Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Není nad to, zakousnout se v létě do čerstvého svěžího ovoce. A máme určitě z čeho vybírat. V rychlém sledu postupně dozrávají různé druhy, které patří k druhé polovině léta, a zároveň ještě stále můžeme sklízet to, co začalo dozrávat v červenci. Časnost dozrávání záleží nejen na počasí, ale i na oblasti, ve které žijeme.

Srpen nám nabízí hojnost úrody z ovocných stromů, a to nejen jádrovin, ale i krásně zbarvených lahodných peckovin. Drobné ovoce, které jsme si do sytosti dopřáli v první polovině léta, je již na ústupu. Pokud ale některé druhy pěstujeme v opakovaně plodících variantách (jahody, maliny), tak i ty stále můžeme sklízet. Užijte si toho nejlepšího, co vám zahrada a léto nabízí. Máme pro vás přehled oblíbeného ovoce druhé poloviny léta.

1

Angrešt

Angrešty pěstujeme především ve stromkové formě, stromky se lépe sklízí než keře. Navíc nízké keříky angreštu jsou často pichlavé a špatně se z nich likviduje tráva a nežádoucí plevel. Při výsadbě se zaměřujeme na odrůdy odolné proti americkému padlí. Angrešty jsou výborné čerstvé, právě utrhnuté, ale dají se používat i do letních kompotů, přidávat do pečeného čaje a určitě stojí za ochutnání lahodná angreštová marmeláda. Můžeme je použít i do některých moučníků, ale potřebují více přisladit, protože po tepelné úpravě se zvýrazní jejich kyselá chuť. Začátkem srpna již toto ovoce pomalu končí.

2

Borůvky

Tohle ovoce je lahůdkou a pro mnohé z nás velkou vzácností. Dalo by se říct, že borůvek není nikdy dost. Samozřejmě, že jsou výborné a jedinečné ty lesní, ale zároveň jsou lahodnou alternativou např. kanadské borůvky, které se dají dobře pěstovat na našich zahradách. Jen jim musíme dopřát podmínky, které jim vyhovují, a úroda nás příjemně potěší. Borůvky výborně chutnají čerstvé a různé pečené nebo nepečené dobroty nadchnou určitě celou rodinu. A co teprve kynuté borůvkové knedlíky?

3

Broskve

Tomuto ovoci se dobře daří v teplejších oblastech, v chladnějších jsou spíš vzácností. Nejdou od pecek sice tak dobře jako meruňky, ale jsou plné lahodné šťávy. Všem moučníkům dají jedinečnou chuť a broskvové kompoty jsou nepřekonatelné. Broskve jsou výborné na přípravu džemů a pěkně vyzrálé plody můžeme nakrájet na menší kousky a zmrazit. Po rozmrazení jsou skvělé do kaší, a to jen tak, ani tepelnou úpravu nepotřebují. 

4

Brusinky

Brusinky mají lehce pikantní chuť. Jsou sice blízké příbuzné borůvek a dají se také pěstovat na zahradách, přesto nezískaly takovou popularitu jako borůvky. Díky své chuti mají brusinky úspěch např. v kombinaci se svíčkovou omáčkou. A ceněné jsou i díky svým ochranným a léčivým vlastnostem pro naše močové ústrojí (stejně jako borůvky).

5

Hroznové víno

Hrozny máme rádi především čerstvé, jsou skvělé jen tak nebo do různých salátů, kterým dají tu správnou chuť. Můžeme je pěstovat na zahradách, pro chladnější oblasti vybíráme odolné odrůdy . Důležitá je také odolnost vinné révy proti houbovým chorobám, ty totiž dovedou jinak pěknou sklizeň zcela znehodnotit. 

6

Hrušky

Výhodou je, že se jim daří dobře ve všech oblastech, ačkoliv na dobrou úrodu si někdy musíme roky počkat. Pěstuje se u nás mnoho odrůd, jejichž využití je různorodé. Hrušky jsou výborné čerstvé i do moučníků, dají se sušit a zavařovat. Některé odrůdy se dají dobře skladovat.

7

Jablka

Jablka jsou našim nejběžnějším a nejlépe skladovatelným ovocem. V druhé polovině července začínají dozrávat letní odrůdy a pak postupně následují další a další, až do podzimu. Každá odrůda chutná úplně jinak a hodí se k jinému způsobu využití. Přesto různé záviny, žemlovky a jablečné koláče jsou na žebříčku oblíbenosti nejvýše a dají se chutně připravit z většiny odrůd. Jablka můžeme moštovat, zavařovat, sušit a mrazit. Možností využití je mnoho.

8

Jahody

V srpnu již je sice hlavní jahodové období za námi, přesto budou ještě dozrávat opakovaně plodící odrůdy a celým létem nás provází sice malé, ale lahodné měsíční jahůdky. Jahody patří do každé zahrádky, i té nejmenší. Dají se dokonce pěstovat i v nádobách. Ve druhé polovině léta se více zaměřujeme na chystání sazenic pro nové výsadby. Plody jahodníku se hodí především k přímé spotřebě a do nepečených dobrot, snadno je můžeme mrazit, jsou skvělé do zmrzlin, džemů a do kynutých knedlíků.

9

Maliny

Červencová sklizeň je už za námi, ale pokud pěstujeme opakovaně plodící maliníky, máme se na co těšit až do prvních mrazíků. Maliny jsou sice nejlepší čerstvé, ale velmi snadno se mrazí. Jsou výborné do různých marmelád a sirupů, používáme je do některých moučníků. Nadbytek dokonce můžeme usušit v kvalitní elektrické sušičce. Sušené maliny si zachovají pěknou barvu a jsou vhodné do různých kaší.

10

Meruňky

Meruňky jsou oblíbeným druhem letního ovoce, kterému se daří v teplejších oblastech. Kromě toho, že výborně chutnají čerstvé, vyplatí se část úrody zmrazit na přípravu různých moučníků a kynutých knedlíků. V zimě je určitě oceníme. Meruňková marmeláda má jedinečnou chuť, a pokud máme meruněk jen málo, můžeme je nastavit bílým rybízem nebo světlými blumami (rynglemi).

11

Mirabelky, slívy, ryngle, blumy

Tato skupina peckovin zahrnuje širokou škálu různých odrůd, které se liší barvou, velikostí, chutí a obdobím dozrávání. Některé odrůdy zrají již začátkem srpna, jiné výrazně později. Velmi dobře chutnají čerstvé, ale dají se zpracovat různými způsoby, podobně jako švestky. Nejlepší jsou dobře vyzrálé kusy, dají se snadno sušit, hodí se do knedlíků a koláčů. Můžeme z nich vařit různé marmelády a džemy. Jednoduché je i mražení. Pokud se u vás nedaří meruňkám a broskvím, toto ovoce je velmi dobře nahradí.

12

Moruše

Zajímavé a hodnotné ovoce plodí především v červenci, ale protože plody dozrávají postupně, tak část úrody ještě sklidíme začátkem srpna. Zároveň moruše velmi chutnají ptactvu, které nám určitě při sběru bude konkurovat. Pokud je suché léto, srpnové plody moruší již ztrácí šťavnatost a kvalitu, přesto jsou velmi sladké a chutné. Sklizeň z větších stromů se snadno provádí setřepáváním na plachty. Moruše konzumujeme čerstvé, ale můžeme je také mrazit, sušit nebo zpracovat do marmelád. Jejich chuť je hlavně sladká, proto jim prospěje kombinace s chuťově výraznějším ovocem, např. s kyselým rybízem.

13

Ostružiny

Na ostružiny můžeme vyrazit do lesa, pokud je na ně dobrý rok a mají dost vláhy. Snadno si je také vypěstujeme na zahradě, velmi úrodné jsou především mohutné beztrnné odrůdy. Pěstujeme je na oporách, protože pokud by výhony poléhaly, tak by ovoce snadno chytalo plíseň. Některé odrůdy jsou velmi kyselé, proto pokud je chcete na přímý konzum, vyberte si na pěstování to, co vám bude chutnat. Ostružiny mají pevnější plody než maliny, dají se používat do různých marmelád, pečených čajů, sirupů a samozřejmě koláčů nebo knedlíků. Snadno je zmrazíme na pozdější využití.

14

Rybíz

Začátkem srpna sklízíme poslední rybíz z pozdních odrůd. Rybíz se velmi snadno pěstuje a hodí se i do těch nejmenších zahrádek. Při výběru nových sazenic se vyplatí zaměřit na opravdu kvalitní odrůdy, které plodí velké a pěkné plody. Rybíz se pěstuje v mnoha odrůdách a rozlišujeme červený, bílý a černý rybíz. Každý z nich má trochu jiné vlastnosti a způsoby využití. Zajímavým keřem do našich zahrad je také josta, což je kříženec černého rybízu a angreštu.

15

Švestky

Období švestek je teprve před námi, ale některé odrůdy můžeme ochutnat již koncem léta. Švestky jsou velmi rozšířeným ovocem, které považujeme sice za "obyčejné", ale přitom je velmi lahodné. Nejlepší švestky jsou ty, které jsou dobře vyzrálé. Kromě toho, že je jíme syrové, používáme je i do různých moučníků, ať už koláčů nebo třeba kynutých knedlíků. Švestková povidla jsou nepřekonatelná, sušené švestky jedinečné a pro mražené švestky budeme mít určitě širokou škálu uplatnění.

16

Aronie, černá jeřabina

Tento druh méně známého ovoce je úplně na konci našeho článku, protože ho mnoho z nás ani za ovoce nepovažuje. Aronie nás sama o sobě svou chutí zřejmě příliš nenadchne, nicméně její zdravotní přínosy jsou ceněné a dá se dobře využít např. do sirupů připravovaných zasyrova. Pokud se nám její plody podaří ochránit před ptactvem, určitě stojí za zpracování. Z dobře vyzrálé aronie lze připravovat kompoty a používat ji do koláčů. Výbornou chuť dá pečeným čajům, snadno se mrazí i suší.

Na závěr pro vás máme recept na přípravu pečeného čaje. Je to jedna z oblíbených pochoutek, která nás příjemně zahřeje v zimních měsících a výhodně do ní zužitkujeme přebytky různých druhů ovoce.

Náš přehled srpnového ovoce určitě není vyčerpávající. Všimli jste si, že v něm nějaký konkrétní druh chybí? Napište nám ho do komentářů pod článkem.

 

 

 

Komentáře

Přidat komentář

Přidat komentář

Marie

Náhodný recept Zobrazit více

Nejnovější recepty Více