Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Okurková pomazánka benedictine ze tří ingrediencí: Je levná, rychlá a vynikající namazaná na toastu i jako dip
Zdroj: Pixabay, Einladung_zum_Essen

Komu by se v letních měsících chtělo jíst něco vydatného a těžkého? A právě okurková pomazánka benedictine je do horkých dnů jako dělaná. Jde vlastně o takovou pomazánkovou verzi okurkového salátu, a to verzi velmi lahodnou. Navíc kromě toho, že výborně chutná, tak i báječně osvěží. 

Britské okurkové sendviče

Okurky sice většinou využíváme do salátů, lze je ale využít i jinak. Známé jsou třeba okurkové sendviče, o kterých jsme psali už dříve, a které se již několik staletí pojí anglickými čaji o páté.

K čajovým dýchánkům se kromě sušenek často podávají různé plněné sendviče, přičemž nejoblíbenější jsou právě ty namazané tenkou vrstvou másla a obložené osolenou okurkou nakrájenou na tenké plátky.

Přestože jde o jednoduchou věc, Britové tyto sendviče milují. Není tedy divu, že se postupně rozšířily dál v rámci anglicky mluvícího světa, což znamená především do Ameriky

Okurky do pomazánky

A to by to nesměli být Američané, aby nepřišli s nějakou další vychytávkou. Tou je právě pomazánka benedictine. Možná vás překvapí, že i na ní si v Americe již nějakou dobu pochutnávají. Vznikla prý dokonce již na počátku 20. století, a to ve státě Kentucky, kde je i nejoblíbenější.

Vymyslela ji jistá autorka kuchařek a provozovatelka čajovny a restaurace Jennie Carter Benedictová z Louisville. Zabývala se rovněž cateringem a nabízela třeba první školní obědy v Louisville: sendviče s kuřecím salátem prodávané z vozíku. A zřejmě v té době vynalezla pomazánku benedictine.

Zajímavé však je, že se dlouhá léta pomazánka neobjevila v žádné z jejích kuchařek, otištěna byla až v jednom dotisku z roku 2008. Dnes je tato pomazánka známá po celém jihu USA jako pomazánka na chlebíčky, která nesmí chybět na žádné oslavě, setkáních, čajích a karetních večírcích.

Nejvíc se však spojuje s významným americkým dostihem Kentucky Derby, kde se servíruje jako občerstvení. Obvykle se podává na bílém toastovém chlebu bez kůrek nakrájeném trojúhelníčky, nebo na kolečkách vykrojených z toastů.  

Stačí vám okurkové šťáva

Pomazánka benedictine se chuťově podobá našemu okurkovému salátu s kysanou smetanou a také řecké specialitě tzatziki, do níž se dává řecký jogurt. Do pomazánky benedictine ovšem patří krémový sýr cream cheese, který je v Americe hodně populární a chutná podobně jako žervé nebo lučina.

V USA je nejznámější značkou tohoto sýra Philadelphia, bez níž se neobejde pravý americký cheesecake. Díky němu je pomazánka hustší, aby bylo možné ji natírat na chléb. Často se rovněž podává jako dip, například s různými druhy krekrů. 

Pomazánka se specifická tím, že se do ní původně používala jen šťáva z okurek a cibule. Dnes se do ní často přidávají i okurky nakrájené na drobné kostičky pro větší křupavost, případně i cibule. Krémový sýr pak pro zjemnění může doplňovat kysaná smetana nebo majonéza, na dochucení nesmí kromě soli a pepře chybět kajenský pepř, případně kopr. Do pomazánky navíc patří i pár kapek zeleného potravinářského barviva, které jí dodají zajímavější vzhled. Ale to samozřejmě nutně použít nemusíte. 

Originální recept na pomazánku benedictine

Máte-li chuť na něco svěžejšího, určitě pomazánku benedictine oceníte, ať už chystáte pohoštění pro návštěvu nebo sendviče na výlet. Připravit si ji pak můžete podle originálního receptu přímo z kuchařky Jennie Carter Benedict The Blue Ribbon Cook Book. Jak na to? 

Budete potřebovat: 230 g krémového smetanového sýra, 3 polévkové lžíce okurkové šťávy, 1 lžíci cibulové šťávy, 1 lžičku soli, několik zrnek kajenského pepře a 2 kapky zeleného potravinářského barviva. 

  1. Pro získání šťávy oloupejte a nastrouhejte okurku, pak ji zabalte do čisté utěrky a vymačkejte šťávu do misky. Dužinu použijte do jiného pokrmu, třeba do salátu.
  2. Totéž udělejte s cibulí. Sýr dejte do misky, přidejte oba druhy šťávy a zbylé ingredience a vše promíchejte vidličkou, dokud se nevznikne hladká pomazánka. Mixér raději nepoužívejte, pomazánka by byla příliš řídká.
  3. Pomazánku podávejte namazanou na toastovém chlebu v sendvičích nebo jako dip s krekry.

Náš tip: Z okurek si můžete připravit také vynikající řecké tzatziki podle našeho video receptu

Zdroje informací: 
Thesouthernladycooks.com: Kentucky benedictine spread
Wikipedia.org: Benedictine (spread)
Eu.courier-journal.com: How the woman who invented Benedictine spread changed Louisville's food history

 

Recepty k tomuto článku

Mohlo by vás zajímat

Marie

Náhodný recept Zobrazit více

Nejnovější recepty Více