Bulharsko na talíři: Studená bulharská polévka tarator vás dokonale osvěží. Jak ji připravit, abyste si na ní dokonale pochutnali?
29. 7. 2022 Vaření
Bulharská polévka tarator vás v úmorných vedrech občerství svou svěžestí. Studené polévky se u nás neobjevují na předních místech popularity, ale tahle polévka bude hit.
Co je tarator
Tarator nebo taratur je tradiční balkánské jídlo. Nepřipravuje se tedy nejen v Bulharsku, ale i v dalších balkánských zemích. Jedná se o studenou polévku, která spíš připomíná tekutý salát. Jedná se vlastně o variantu řeckých tzatziků. Polévka je snadná na přípravu a rychlá, jak se na letní pokrmy sluší a patří. Zpomaluje v ní jen potřebné zchlazení, ale i to se dá uspíšit.
Mohlo by vás zajímat
Co nesmí chybět v polévce tarator
Tarator se připravuje hlavně z jogurtu, okurky, česneku, kopru, rostlinného oleje, vody. Navrch se tradičně posypává vlašskými ořechy, i když někdy najdete toto jídlo i bez nich. Polévka se podává chlazená nebo dokonce s ledem. Podle regionů se liší ingredience. V Bulharsku se jedná spíše o oblíbený předkrm. Sníst ho můžete i jako přílohu. Z olejů v Bulharsku na tento pokrm většinou využívají slunečnicový a olivový olej. Jídlo také najdete v podobě salátu a říká se mu suchý tarator. Tedy z hustého jogurtu, bez vody. V Bulharsku tarator zkrátka milují ve všech podobách.
Tarator se připravuje z řeckého jogurtu, nebo jogurtu selského typu. Vyměnit ho ale můžete za zakysanou smetanu i za kefír. Tuto studenou okurkovou polévku lze připravit s loupanou i neloupanou okurkou. Podle toho, co vám více vyhovuje. Okurka se slupkou nabízí lepší benefity pro organismus a polévka navíc vypadá i šťavnatěji. Okurku můžete strouhat i nakrájet na malé kostky. Když je nakrájená na kostičky, je křupavější. V receptech na tarator najdete i česnek. Utřete ho najemno (nebo ho rozmělněte spolu s troškou soli ve hmoždíři), aby se dobře propojil se zbytkem polévky.
Jak připravit polévku tarator
Při přípravě můžete postupovat podle tohoto receptu na tarator. Salátovou okurku omyjte, nakrájejte na drobné kostky a smíchejte s jogurtem. Pak přidejte česnek, nasekaný kopr, sůl, pepř a případně chilli podle chuti. Nezapomeňte ale na zředění vodou (trošku), aby se skutečně jednalo o polévku.
Před podáváním nechte polévku vychladit v lednici (zhruba půl hodiny), nebo můžete vše urychlit a přihodit pár kostek ledu. Až při podávání zasypte nasekanými ořechy, přidejte snítku kopru a zakápněte olivovým olejem. Polévku tarator můžete třeba podávat i s křupavým chlebem.
Zdroje informací:
https://cs.wikipedia.org/wiki/Tarator
https://www.deliciousmeetshealthy.com/tarator-bulgarian-cold-cucumber-soup/
https://cooking.nytimes.com/recipes/1014021-bulgarian-cucumber-soup-with-walnuts
Témata
Recepty k tomuto článku
Mohlo by vás zajímat
Přečtěte si Zobrazit více
Okurka osvěží lépe než sklenice vody
15 nejchutnějších jablečných moučníků: Nechte se inspirovat výběrem receptů
Letem středozemním kulinárním světem: Dáte si bulharskou musaku nebo řecký salát tzatziki?
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Pečený losos s parmazánem a rajčatovým ragú
Přidáno před 5 hodinami
Nepečené řezy “Nanaimo”
Přidáno před 5 hodinami
Chřest s holandskou omáčkou a opečenou šunkou
Přidáno před 5 hodinami
Barevná směs s kokosovým mlékem
Přidáno před 7 hodinami
Bramborový bochníček
Přidáno před 12 hodinami
Křupavý hermelín
Přidáno před 12 hodinami
Přečtěte si Zobrazit více
Bulharsko na talíři: Známe tajemství pravého šopského salátu. Víte, jaké dvě ingredience mu dají tu správnou chuť?
Brambory s vejci v hořčičné omáčce: Jednoduchý bezmasý a lehce pikantní oběd zachutná nejen vegetariánům
Máme rádi šopák! Jak se mix okurky, rajčat a sýru feta stal bulharským národním pokrmem?