Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Líska je nejen krásná, ale i užitečná dřevina. První rok je nutné ji hodně zalévat, oříšků se poprvé dočkáme za tři roky
Zdroj: Alena Kunclová, Toprecepty.cz

Potřebujete vyřešit živý plot, větrolam či zakrýt nevzhledný objekt hyzdící váš výhled? Všechno tohle dokáže obstarat líska obecná a jako bonus budete moci sklízet oříšky. Líska má mnoho podob a uplatní se jak v užitkové, tak v okrasné zahradě.

Užitkový keř, ale i parádní solitérní tvary

Líska je opadavý keř, který dorůstá od dvou do šesti metrů. Můžete také zakoupit lísku zapěstovanou na kmínku. V krajině se s lískami nejčastěji setkáme v podrostu světlých lesů či na mezích. Existuje však hodně kultivarů, které jsou určené pro pěstování v zahradách či sadech.

Líska je povahou hustý keř, a proto se dá použít jako větrolam či do volně rostoucích živých plotů. Její hustá kořenová soustava dokáže zpevňovat svahy. Některé odrůdy udělají parádu i jako solitéry – zejména tajemně působící odrůdy se zkroucenými listy – Medusa, Contorta či červenolistá Red Majestic. 

Sázíme a upravujeme lísky

Líska je keř naprosto nenáročný a poměrně rychle rostoucí a jejich životnost je 100 let. Neustále vyrůstají nové pruty. Lísku si zakoupíte nejčastěji v zahradnictví v kontejneru. Pokud máte hodně chudou zeminu, dopřejte jí do vykopané jámy trochu kompostu či hnoje.

První rok od výsadby dbáme na zálivku, zejména pokud dlouho neprší. Líska skvěle snáší i řez a můžeme tak dle potřeby prosvětlit či dosáhnout požadované výšky. Pokud se ovšem nechceme připravit o sklizeň oříšků, tak zacházejme s nůžkami a pilou střídmě. 

Oříšků se dočkáme za pár let

Líska obecná se pěstuje především pro své chuťově vynikající plody. Květy má jednopohlavní samčí tzv. jehnědy, které se objevují ještě před vyrašením listů, a květy samičí má ukryté v pupenech. Ale pozor: Líska je větrosnubná a cizosprašná, potřebuje tedy k opylení dalšího jedince. Vysazujeme proto raději směs odrůd.

Oříšky dozrávají v září až říjnu, poprvé to bude za tři až čtyři roky. Napoví vám skořápka, pokud hnědne a oříšek lze vyjmout z obalu listenů, tak je čas sklízet. Zralé oříšky také opadávají zejména ve větru na zem.

O době sklizně budou však pravděpodobně vědět první veverky, které k vám do zahrady budou rády chodit pro zásoby. Lískové oříšky mají pestré uplatnění při pečení ale i přímé konzumaci.  Oříšky z dovozu nepocházejí od lísky obecné, ale nejčastěji od lísky největší pěstované v jihovýchodní Evropě, malé Asii a na Kavkazu.

Chcete do zahrady zvláštní element? Žádný problém. Líska nemusí mít jen typicky zelené listy. Vybrat si můžete lísky s listy do červena či žluta. Odrůda Purpurea má vínově červené listy. Během léta se barva listů mění do tmavě zelené s vínovým přelivem, avšak současně na koncích větví stále přirůstají listy nové v temně vínové barvě. Odrůda Aurea zase vynikne žlutavou barvou listů, které jsou ještě výraznější během podzimu, tato však plodí méně.

Zdroje informací:
Kniha Stromy, Pokorný - Matoušová – Konečná
Kniha Stromy a keře, Hecker U.
Havlis.cz: Líska obecná
Nkz.cz: Lískový keř: proč a jak ho na zahradě pěstovat

Recepty k tomuto článku

Mohlo by vás zajímat

Marie

Náhodný recept Zobrazit více