Je-li v srpnu chladno, bývá ve sklepě hladno aneb Srpnové pranostiky našich předků předpovídaly, jaký bude podzim i zima
8. 8. 2023 Zahrada
Pranostiky využívali naši předci k předpovědi počasí a také k plánování všeho možného, co se hospodaření týká. A co pranostiky říkají na současný chladný průběh léta? Obecná pranostika o srpnu říká: Srpen má nejkrásnější počasí v roce! Letos to tak zatím nevypadá, tak si alespoň připomeňme, čím se řídili naši předkové v srpnu dříve.
Srpnové pranostiky
Srpen je měsícem, kdy dozrávají plody práce z předchozích měsíců. Úrodu na zahradě postupně sklízíme, je plno práce na polích a vrcholí žně i v sadech čeká ovoce na sklizeň.
Ostatně i název měsíc srpen získal po nástroji, který byl typický období žní, srpu. Lidi od nepaměti zajímalo, jaké bude počasí a jaká se dá očekávat sklizeň, neboť na sklizni závisí celé další živobytí.
Obecně platí, že známější a obecněji pojaté pranostiky dosahují větší úspěšnosti (např. Medardova kápě – opravdu v tu dobu je potvrzené období s větším množstvím srážek).
Mohlo by vás zajímat
Kolik bude medu a jaké bude letošní víno
Včelaře a milovníky medu možná současný deštivý charakter počasí potěší. A nejenom včelaře, ale možná i vinaři nepřijdou zkrátka, aspoň podle pranostiky, která říká: Udělá-li se v srpnu deštivě, prší med a dobré víno.
Jen možná s deštěm i kolem poloviny měsíce bychom už byli nervózní všichni. Alespoň o svátku svaté Marie (15. 8.) – kde se praví: Pakli o Nanebevzetí Panny Marie prší, tak padesát dní mokrých k očekávání máme.
Hodně pranostik je spojováno se svátkem sv. Vavřince, který připadá na 10. srpna. Kolem tohoto data je pomalu sklizeň obilí ukončená a pozornost se přesouvá na další plodiny – brambory či řepu: Svatý Vavřinec odnáší srp a zapřahá pluh.
Po tomto svátku už také nebyla očekávána velká vedra – Vavřinec tepla nepřidá, Bartoloměj ubere. Což potvrzuje i další svatý, připadající na 14. srpen: Po svatém Smilu slunce ztrácí již svou sílu. A následuje hned Nanebevzetí Panny Marie (15. 8.) – Na Nanebevzetí léto odletí nebo Na Marii Nebevstoupení, prvních vlaštoviček loučení.
Vinaři mají také přímo své milníky stanovené pranostikami: Je-li v srpnu chladno, bývá ve sklepě hladno, nebo taky třeba V srpnu slunce parné ovoci a vínu zdárné. A pro pěstitele ovoce a vinaře je dobré stabilní počasí a k tomu se váže: Krásně-li o Bartoloměji, vinaři se smějí.
Mohlo by vás zajímat
Loučení s létem
Od Bartoloměje (24. 8.) se už překlápí léto v podzim - Od svatého Bartoloměje slunce již tolik nehřeje. A s koncem srpna už se opravdu i v pranostikách pojí konec teplých dní. Na 29. 8. připadá stětí Jana Křtitele. A na Jana stětí – vlaštovky od nás letí či Stětí svatého Jana – přestávají již parna. A pokud je konec srpna deštivý přináší to zkázu na úrodu ořechů: Prší-li na den stětí svatého Jana Křtitele, zkazí se ořechy.
A teď trochu předpovědi
Zdroje informací:
Metecentrum.cz: Pranostiky
Český svaz včelařů: Pranostiky a činnosti včelaře v průběhu roku
Pravopiscesky.cz: Pranostiky na srpen
Pranostik: Srpen
Témata
Mohlo by vás zajímat
Související obsah
Nejoblíbenější recepty a jídla ze slovenské kuchyně. Znáte kapustnicu, živáňskou nebo pagáče?
Mezi nejoblíbenější pokrmy patří polévky, maso pečené na rožni, slanina, různé prívarky, produkty z ovčího mléka, moučná jídla, pečivo sladké i slané… Číst více
Potřebujete nasytit rodinu za pár korun? Zkuste slovenské prívarky. Bývají zeleninové, luštěninové a dokonce bramborové
Prívarky jsou nejčastěji zeleninové. Hravě do nich zpracujeme zeleninu ze zahrady nebo z trhu. Známe ale i prívarky luštěninové (fazolový, čočkový),… Číst více
Brynza se hodí nejen na halušky. Jak v českém obchodě poznat tu pravou slovenskou?
Brynzu, chuťově výrazný sýr z ovčího mléka, máme… Číst více
Čokoládová poleva ganache: Naučte se ji dělat jako profík a vaše dorty budou luxusní!
Kdo by nemiloval čokoládu a šlehačku? Když se… Číst více
Čokoládovou polevu ganache zvládne každý. Je hotová během chvilky a skvělá na potírání dortů a moučníků
Čokoládová ganache (ganáš) je druh měkké polevy. Je velmi jednoduché ji vyrobit a stačí nám dvě suroviny. Hodí se nejen k polévání dortů, ale i… Číst více
V některých krajích, a hlavně na Slovensku, je tradičním vánočním pokrmem kapustnica. Pojďte si ji uvařit s námi
Jedním z příkladů pikantního pokrmu je kapustnica (zelňačka). Ta vánoční je opravdu bohatá. Kromě kysaného zelí obsahuje sušené houby, papriku… Číst více
Retro okénko: Zeleninová obloha je český fenomén. Lidé ji milují, šéfkuchaři nenávidí
Zdeněk Pohlreich ji označil za rakovinu české… Číst více
Houbová klasika: Jak na nejlepší smaženici a šťavnaté bedlové řízky?
Češi jsou národem houbařů! Uklidňující procházka… Číst více
Grilování levou zadní: Zkuste uzený slovenský sýr oštiepok! Pochutnáte si tak, jako by to bylo maso!
I když se pomalu ochlazuje, stále ještě není… Číst více
Osúch je jedním z pokladů slovenské lidové kuchyně. Poradíme s jeho přípravou
Osúchy se pekly z nekvašeného chlebového těsta s podílem vařených brambor. V současnosti se připravují z kynutého těsta a velkého množství česneku.… Číst více
Přečtěte si Zobrazit více
Přečtěte si Zobrazit více