Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Klasický okurkový salát podle ČSN: Typickou sladkokyselou chuť zajistí správný poměr vody, octa a cukru
Zdroj: Toprecepty, Miquel

Co lepšího udělat s okurkou než ji zpracovat do salátu? Můžete ji nakombinovat s rajčaty a paprikou do šopáku, udělat z ní řecké tzatziki s jogurtem a nebo se prostě držet tradice a připravit si ten nejjednodušší salát. Ten lahodný sladkokyselý, který se podával ke všemu, od řízků přes karbanátky až po sekanou. 

Nejoblíbenější salát českých hospod

Okurkový salát byl a dodnes je dodnes takovou klasikou mezi saláty. Za minulého režimu figuroval společně s rajčatovým salátem doplněným cibulkou a mrkvovým salátem někdy vylepšeným jablkem či ananasem z konzervy na jídelním lístku snad každé restaurace, a to od luxusních podniků první cenové skupiny až po ty nejobyčejnější venkovské „čtyřky“. Tento tradiční salát se sladkokyselou zálivkou se zkrátka hodil ke všemu a hlavně příjemně odlehčil i trochu tučnější nebo sytější pokrmy. 

Nejdůležitější je dobře ochucená zálivka

Navzdory jeho oblibě nešlo o nějakou výjimečnou specialitu, ale o pouhou nahrubo nastrouhanou nebo na tenké plátky nakrájenou salátovou okurku zalitou zálivkou z vody, octa a cukru. Občas se vylepšoval zakysanou smetanou, ale většinou se sázelo na starou dobrou jednoduchou klasiku. Možná si říkáte, že u takového salátu se nedá vymyslet nic speciálního. Opak je ale pravdou.

Samozřejmě záleží na chuti každého, chcete-li ale dosáhnout dokonalého snoubení chutí, aby salát nebyl přeslazený nebo aby se vám z jeho kyselosti akorát tak nesvírala pusa, je třeba si trochu pohrát s ingrediencemi. Základem je samozřejmě vybrat kvalitní okurku, která není hořká, a nejlépe z ní odstranit semínka. Nejdůležitější je ale u tohoto salátu již zmiňovaný sladkokyselý nálev

Okurkový salát podle ČSN

V minulosti to měli jednoduché. Salát se tenkrát stejně jako další speciality ve všech restauračních zařízeních připravoval podle Československé státní normy, která stanovovala přesný poměr ingrediencí a zaručovala, že salát chutnal pokaždé stejně, ať jste si ho dali někde v hospodě „v Horní Dolní" nebo v pražském Alcronu. Chcete-li tedy vsadit na jistotu a okurkový salát podle ČSN připravit, můžete se do toho pustit třeba hned. Jak na to?

Na 10 porci (1 porce se počítá 120 g) budete potřebovat: 1500 g okurek (odpad se počítá cca 300 g), 20 g soli, 20 g octa, 20 g pitné vody, 30 g cukru, 1 g mletého pepře.  

  1. Opláchnuté salátové okurky oloupejte (zbavte hořkých částí) a nakrouhejte na tenké plátky. 
  2. Okurky osolte, přidejte ocet rozředěný vodou, cukr, mletý pepř a salát promíchejte. 
  3. Okurkový salát podávejte ve skleněné misce nebo na talířku jako doplněk různých masitých i bezmasých pokrmů. 

Náš tip: Okurkový salát si můžete připravit také podle našeho video receptu

Zdroj informací:
Syrový, F., Nestával, A.: Receptury teplých pokrmů

Témata

Recepty k tomuto článku

Mohlo by vás zajímat

Marie

Náhodný recept Zobrazit více

Nejnovější recepty Více