Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Manuál zavařování: Jak na ten nejlepší kompot? Důležité je vybírat kvalitní ovoce, nálev dostatečně osladit a vylepšit kořením
Zdroj: Pixabay, Monika1607

Ovoce ze zahrádky se dá zavařit mnoha způsoby. V současnosti jsou sice oblíbenější metodou zavařeniny, mnozí si je ale rádi uchovávají v kuse ve formě kompotů. Jejich příprava je snadná a postup zcela stejný bez ohledu na to, jaké ovoce použijte. Jak dotáhnout kompoty k dokonalosti?

Do kompotů se hodí téměř vše

Kompoty jsou jednou z možností, jak si užívat domácí úrody i v obdobích roku, kdy jsme odkázáni jen nabídky supermarketů. V zimě nám nahradí dezert nebo jsou ideální ingrediencí do mnoha pohárů, děti je milují a v nouzi z nich upečete i vynikající koláč, který vás přenese do prosluněných letních dnů.

Navíc jako kompot se dá zavařit jakékoliv ovoce ze sadu, zahrádky či z lesa (třeba broskve, angrešt, maliny, ostružiny, blumy, švestky či jablka), což oceníte ve chvíli, kdy ho máte přebytek a mrazák je přeplněný. Na pár skleniček ve spíži vždycky místo najdete. 

Na kompot vybírejte to nejlepší ovoce

Základem dobrého kompotu je hlavně kvalitní ovoce. Nesnažte se do kompotů používat přezrálé a nepříliš výstavní plody. Ty raději dejte do marmelády nebo koláče. Kompoty si zaslouží plody v plné kráse, tedy nepomačkané ani jinak poškozené, pěkně vybarvené, akorát tak zralé, ale klidně ještě trochu tvrdší. Ovoce se umývá těsně před přípravou kompotu, přičemž se může používat vcelku nebo překrojené a vypeckované či rovnou nakrájené na menší kousky

Při přípravě kompotů je hlavně důležité zachovat původní chuť ovoce, ale i jeho barvu, tvar a vůni. Když vyberete vhodné ovoce, vydrží vám kompoty ve spíži klidně i rok a budou chutnat stále stejně dobře. Pokud budete při zavařování postupovat správně, zůstanou v ovoci i některé původní živiny. Máte-li obavy, že by vám mohly plody během přípravy zhnědnout, můžete je trochu zakápnout citronovou šťávou. Ovoce se dává do kompotu syrové, některé tvrdší druhy je ale vhodnější buď spařit horkou vodou nebo krátce povařit

Nálev na kompot oživí i víno

Příprava kompotů je poměrně jednoduchá a nenáročná na suroviny. Kromě ovoce potřebujete již jen jednoduchý nálev vzniklý svařením vody a cukru v poměru 2:1. Při svařování nezapomeňte odebírat pěnu, která se tvoří na povrchu.

Jestliže je ovoce kyselejší, můžete cukru přidat o trochu víc. Oceníte to třeba v případě angreštu, kdy je možné na litr vody použít klidně až 700 g cukru, nebo malin (600 g cukru).

Naopak na jablka vám stačí jen 400 g cukru a na hrušky klidně jen necelých 300 g. Zvýšit množství cukru lepší i v případě předvařeného ovoce, neboť se v tomto případě používá nálevu o trochu méně. Obecně však platí, že na jednu sklenici kompotu potřebujete nálevu asi třetinu jejího objemu. Pokud byste si chtěli nálev a celý kompot trochu vylepšit, můžete do něj přidat svitek skořice, vanilku, badyán, hřebíček, zázvor, kardamom nebo třeba citrusovou kůru. Zajímavý šmrnc mu dodá i víno

Jak sterilovat kompot?

Tomu, aby se vám kompoty nezkazily, zabráníte nejen dodržováním čistoty při samotném zavařování, ale také dostatečně vymytými a vysterilizovanými sklenicemi. Sklenice se pak naplní ze dvou třetin ovocem, zalijí ještě horkým nálevem, a nakonec už stačí je jen uzavřít a sterilovat v zavařovacím hrnci.

  • Sklenice musí být v horké vodě zcela ponořeny, případně mohou vyčnívat maximálně 1-2 cm. Voda, v níž se budou sklenice sterilovat, by měla mít asi o 40 °C vyšší teplotu než náplň uvnitř. Zahřívejte 20-30 minut, ne však déle, jinak by mohlo ovoce až příliš změknout.
  • Zbytečnému změknutí během chladnutí kompotů pak zabráníte tak, že sklenice po ukončení sterilace ihned vyjměte a zchladíte tak, že je postavíte do dřezu s horkou vodou na dně a do ní pak budete postupně přilévat vodu studenou. Studenou vodu přilévejte postupně, aby sklenice nepopraskaly. 
  • Pokud chcete mít teplotu při zavařování pod kontrolou, nechte si jednu sklenici otevřenou a do ní umístěte teploměr. Tu pak postavte v hrnci na podložku, aby se vám do ní nedostala voda. I tento kompot si můžete uchovat na později. Stačí jej pak po ukončení sterilace zavíčkovat a otočit dnem vzhůru, aby se vysterilovalo i víčko. 
  • Pakliže nemáte zavařovací hrnec, vezměte si obyčejný větší hrnec a ten vyložte utěrkou. Pak do ní vložte sklenice tak, aby voda sahala 2 cm pod okraj a při teplotě 80 °C sterilujte asi 35 minut
  • Kompoty můžete sterilovat i v troubě na plechu. Do něj nalijte 2-3 cm horké vody, pak do ní vložte sklenice a sterilujte 10-15 minut při teplotě 100 °C

Náš tip: Zavařování nekončí koncem léta. Vynikající kompot uděláte i z dýní podle našeho video receptu

Recepty k tomuto článku

Mohlo by vás zajímat

Marie

Náhodný recept Zobrazit více

Nejnovější recepty Více