Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Sendviče s okurkou milovala královna Alžběta II. Podle originálního receptu musí nejdřív okurka pustit vodu, pak se ochutí mátou
Zdroj: Pixabay, Bernadette Wurzinger

Když se řekne sendvič, většina lidí si představí klasiku se šunkou a sýrem, do něhož se dává zelenina jen tak do počtu. V okurkovém sendviči hrají ale okurky prim, díky tomu pak vznikne lehká odpolední svačinka, kterou oceníte i v horkých letních dnech. Hodí se totiž na výlet i na zahradní párty. 

Sendviče k čaji o páté

Svým čajem o páté jsou ve Velké Británii vyhlášení. Z obyčejného pití čaje se postupem let stalo společenské posezení, a aby u něj nevyhládlo, podávaly se k němu nejen sušenky nebo scones, ale i různé druhy sendvičů. Objev sendvičů se připisuje jednomu z proslulých karbaníků – hraběti ze Sandwiche, který žil v 18. století a po němž dva plátky chleba s nějakou náplní (zpočátku hlavně plátkem masa) získaly i své jméno. Postupem let vznikla spousta různých verzí a variant sendvičů po celém světě, ve Velké Británii však zůstaly jedněmi z nejpopulárnějších ty plněné jen obyčejnou okurkou

Pochoutka pro aristokraty

Okurky se začaly používat jako náplň do sendvičů již téměř od počátků a staly se populární hlavně v dobách viktoriánské éry, tedy na přelomu 18.-19. století. Do Velké Británie se okurky dostaly z Indie, kde je objevili britští kolonisté, kteří je v tamějším horku považovali za ideální potravinu na osvěžení. A protože jim okurky zachutnaly, přivezli je do Anglie a začali dávat do sendvičů. Zpočátku byly okurky považovány za luxusní potravinu, neboť byly importovány ze zahraničí a byly dostupné pouze v letních měsících.

To se změnilo, když se začaly okurky pěstovat v pařeništích pod sklem, takže se staly dostupnými po celý rok. I tak ale byly sendviče s okurkami považovány za typický pokrm aristokratů a bohatých vrstev společnosti. Dokonce natolik, že se v této formě dokonce dostaly do literatury a do filmů, přičemž byly používány trochu v hanlivém slova smyslu jako označení pro lidí z vyšších vrstev. Nejznámějším dílem, v němž se okurkové sendviče objevily, byla hra Oscara Wilda Jak je důležité míti Filipa. 

Sendviče pro královnu

Velkou milovnicí okurkových sendvičů byla i anglická královna Alžběta II. Právě tyto sendviče často podávala svým hostům během slavnostních odpoledních čajů v Buckinghamském paláci. I díky tomu se okurkový sendvič stal symbolem britské kultury a součástí anglického čajového obřadu. Tradičně se podává také o přestávce na čaj při klubových kriketových zápasech.

Klasika s máslem, vylepšené s pomazánkou

Původně se tyto sendviče sestávaly jen ze světlého či tmavého toastového chleba s máslem a okurky nakrájené na tenoučké plátky. Půvab těchto sendvičů spočívá v nadýchaném toastovém chlebu, z něhož se odkrojí kůrka. Chléb je namazaný tenkou vrstvou másla (to má zabránit tomu, aby se chleba nerozmočil), které se v Británii prodává solené, a k dokonalosti už stačí jen kvalitní okurky – nejlepší jsou ty bez semínek. Když se později sendviče začaly rozšiřovat dál do světa a hlavně do USA, vylepšovaly se například bylinkovou pomazánkou ze smetanového sýra. Ta se nejčastěji dochucuje koprem či pažitkou, česnekem, pepřem a pro větší svěžest citronovou šťávou. Pro zjemnění je možné přidat do pomazánky i majonézu. 

Jako na zahradní párty v Buckinghamském paláci

Pokud byste si chtěli připravit ty pravé okurkové sendviče, jaké se podávaly v Buckinghamském paláci, můžete se do toho pustit podle následujícího receptu

Budete potřebovat: 1 tenkou okurku, 8 plátků tmavého toastového chleba, 
8 plátků bílého toastového chleba, 110 g čerstvého másla, 1-2 lžičky najemno nasekané čerstvé máty, sůl a pepř.

  1. Oloupejte okurku a nakrájejte ji na tenká kolečka. Kolečka lehce osolte a dejte na 15 minut okapat do cedníku. Stlačte, aby se uvolnila voda a osušte papírovými utěrkami.
  2. Plátky chleba namažte změklým máslem. Na spodní plátek položte 2 vrstvy plátků okurky, posypte je jemně nasekanou mátou, osolte a opepřete podle chuti (případně je můžete pokapat trochou citronové šťávy) a navrch položte další plátek namazaný máslem. Lehce přitlačte dlaní.
  3. Ostrým nožem odřízněte ze sendvičů všechny kůrky. Sendviče rozkrojte šikmo na poloviny a poté opět na čtvrtiny. Sendviče naaranžujte na talíře v řadách na střídačku světlé a tmavé. 

Zdroje informací: 
Tastingtable.com: How The Victorian Era Brought About Cucumber Sandwiches
Food.com: Buckingham Palace Garden Party Cucumber Sandwich
Wikipedia.org: Cucumber sandwich

Recepty k tomuto článku

Mohlo by vás zajímat

Marie

Náhodný recept Zobrazit více

Nejnovější recepty Více