Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

švestky
Zdroj: Toprecepty

Švestek je letos dostatek. Můžete péct koláče, sušit je, zavařovat, dělat povidla, ale výbornou volbou je uchovat si toto ovoce třeba ve vlastní šťávě. Poradíme, jak na to!

Co se hodí vědět o švestkách

Švestky jsou o něco méně populárnější než jablka, ale vaše trávicí soustava je miluje. Mají vaše švestky bílý povlak? Někdy se mu říká „voskový květ“. Tento povlak není škodlivý, ale naopak chrání ovoce před ztrátou vody a plísněmi. Přispívá i k lepší chuti. Kromě jiného obsahuje alkohol. Po sklizení už švestky nebudou sladčí. Jestliže nejsou měkké, nechte několik dnů na lince. Pokud jsou zralé, dejte je do lednice, kde by měly vydržet několik dnů.

Proč jsou švestky ve vlastní šťávě skvělou volbou

Ke konzervování nepotřebujete žádný přidaný cukr. O sladkost se ale bát nemusíte. Švestky totiž mají skvělou sladkokyselou chuť, navíc se takto připravené nekazí a vydrží skutečně dlouho. Připravte si švestky tak, jak to dělaly babičky. Využívaly totiž přirozené šťávy ovoce. Nyní si tato metoda opět získává stále větší popularitu. Švestky mají nízký glykemický index. Protože jsou bez přidaného cukru, ale s přirozeným vysokým podílem vlákniny, hodí se nejen pro ty, kteří chtějí zhubnout, ale i pro diabetiky. Ušetřete za cukr a pusťte se do toho.

Náš tip: Uchovejte si švestky v podobě pečených povidel. Připravte si je podle tohoto receptu:

Jak funguje uchovávání ovoce ve vlastní šťávě

Během této úpravy se odpařuje voda z ovoce, většina cenných látek, jako jsou vitamíny a pektiny ve švestkách zůstává. Vlastně se jedná o krátkou sterilizaci, kdy využijete přirozený cukr, který švestky mají. Neochudíte se ani o krásnou vůni a chuť skvělou chuť ovoce.

Švestky

Sezona švestek je v pozdním létě a na podzim. Švestky, stejně jako pološvestky, slívy, renklódy, špendlíky a mirabelky patří do skupiny slivoní. Švestky obsahují kromě vody ovocné cukry, přírodní…

Jak na švestky ve vlastní šťávě

Švestky dobře omyjte, nahnilé a nabodané ovoce dejte bokem. Zdravé pevné a dobře zralé kusy rozkrojte na poloviny a odpeckujte je. Připravte si dokonale čisté zavařovací sklenice a víčka. Do sklenic narovnejte švestky řeznou plochou dolů. Ve sklenicích by mělo zůstat místo na puštěnou šťávu, proto s tím počítejte. Vrchní část sklenic utřete do sucha a sklenice zavíčkujte. Sklenice sterilizujte 25 minut při 85 °C. Karel Půhoný ve své knize o konzervování uvádí, že pro zvýraznění vůně je možné přidat na 1litrovou sklenici lžičku rumu.

Hotové švestky ve vlastní šťávě se vám mimo sezónu budou hodit k přípravě koláčů, bublaniny, žemlovky a třeba i ovocných knedlíků.

Zdroje informací:
https://askthefoodgeek.com
Karel Půhoný, Konzervace a ukládání potravin v domácnosti, SZN, 1982

Témata

Recepty k tomuto článku