Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Skvělé „nakládačky“ vytvoříte i za pomoci myčky na nádobí.
Zdroj: Toprecepty.cz

Zavařovací sezona je v plném proudu a mnoho lidí vybírá nejen druhy ovoce a zeleniny, které bude uchovávat, ale také způsob, jakým to udělají. Před nějakou dobou přišel nový trend - zavařování v myčce. Má to své výhody, když to děláte správně!

Od mytí po zavaření  

Běžný pomocník většiny domácností může v době zavařování pomáhat ještě víc. V myčce na nádobí nejen, že sklenice na zavařování perfektně vymyjeme, ale můžeme je tam i účinně vysterilizovat a následně v nich ještě suroviny zavařit.

Při tomto postupu si ušetříme dost námahy i času. Stačí se držet několika rad a například své oblíbené „nakládačky“ budete mít hotové za pár desítek minut.

Čistota na prvním místě

Velmi důležitým momentem při zavařování je sterilizace sklenic, které hodláme použít. Právě při ní nám myčka pomůže poprvé. Stačí zvolit program s největší teplotou a nádoby nechat perfektně umýt.

Podle výrobců a prodejců myček je však důležité, abyste nepoužívali mycí prostředky, někdo dokonce tvrdí, že by mohlo vadit i leštidlo. Důvodem je možné zanechání stop čistidel ve sklenicích, což by mohlo způsobit zkažení zavařenin.

Sklenice a „náplň“

Proto je důležité mít připravený nálev, například podle našeho receptu, důkladně omytou, případně pokrájenou zeleninu či ovoce.  Dbejte na to, aby zavařované potraviny byly zdravé i čisté. 

V případě nahnilého či plesnivého plodu jej vyhoďte celý, rozhodně nestačí jen odkrojit špatnou část. V případě plodu mechanicky poškozeného jej raději využijte v kuchyni k rychlé spotřebě než k zavařování. Připravte si také víčka. Ta je nejlepší používat nová a umytá.

Jak na to?

  1. Když sklenice naplníte, zalijete nálevem a zavíčkujete, přichází podruhé na řadu myčka. Pamatujte, že sklenice je vždy nutno dostatečně naplnit. Nejlépe 0,5 - 1,5 cm od horního okraje.
  2. Sklenice do ní naskládejte pokud možno tak, aby stály rovně a měly mezi sebou rozestupy. Opět platí, že nesmíte použít žádné čistící tablety, i pokud byste v rámci úspor vody chtěli společně se zavařováním i umývat nádobí, které byste přidali ke sklenicím.
  3. Na myčce navolte program, který vám umožní zavařovat, nejlépe při 80 stupních, pokud není k dispozici vyšší teplota, bude stačit i 70 stupňů.
  4. Necháme proběhnout celý mycí cyklus, jako bychom měli uvnitř špinavé nádobí.
  5. Připravíme si čistou utěrku, na kterou pokládáme sklenice dnem nahoruVíčka se tak zatáhnou, vytvoří se podtlak a jsou mírně prohnutá dovnitř. Zpět otáčejte až po úplném vychladnutí zavařenin.

Vyzkoušejte podle našeho videoreceptu také zavařování v horkovzdušné troubě:

Recepty k tomuto článku

Mohlo by vás zajímat

Marie

Náhodný recept Zobrazit více

Nejnovější recepty Více