké husy a kachny, tetřevi a tetřívci, ale také bažanti či koroptve.
Známkou luxusu bylo sekané hovězí nebo telecí maso. To mimo jiné i proto, že vykostit, zpracovat a jemně nasekat takové zvíře bez kuchyňských přístrojů bylo dost pracné a trvalo to dlouho.
Maso bez přílohy
Běžně se také konzumovali bobři či medvědi, ale i veverky. A jak se připravovalo maso? Často se peklo na roštu, kuchaři ho také podlévali vínem nebo octem či pivem a dusili. Přidávala se i cibule, ale nesmažila tak, jak jsme dnes zvyklí, pouze se vařila ve šťávě z masa. Maso se podávalo s různými omáčkami. Kromě těch sladkých to byla i pouze chlebem jednoduše zahuštěná šťáva z masa.
K masu už nebyla žádná příloha, maximálně chleba. Připomeňme, že některé dnes známé a běžné potraviny teprve byly „na cestě“, proto brambory nebo snad dokonce rýži nenajdeme ani na panském jídelníčku. Jedlo se rukama (jídlo se bralo do tří prstů) a lžící.
Palačinky ze štičích jiker
Pátek byl den půstu, který se přísně dodržoval i na císařském dvoře. Nesmělo se jíst maso, vejce, sádlo ani máslo. Na jídelníčku byly ryby, většinou štiky, kapr byl pro chudší.
Mezi postní jídla se překvapivě řadili i vodní práci, raci, hlemýždi, želvy či bobři. Na stole býval také úhoř, dochoval se recept na dva úhoře z jednoho. Kuchaři úhoře opatrně zbavili kůže. Tu naplnili směsí masa z jiných ryb, především z kapra, a pekli tak najednou „dvě“ ryby – jednu bez kůže, druhou s kůží.
V době půstu se také připravovaly palačinky ze štičích jiker, které se zdobily sladkou marmeládou, většinou z hrušek.
A když jsme u sladkého, třtinový cukr se dovážel a byl drahý. Na dvoře Rudolfa II. se ovšem kaše cukrem sladily a cukrem se také „kořenilo“ maso a ryby.
Zdroje informací:
dvojka.rozhlas.cz: Jak jedli páni i kmáni a co jim chutnalo
archiv.hn.cz: O jídle a vaření v době rudolfínské
Pavel Juřík: Encyklopedie šlechtických rodů
Témata
Recepty k tomuto článku
Mohlo by vás zajímat
Přečtěte si Zobrazit více
Pět znamení horoskopu, která musí mít na talíři brambory: Býci je milují gratinované, Raci jako kaši a Ryby si libují v polévce
Etiketa na talíři v historii: Vidličky se nelíbily církvi, na návštěvy si lidé nosili vlastní nože a lžíce a muži krájeli jídlo dámám
Chutě posledních Rožmberků: Oblíbený byl bobří ocas s omáčkou i štičí jikry nebo medvědí tlapy na víně
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Avokádová pomazánka s česnekem a cibulí
Přidáno před 6 hodinami
Pórková pomazánka s ovesnými vločkami
Přidáno před 7 hodinami
Květákové muffiny se salátem
Přidáno před 8 hodinami
Rychlá pizza z tortill
Přidáno před 16 hodinami
Domácí ovocné přírodní bubble tea
Přidáno 26. 4. 2024 20:16
Makovec bez mouky s kysanou smetanou
Přidáno 26. 4. 2024 11:33
Přečtěte si Zobrazit více
15 nejchutnějších jablečných moučníků: Nechte se inspirovat výběrem receptů
Na jaké pánvi smažit bramboráky? Správná volba je důležitější, než by se mohlo zdát
Jak se jedlo v době renesance? V podzámčí kaše, na zámku pečení tetřevi i veverky, sladké dobroty a „jelen z vola“