

Roštěná na okurkách
Suroviny
- 4 plátky hovězí roštěné
- olej
- 100 g uzené slaniny (nejlépe domácí)
- 1 cibule
- sůl
- pepř
- lžíce plnotučné hořčice
- hladká mouka
- sterilované okurky
- bujón
- 250 g tarhoně
- sůl
- lžička sladké mleté papriky
- lžíce dobrého sádla
- horká voda
Postup přípravy receptu
Roštěnky po obvodu nařízneme, opepříme, osolíme, potřeme olejem a v rozpáleném oleji z obou stran orestujeme.
Dáme stranou a do výpeku přidáme na kostičky nakrájenou slaninu, vyškvaříme, přidáme najemno nakrájenou cibuli, orestujeme dorůžova, zaprášíme hladkou moukou a přilijeme bujón, promícháme, vložíme roštěnky a dusíme do poloměkka.
Pak přidáme lžíci hořčice, na kostičky nakrájené okurky a dusíme do změknutí.
Na pánvi rozpustíme sádlo, přidáme tarhoňu a pražíme do zlatova.
Poprašíme paprikou, promícháme, zalejeme horkou vodou, osolíme a zvolna dusíme.
Poznámka od kuchařky
Netradičně jsem jako přílohu použil tarhoňu.
Sdílejte recept s přáteli
Alternativy k tomuto receptu
Komentáře k receptu Roštěná na okurkách
-
Já Jedla prvně tarhoňu na slovensku v lázních (s kuřecím stehnem) a hrozně mi chutnala. Teď si ji kupuju v Lidlu. Mají jí tam pořád. Dávám si jí např. do rajský,..... ale takhle ji opražit by mě nenapadlo
-
Tak tohle nemá se znojemskou nic společného,škoda tak drahého masa,přelít takovou dobrotu moukou s mlékem.
-
Jendo,dnes robím prvý raz tarhoňu presne podľa teba,dokonca mám aj to "dobré sádlo"
len som pridala cibuľu,tú dávam do tarhone vždy
Bude k tomu kuracia pečienka a zelný šalát od Petulen
Dúfam,že sa podarí
-
Jendo, ta opražená tarhoňa vypadá na fotce jako pohanka a připomnělo mi to dětství. Můj taťka miloval jako přílohu k roštěnkám pohanku. Ale musí to být ta tmavá, co je sypká jako rýže a nelepí se.
-
To vyzerá nádherne
-
Znojmo je klasika
, ale s tarhoňou ho vidím prvně
.
-
Jendo1
"Znojmo" jsem nedělala snad 100let a ty ještě ke všemu z roštěné
.To bych si dala líbit.Dělám klasiku do hněda.A tak už si píšu do nákupního lístku vše potřebné a brzy uvařím
-
Myslela jsem tím to strouhané, že dělám také tužší, řezané někdo nechá proschnout a krájí, já krájím většinou za chvíli a zbytek usuším do zásoby.
-
Jendo,přesně tak to dělám i já, jen jsem netušila, že by to mohla být i tarhaňa
..Takže to mám vyřešené a nebudu ji už shánět a udělám si ji sama
Domácí je domácí
Kupované nudle do polívky mám v zásobě, když spěchám, ale naši raději domácí. To si potom naloží, že mám pocit, že jedí ne polívku s nudlemi ale nudle s polívkou
-
Jani(pipre), to strouhání běžně dělám, těsto může být trošku tužší než na nudle, líp se strouhá.
Buď strouhám na jemném struhadle, to by podle mě měla být tarhoňa, nebo hrubším a toto strouhání dělám nejčastěji, více mi chutná (je do čeho "kousnout"). Samozřejmě můžeme strouhání použít hned nebo jej usušit jako klasickou těstovinu.
Používám do kuřecího, slepičího nebo hovězího vývaru.
-
Já dělám domácí nudle běžně do polívek, tak z toho nějak zkusím vytvořit tarhaňu
to jsem zvědavá, co z toho bude
-
Jani, to s tou moukou beru zpět, špatně jsem si přečetl tvůj komentář
a co se týká tarhoně, tak "lomačka" má pravdu. Na netu jsem pročetl několik receptů a vždy mě to dovedlo k receptu, který používáme při výrobě strouhání
. Domnívám se, že se jedná pouze o finální zpracování tarhoně
a zřejmě se bude jednat i o regionální zpracování.
-
Jendo, tos mne překvapil, že bych to fakt nevěděla?
Eli, zakysaná smetana se nezdrcne, když ji nebudeš mít přímo s ledničky. Třeba si ji hned ráno nechej na lince, když z ní něco budeš dělat. Aspoň u mne to tak funguje a dělám s ní hodně.Lomačka, no, nevím, jestli to je jen strouhání, co myslíš, Jendo?
-
Jani, to nemůže být jen šťáva z pod masíčka
, v surovinách i postupu píšu o hladké mouce.
-
Tak holky,tarhoňu si dělaj maďaři doma a vy asi taky ,je to obyč.srtouhání do polívky.Jen když jí dávají jako přílohu ,tak přidávají osmaženou cibulku na tuku a jen to promíchají.Myslím že domácí je lepší jak kupovaná čauky lomačka