Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Sezona v srpnu: Čas dožínek se nese i ve znamení sklizně paprik, sladkých ostružin nebo letních jablíček. Co ještě nabízí příroda?
Zdroj: Freepik, stockjiu

Polovina prázdnin je za námi, což pro školou povinné může být důvodem ke smutku, zase ale nastává období, kdy dozrává nejvíc druhů ovoce a zeleniny. Srpen je časem sklizně, a to nejen obilí. Můžeme sklízet to, co jsme si vypěstovali na zahrádkách, ale i vyrazit na sběr lesních plodů.

Srpen - čas dožínek a posvícení

V srpnu se sice léto dostává do druhé poloviny, pro zemědělce je však tento měsíc skoro nejdůležitějším v celém roce. Již naši předkové srpen oslavovali, neboť nastával nejen čas žní, ale sklízení dalších plodin. Ne nadarmo byl tento měsíc časem dožínek, což byly oslavy první úrody a poděkování přírodě za všechny dary. 

Srpnová zelenina

Pokud pěstujete na zahradě zeleninu, můžete začít pomalu přemýšlet, jak úrodu využijete a co si z ní připravíte. A jaké druhy zeleniny v tuto dobu můžete sklízet? V srpnu je načase otrhat okurky, které jsou akorát tak velké.

Čím dřív to tedy uděláte, tím dřív nasadí rostlina další plody. Na keřících se stále červenají rajčata, užívat si můžete konečně i papriky všech barev a stále pokračuje „cuketové“ období.

Sklízet můžete i první cibuli, kterou je třeba nechat důkladně proschnout, abyste si ji mohli uskladnit na zimu

Srpen je ideální čas na přípravu různých zeleninových směsí, jako jsou leča nebo ratatouille. Můžete se pustit do přípravy domácích kečupů, čalamád a dalších zeleninových směsí, jako je třeba ajvar nebo ljutenica, které v zimě jako když najdete.

V srpnu jsou také v nejlepší kondici bylinky (třeba bazalka, kopr, koriandr, tymián, rozmarýn, šalvěj). Díky sluníčku je v nich dostatek aromatických látek, je proto ten nejlepší čas si je nasušit na zimu.  

Jaké ovoce v srpnu dozrává?

Srpen si spousta hospodyněk spojuje se zavařováním. Na zahrádkách dozrává totiž nejvíc druhů ovoce za celé léto, dělají se proto kompoty, marmelády, džemy nebo sirupy. Některé druhy si můžete na zimu i nasušit. Jaké ovoce si tedy v srpnu můžete užívat?

  • Broskve 
  • Angrešt
  • Blumy a mirabelky
  • Melouny
  • Letní jablka
  • Hroznové víno
  • Výlety do přírody je navíc si v srpnu zpestřit sběrem lesních plodů. Natrhat si můžete aromatické lesní maliny, šťavnaté a sladké ostružiny, v některých horských oblastech dozrávají teprve borůvky a když budete mít štěstí, můžete narazit i na brusinky

Na konci léta do lesa

V druhé polovině srpna se pomalu rozjíždí houbařská sezona. A protože jsme národ houbařů, spousta lidí už nedočkavě čeká, aby mohla vyrazit s košíkem do lesů.

Samozřejmě záleží hlavně na počasí a na tom, aby nebylo moc velké sucho, pokud se ale vše zadaří a sprchne, můžeme se v srpnu těšit na hřibovité houby, lišky i holubinky. A pokud se vrátíte z lesa s plným košem, můžete se nejen pustit do přípravy smaženice nebo houbové omáčky, ale i se inspirovat našimi tipy, jak houby zavařit nebo usušit, aby vám dlouho vydržely.

Náš tip: Ideálním letním zeleninovým pokrmem je lečo. Připravit si jej můžete podle našeho video receptu. 

Recepty k tomuto článku

Mohlo by vás zajímat

Marie

Náhodný recept Zobrazit více

Nejnovější recepty Více